IFK föll borta i premiären

RoPS drog längsta strået i ligapremiären hemma mot IFK Mariehamn. Tack vare stundtals strålande spel av de unga anfallarna Lucas Lingman och Lassi Lappalainen vann RoPS med 2-0. Matchen sågs av 1.809 personer.

Det var på många sätt en typisk premiärmatch, i vart fall under den första halvleken under utmanande väderförhållanden. Med en låg sol som ställde till det för både spelare och domare samt ett tjockt snölager som inramade den uppvärmda konstgräsplanen handlade det mer om positionering än regelrätta anfall.

RoPS dominerade första delen av halvleken och redan i den sjuttonde minuten tvingades Gabriel Petrovic utgå efter något som möjligen var en ljumskskada, han ersattes av Amos Ekhalie. Efter bytet lyckades IFK för ett tag åstadkomma viss press på RoPS-försvaret men det var också allt. Grönvitt var inte direkt tandlöst men lyckades inte riktigt åstadkomma några riktigt farliga chanser.

När domaren Atte Jussila blåste till paus var det med visst överläge för hemmalaget men 0-0 i matchen.

Bland IFK-spelarna var det kanske mest backen Dylan Murnane som utgjorde det största hotet mot RoPs, han stod för några både snygga och utmanande framspelningar.

Båda lag kom tillbaka i matchen med samma manskap som lämnade planen efter de första fyrtiofem minuterna men det var RoPS som mest visade de så kallade framfötterna. IFK hade någotsånär häng på RoPS i första halvleken men dessvärre inte i den andra.

Offensiven från hemmalaget kom direkt och i den den femtiotredje minuten kunde tjugoårige Lucas Lingman med förflutet i FC Honka och HJK sätta ledningsmålet 1-0.
RoPS fortsatte pressen mot IFK efter målet och strax efter utmanade nittonårige Lassi Lappalainen med ett tungt skott som Marc Nordqvist kunde mota bort och minuter efter det räddade Ivan Tatomirovic strax före mållinjen. RoPS visade mer vilja och styrde rätt oblygt spelet på mittfältet. IFK hade tydliga problem att komma förbi mittlinjen. Om förklaringen till detta kan sökas i uppställningarna är svårt att säga men medan IFK gick in för 4-4-2 valde RoPS att testa 4-5-1 vilket kanske gav dem ett övertag.

I matchens sextiosjätte minut kom Simon Silverholt in istället för Pontus Åsbrink och IFK lyckades samtidigt lyfta spelet något. Anfallaren Aleksei Kangaskolkka var inte långt ifrån en kvittering men dribblade en gång för mycket i RoPS straffområde.

Istället var det RoPS som i en elegant sekvens ökade ledningen till 2-0. Från mittfältet kom en elegant passning till Juho Hyvärinen som förde bollen längs med högra sidolinjen och skickade in den till spetsen Simon Roiha som från snärjig vinkel nickade in 2-0 bakom Marc Nordqvist som inte kunde göra mycket i den situationen.

Matchen var ändå rätt välspelad och det tog ända till den åttiosjätte minuten innan första varningen delades ut, den gick till IFK:s Joel Mattsson som tvingades fälla ut det långa benet för att undvika ett nytt målfarligt anfall. Mot matchens slut gjorde IFK dagens sista byte då Thomas Mäkinen kom in istället för Aapo Mäenpää men då fanns inte längre så mycket att göra.

I matchens sista minuter var RoPS istället extremt nära att göra 3-0 men Marc Nordqvist bröt i exakt rätt läge och skickade bollen till hörna som blev resultatlös. RoPS vann för övrigt även hörnstatistiken med 7-5 och skotten med imponerande 14-2.

På lördag kl 16.00 är det dags för hemmapremiär för IFK då fjolårsmästaren HJK kommer till Wiklöf Holding Arena, HJK vann efter viss möda och 0-1 i halvtid med 3-1 i sin första match i dag på hemmaplan mot FC Ilves.

Mer matchstatistik finns att läsa på den här länken till Veikkausliiga.

/Jörgen Pettersson

IFK:s laguppställning mot RoPS.