IFK är redo att möta IFK

Efter ett litet landslagsuppehåll är det dags för sista benet i årets liga. Nio matcher återstår att spela, tjugosju poäng är möjligt att ta! HJK har ryckt till sig en hygglig ledning med 52 poäng och bara två förluster medan konkurrensen om de två övriga medaljplatserna är knivskarp. Det skiljer bara sex poäng mellan nuvarande tvåan och tabellsjuan IFK Mariehamn.

På fredag med start kl 18.30 tar hemmalaget Helsingfors IFK emot grönvitt i Helsingfors. HIFK ligger nästsist i tabellen och jagas av JJK som skrällde i sista matchen före uppehållet då de vann mot SJK med 4-0 i Seinäjoki. HIFK föll borta mot Ilves med 2-1 i Tammerfors medan IFK Mariehamn noterade en skön seger med 1-0 hemma mot VPS – synnerligen viktiga poäng vilket också förde målskytten Aleksei Kangaskolkka upp i toppen av skytteligan med tolv pytsar.

Inför matchen i Helsingfors håller spelbolaget Veikkaus hemmalaget HIFK som svag favorit vilket nog ska tas med en rätt stor nypa salt. IFK har förvisso inte som grupp nåt lika långt i år som i fjol men tränaren Peter Lundberg skönjer tecken som tyder på förbättring.

– Det är bra stämning i laget och vi har vunnit två av de tre senaste matcherna. Vi koncentrerar oss stenhårt och ska försöka plocka fram våra allra bästa prestationer i morgon.

I truppen saknas Robin Sid, Rezgar Amani och Joel Mattsson, alla andra är spelbara och spelklara.

– HIFK ligger just nu på kvalplats och slåss för sin existens och består av många och erfarna spelare. Därför gäller det för att oss att kontrollera matchen och rytmen över hela planen.

Lagen har mötts två gånger i årets liga och båda drabbningarna har slutet 1-1.

IFK kommer till match med ett betydligt yngre lag än HIFK vars snittålder är 31,7 år mot grönvitts 27,9. Gillar man statistik går det också att konstatera att HIFKs medellängd är 184,3 mot ålänningarnas 182,7.

Matchen kan ses på IS-TV.

/Jörgen Pettersson