Hungrigt Honka väntar i Esbo

Matcherna i årets Veikkausliiga kommer tätt. Med segersmaken kvar i munnen efter torsdagens sköna hemmaseger mot TPS är det dags igen. I morgon måndag väntar FC Honka i Esbo, med samma hunger efter segrar som IFK. Honka som är nya i ligan för i år stod för senaste omgångens kanske mest överraskande seger då man på bortaplan i Rovaniemi dels spräckte RoPS nolla (som höll i 615 minuter!) och dels förorsakade RoPS’ första förlust och tog sin egen första trepoängare. Segermålet gjordes av pinfärska Honka-spelaren Macoumba Kandji på tilläggstid – det behöver alltså inte sägas att denne Kandji blir en tuff munsbit för IFK-försvaret.

FC Honka har mer på lager. I nysatsningen inför årets liga finns också spanjoren Javi Hervas som i sin cv har nio matcher i La Liga för Sevilla; visserligen för fem år sedan men ändå ett skäl till dubbla varningsljus. Lägg sedan till serben Nemanja Obradovic och chefstränaren Vesa Vasara har vad som krävs för ett riktigt bra ligalag som hittills utmärkt sig med distinkt kortpassningsspel, väldigt mycket längs marken.

På årets fem första matcher har FC Honka cashat in en seger, tre oavgjorda och en förlust. Sådant betyder ändå ingenting. När tillfälligheter avgör kunde de oavgjorda resultaten lika snabbt varit segrar och tabelläget annorlunda, om man dristar sig till en spekulation.

I ekonomisk mening har FC Honka gjort en omstart efter nedflyttningen år 2014. Då hade laget under en tioårsperiod hört till ligatoppen men kollapsade med buller och brak både finansiellt och sportsligt. Moderbolaget Pallohonka konkade för att ersättas av dagens Esport som lagt ribban högt och även finns med i klubbnamnet. Målet är att på nytt bli ett topplag och att bygga ett nytt stadion i Esbo.

IFK Mariehamn åker till match med två raka segrar i ryggen. Först efter kämpainsatsen mot PS Kemi och sedan 3-2-segern mot TPS vilket stärker lagkänslan och självförtroendet. Tränaren Peter Lundberg betonar dock att varje match är ny och att ingen ännu vunnit något på gamla meriter.

– Ingenting kommer automatiskt. Visst, två segrar ger energi men varje match måste förberedas noga och sammanhanget vi ställs inför på måndag är något helt annorlunda än tidigare matcher, säger Lundberg som bortsett från långtidsskadade Philip Mantilla har ett både fräscht och hungrigt lag med sig till Esbo.

Trots att IFK i dag är ett etablerat ligalag och FC Honka fortfarande måste betraktas som nytt, eller åtminstone nygammalt, är det Davids kamp mot Goliat, något som bekräftas av Veikkaus som har Honka som favorit i måndagens drabbning. I Esbo kommun bor 274.000 invånare. Bara i den kommunala förvaltningen jobbar nästan 14.000 personer, alltså fler än som bor i Mariehamn. Esbo kontrolleras av samlingspartiet och har en arbetslöshet på drygt tio procent.

Matchen som börjar 18.30 kan som vanligt ses i direktsändning på Ruutu+.

/Jörgen Pettersson