IFK föll men vann ändå

IFK Mariehamns första framträdande i Champions Lrauge sammanhang slutade med förlust. Europeiska storklubben Legia Warszawa vann med 3-0 i Mariehamn och 6-0 hemma och segern är såklart omöjlig att ifrågasätta. Ändå måste det sägas. Spelarna gjorde vad de kunde och lyfte sina prestationer till en nivå som åländsk fotboll hittills inte nått, knappt heller finländsk. Det var ingenting annat än sagolikt att se modet och beslutsamheten hos de spelare som gick ut för att möta 15.829 åskådare och spelarna i Legia Warszawa, på pappret självklart mycket starkare än de grönvita.

I mål stod från allra första början Marc Nordqvist, 20. Inte sedan Tommy Lundbergs glansdagar har en egenproducerad målvakt vaktat buren från början i sådana här sammanhang. Marc tvingades plocka bollen ur sitt mål sex gånger men han var i samtliga fall chanslös att rädda. Vid sidan av det stod Marc för några helt osannolika räddningar vilka annars kunde ha gjort förlustsiffrorna större.

Matchen började rätt väntat med att Legia Warszawa höll bollen i laget och briljerade med såväl teknik som snabbhet. Att sedan Guilherme efter sex minuter fick på en drömträff i krysset från tjugo meter gjorde inte matchen enklare för IFK-försvaret. Trots det lyckades IFK ändå ta tillbaka endel av kommandot och höll bollen på ett överraskande, respektlöst och effektivt sätt. Brian Span hade åtminstone två bra chanser att göra mål efter modiga och kreativa kombinationer. Med minsta lilla flyt hade IFK kunnat ha både ett och två mål.

– Jag är stolt över sättet på vilket vi försökte föra matchen men det är bara att konstatera att man inte kan göra misstag mot en motståndare som Legia Warszawa, minsta förbiseende och de utnyttjar det, sade IFK-tränaren Peter Lundberg efter matchen då han gratulerade Legia Warszawa till avancemanget i Champions League.

– Vi har lärt oss massor av detta som vi kan ta med oss i det fortsatta ligaspelet, fortsatte han.

Inte bara där. Vi siktar väl fortfarande på fler chanser i Champions League?

– Absolut.

Att spela inför femtontusen tungt engagerade åskådare var en helt ny upplevelse för IFK-spelarna.

– Om vi kunde höra vad vi skrek till varandra på pland? Nä, inte riktigt, sade lagkaptenen Jani Lyyski efter matchen.

Varje gång IFK fick bollen utbröt massiva visslingar, varje gång Legia Warszawa höll spelet kom sången från de entusiastiska polackerna. Engagemanget var påtagligt från den första minuten till den sista.

Det råder såklart stor skillnad mellan tempot i Legia Warszawa och IFK; när det händer går allt försvinnande snabbt och oerhört effektivt. Ändå går det inte att släppa tanken på att IFK i och med denna match visar att eget mod och självförtroende räcker långt – den här gången ändå till Warszawa, nästa gång antagligen ännu längre. Därmed kan en förlust i dag bli en seger i morgon!

På lördag är vi tillbaka i serielunken då Helsingfors IFK kommer till Wiklöf Holding Arena för en ny ligamatch. Matchstart 16.00. Kom dit och heja på våra internationella hjältar!

/Jörgen Pettersson