IFK- HJK 0-2

Med tidig avspark - redan kl 18 - tog IFK Mariehamn under tisdagskvällen emot HJK. Det var ett grönvitt som ville ta revansch efter den snöpliga bortaförlusten mot ”Klubi” tidigare under säsongen. Matchen slutade till sist ändå med förlust, 0-2.

Hemmalaget ställde upp med en offensivt viktad startelva där både Silverholt och ”Totti” Mboma fick börja tillsammans på topp i en 4-3-3-uppställning. HJK å sin sida ställde upp mer defensivt i en formation som såg ut som 4-5-1, med Eetu Vertainen som offensiv spets.

IFK visade tämligen omgående att man ville ta ledningen tidigt och tryckte gasen i botten från start - HJK fick ställa in sig på att försvara. Några minuter in i matchen fick Robin Sid en frispark med sig - och gult för HJK:s Väänänen. Robbie Crawford tog hand om den och skickade in den i straffområdet där Ketting mötte med pannan, men nicken gick en bit över målet.

Flera chanser var på kommande för grönvitt. Crawford försökte på patenterat vis curla in den i bortre krysset, men bollen seglade förbi. Sekvensen senare chipp-passade Silverholt in bollen i boxen, men den efterföljande nicken gick i stolpen, tog sen på en spelare och ut.

Det dröjde 10 minuter innan gästerna fick sin första chans. Sebastian Dahlström försökte på frispark hitta en medspelare i myllret av spelare i boxen, men bollen rensades bort. Efter chansen kom de blåvita motståndarna mer och mer in i matchen. De rullade boll - tacksamt nog mest sidledes till en början och försökte hitta luckor i grönvitts defensiv. Halvvägs in i halvleken var en bortaledning nära, men Simon Silverholt rensade rutinerat bort till hörna innan en HJK-spelare hann på bollen.

Några minuter senare skulle ändå första målet falla - till gästernas favör. Bolltapp på egen planhalva ledde till att den för dagen mycket pigga Eetu Vertainen kom fri med Oskari Forsman. Han lobbade över, men bollen for till ytterkanten av straffområdet. Väl där jagade han ikapp den och skickade ett inlägg till en fristående Lassi Lappalainen som retfullt enkelt nickade in ledningen till ”Klubi”.

IFK ville snabbt kvittera. Robin Sid fick bollen i straffområdet och försökte ta sig igenom. Istället gick bollen till ”Totti” som passade Hampus Lönn, som i sin tur drog på ett hårt skott som tyvärr sökte sig högt över målet. Nämnde Sid hade även han ett fint läge när han sköt en rökare i burgaveln. Första akten slutade med underläge 0-1.

I den andra halvleken var rollerna ombytta jämfört med den första. HJK tryckte på framåt för att utöka sin ledning. Ett par minuter in i halvleken fick Riku Riski på ett skott längs marken från nära håll som IFK-keepern gjorde en fin fotparad på och avvärjde.

”Daja” försökte i ett sällsynt fint IFK-anfall att skjuta in kvitteringen på halvvolley från strax utanför straffområdet, men bortakeepern Rudakov klistrade bollen. Kvitteringsjakten ledde till ett offensivt byte i matchminut 62. Riku Sjöroos fick komma in istället för Lassi Järvenpää.

Minuten senare stod Oskari Forsman ånyo för en ny fotparad efter att Vertainen spelat fram Riski. Någon minut senare var rollerna ombytta och bollen tog i ribbans överkant. Om första halvleken och inledningen av andra var välspelad så härskade ”Hawaii-fotboll” i den andra. Spelet böljde fram och tillbaka och det var inte lika organiserat som i den första akten. Keaton Isaksson byts in i slutet för att få än mer offensiv kraft. Han får tag på bollen i HJK:s straffområde och skjuter tydligt på handen på HJK-försvarare. Till publikens missnöje valde domare Mattias Gestranius att låta spelet fortgå och istället dömde han straff till HJK i anfallet efter. Detta efter Robin Buwalda helt enligt reglerna stoppat bollen med en fin glidtackling i eget straffområde, medan en HJK-spelare ramlat över honom. Oskari Forsman kastade sig åt rätt håll och räddade den efterföljande straffen, men returen satte Riski - 0-2. Detta blev också slutresultatet i matchen och grönvitt får blicka framåt mot ny hemmamatch redan nu på söndag kl 18.30 på WHA, mot FC Honka.

//Charlie Bomanson