IFK föll knappt mot HJK

HJK – IFK Mariehamn 1-0 (0-0)

Trots en gedigen kämpainsats och farliga målchanser lyckades inte IFK rå på hemmalaget och serieledande HJK som vann med 1-0 i Helsingfors i dag.

Över trehundra ålänningar var på plats i Helsingfors för att stödja Hela Ålands lag i kampen för den första segern någonsin mot HJK på Sonera Stadion. Det var HJK som inledde matchen mest aggressivt och räknade hem första hörnan redan i den andra minuten. Den följdes av en andra hörna direkt men det var också allt. HJK höll bollen i det egna laget men skapade inte så värst farliga chanser – inledningsvis.

Istället var det IFK som stod den första riktigt farliga möjligheten i den fjärde minuten efter kreativt väggspel av Diego Assis och Albin Granlund. Granlund lurade försvaret och skapade skottläge för Assis men HJK-målvakten Daniel Örlund lyckades med en till synes omöjlig räddning styra ut bollen från mållinjen till hörna som även den blev utmanande för HJK-försvaret – Amos Ekhalie sköt men träffade en försvarare.

IFK visade redan från början att man bjöd upp till match och fick svar av HJK; inledningen var intensiv. Redan i den femte minuten fick HJK hörna nummer tre – det gick undan åt bägge håll och efterhand ökade HJK pressen mot IFK-målet. Efter ytterligare en hörna i den tjugofjärde minuten var det Amos Ekhalie som räddade bortalaget genom att stå rätt på mållinjen och i vägen för skottet.

Första halvleken slutade mållös trots farliga chanser och snabba omställningar. HJK hade möjligen något mer bollinnehav och 5-1 i hörnor men IFK noterade den farligaste målchansen.

Till den andra halvleken kom båda lagen ut med samma spelare. Matchbilden var den samma med intensivt spel från båda sidor. I den femtionionde minuten fick IFK en hörna som Duarte Tammilehto sköt in på Jani Lyyski som nickade den stenhårt i bakhuvudet på Brian Span, samtidigt var Josef Ibrahim också offside så även om det var nära mål var det långt ifrån.

I den sextioåttonde minuten gjorde hemmalaget 1-0 efter en långboll in mot straffområdet där försvaret gav väl mycket plats åt Tanaka som bröstade ner bollen till inhopparen Mendy som inte gjorde något misstag utan säkert satte ledningsmålet. HJK fortsatte pressa även efter målet och i den sjuttioförsta minuten gjorde IFK:s Amos Ekhalie sin andra frilägesräddning för dagen då han stod i vägen för 2-0 efter ett massivt HJK-anfall.

HJK gav sig inte. I den sjuttioåttonde minuten var det ytterst nära 2-0 igen. Otso Virtanen lyckades styra en långlobb till hörna efter en spektakulär höjdräddning. Med målet i ryggen var det ett självsäkert HJK som tog matchen och segern i mål. Fast det var ytterst nära en kvittering i den absolut sista matchminuten då Kristian Kojola från nära håll nickade bollen stenhårt strax utanför HJK-målet.

Helhetsmässigt vägde IFK något lättare än hemmalaget denna eftermiddag men man föll med flaggan i topp.

/Jörgen Pettersson

IFK: Otso Virtanen - Bobbie Friberg da Cruz, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Albin Granlund - Amos Ekhalie, Duarte Tammilehto, Anthony Dafaa Clement, Josef Ibrahim (Robin Sid, 71) - Diego Assis - Brian Span.

Avbytare: Walter Viitala, Robin Sid, Thomas Mäkinen samt Elias Eriksson och Samuel Nordberg som båda flyttats upp från A-juniorlaget. Philip Mantilla, Tommy Wirtanen och Dever Orgill rehabiliterar sina skador, oklart när de kan bli aktuella för spel.

Varningar:

Josef Ibrahim, 38, Savage, 52, Peiponen, 61.

Publik: 5.172 personer.

Matchen i sammandrag, minut för minut, kan man läsa mer om här.