IFK – HIFK I FINLANDS CUP PÅ MÅNDAG

Efter två veckors matchuppehåll är det åter dags för Hela Ålands Fotbollslag att dra på sig den grönvita matchdräkten när det vakas kamratmöte på Wiklöf Holding Arena nu på måndagskvällen där hufvudstadslaget HIFK står för motståndet. Observera att domaren blåser igång matchen med den något udda avsparkstiden - 19.30 - och att arenan öppnar som brukligt, en och en halv timme före det.

En plats i kvartsfinalen av Finlands Cup 2022 står på spel där det redan nu är klart att vinnaren mellan div 1 laget PK-35 från Vanda eller div 2 laget SalPa från Salo kommer att stå för motståndet. Den matchen spelas för övrigt på onsdag 15.6 med avspark kl.19.00.

HIFK har tagit sig fram till 8-dels final genom att besegra i tur och ordning ligakonkurrenten FC Honka 1 – 1 (1-1) 4-3 eft.str. i 32-dels finalen och därefter div 3 laget med det något udda namnet Sexy Pöxyt 7 – 0 (3-0) i 16-dels finalen.

Grönvitt har på sin väg mot 8-dels finalen besegrat div 1 laget Pargas IF med 3 – 0 (1-0), FC Åland, div 3, med 6 – 0 (2-0) samt div 2 laget EPS, från Esbo, med 3 – 0 (1-0).

Turbulent har det varit på HIFK,s tränarfront denna vår. I början av maj meddelade nämligen portugisiske huvudtränaren Bernardo Tavares att han på grund av familjeskäl avgår och kort därefter entledigades både Miguel Duarte och Pedro Henriques som fungerat som assisterande tränare. Istället anställdes tidigare landslagstränaren för Finland, Mixu Paatelainen, med ett 2+1 års kontrakt som alltså numera leder laget.

HIFK har annars börjat ligasäsongen minst sagt dåligt och har endast skramlat ihop tre poäng på de inledande nio matcherna och det efter att man kryssat mot Inter, AC Oulu och just Grönvitt. Detta trots att man inför denna säsong förstärkt truppen med bl.a portugisiske ”världsmålvakten” Antonio Alberto Bastos Pimparel, eller kort och gott Beto, Reslige Eero Markkanen med ett brett internationellt förflutet och även 17 A-landskamper för Finland på sitt CV, alltid omtalade Sergei Eremenko, nederländaren Daan Klinkenberg som hämtats in från FC Inter samt unge ”trollkarlen” Maximus Tainio från Haka.

Bland nyförvärven finns också den 28-årige mittbacken Wilfried Kanon med det är osäkert om han kommer spela måndagens match eftersom han har varit på landslagsuppdrag och så sent som i torsdags spelade 90 minuter för sitt Elfenbenskusten då man mötte Lesotho (0-0) i afrikanska nationscupen.

För Grönvitts spelare och ledare innebar det två veckor långa matchuppehållet en veckas semester och från i måndags har man tränat på igen med finslipning av taktiska och tekniska detaljer både fysiskt och psykiskt. Dock var oturen framme vid en av de fysiska övningarna för Mikko Sumusalo som skadade nyckelbenet vilket gör att han beräknas bli borta från spel i sex till åtta veckor. Annars är stämningen på topp i truppen vilket bevisas av alla glada skratt och hejarop på träningarna och i samband med de ”together” sammankomster man haft den senaste veckan.

Hur det slutar? Jag sticker ut hakan och påstår att Grönvitt vinner denna batalj och att det är John Owoeri som kommer att avgöra tillställningen.

Kom till Wiklöf Holding Arena du också på måndag kväll så får du se hur det gick till – fotboll är nämligen bäst live!

 

//Sune Eriksson