IFK går för seger i Rovaniemi: ”RoPS passar oss bra!”

På söndag tar RoPS emot IFK Mariehamn i den nyrenoverade stadionbyggnaden i Rovaniemi. Det gör de antagligen med viss bävan. IFK innebär vanligtvis dåliga nyheter för RoPS. RoPS har bara besegrat IFK två gånger på sin hemmaplan i sin ligahistoria (2005 och 2008). Det har blivit några oavgjorda men flest IFK-segrar!

Samma trend finns överlag mellan de två lagen. IFK har oftast vunnit. Tag bara vårens match den 20 maj i Mariehamn då RoPS kom med fem raka segrar i ryggen och ställdes mot ett svårt skadesargat IFK. Lagkaptenen Jani Lyyski bekymrade sig inte över det. Först gick han ut i ett brandtal och berättade att man såklart gick in för att vinna och sedan såg han själv till att göra matchens enda mål.

Efter den matchen tog sig RoPS samman igen och har inför söndagens match inte förlorat sedan den 20 maj. Det är mer än två månader utan förluster! I söndags fick man dock bara oavgjort mot seriejumbon VPS (1-1 i Vasa) men före det tvålade RoPS till självaste HJK med 2-1 i den första matchen på den nyrenoverade arenan i Rovaniemi. Söndagens match mot IFK är den andra matchen i den nya arenan för RoPS som nu ligger tvåa i ligan, sju poäng före IFK som är fyra.

”Det stämmer. RoPS brukar passa oss bra”, kommenterar Pekka Lyyski.

IFK reser med nattåget till Rovaniemi och gör det med en i stort sett frisk trupp. Långtidsskadade Aleksei Kangaskolkka blir hemma på Åland liksom Tommy Wirtanen som dock börjat träna på nytt efter sin skada. Hemma blir också Josef Ibrahim, Elias Eriksson och Marc Nordqvist vilka alla ska spela för FC Åland mot Pargas IF (Breidablick, lördag 16.00).

”Josef blir hemma för att han behöver nittio minuters speltid efter en besvärlig förkylning”, säger Pekka.

RoPS är ett lag som använt i stort sett bara tretton spelare i årets liga. Bland dem finns tidigare IFK:aren Tomas Hradecky som dock inte börjat från start under de senaste matcherna. Laget har trots det tuffa matchschemat kunnat hålla sig hyggligt friskt.

”De har ett starkt självförtroende trots den oavgjorda matchen mot VPS, de har ett nytt stadion och vill såklart vinna. Det blir en rolig match!”, säger Pekka.

RoPS är inte riktigt som alla andra lag. De spelar ett väldigt rakt spel och glömmer ibland bort att spela från den ena sidan till den andra. Spelarna är till sin fysik stora och tunga och är särskilt starka i fasta situationer där långa inkast och höga nickdueller är viktiga att bemästra.

Som en extra krydda inför söndagens match kom också beskedet att RoPS-tränaren Juha Malinen, möjligen Veikkausliigas långvarigaste tränare, sökt jobbet som förbundskapten för Finlands fotbollslandslag. ”Det är min plikt att söka”, sade han.

Och nej, vår egen Pekka Lyyski har inte sökt uppdraget.

”Jag tycker inte ett sådant jobb ska lediganslås. Styrelsen borde headhunta efter den rätta ledaren”, säger Pekka.

Matchen på söndag börjar kl 18.30 och kan ses på IS-TV.

/Jörgen Pettersson