IFK krossade FC Lahti

Efter att ha vunnit sista matchen i grundserien för en vecka sen mot SJK så var det idag dags för första matchen i nedre fortsättningsserien hemma mot FC Lahti. Förutsättningarna inför matchen för IFK var att vid seger så skulle man dels med största sannolikhet säkra ligakontraktet plus att man samtidigt skulle ha chans på en av de två topplaceringarna i den nedre serien som ger en liten chans på europaspel till nästa år. Två ändringar gjordes i startelvan. Jean-Christophe Coubronne var sjuk så Patrik Raitanen tog hans plats till vänster i mittlåset bredvid Timi Lahti. I fronttrion fick Tehe Olawale sätta sig på bänken till förmån för Dé.

Matchen börjar trevande från båda lagen, det tar ca tjugo minuter innan det börjar skapas lite chanser åt båda håll. FC Lahti står för de första chanserna, men skärpan i avsluten saknades. Nära ledningsmål för hemmalaget är efter en hörna efter en halvtimmes spel. Patrik Raitanen nickskarvar bollen mot bortre stolpen när John Owoeri får chansen, men hans nick räddas av Joona Tiainen i Lahtimålet. IFK ropar på att bollen skulle ha varit över linjen, men får inte gehör hos domaren som låter spelet fortgå. Lahtis bästa läge i första halvlek är ett dubbelläge där först Geoffrey Chinedu vänder bort Mohammed Abubakari, men skottet är svagt och går rakt på Elmo Henriksson, returen går ut till Matti Klinga som drar till på volley, men avslutet går högt över. Med fem minuter kvar av första halvlek så tog IFK ledningen. Det genom Dé som lobbnickade in bollen elegant i bortre gaveln. Det fina inlägget stod Jamie Hopcutt för. Strax innan halvtidsvilan har Dé chansen att utöka ledningen. Hopcutt friställer Dé i djupet, men avslutet går strax utanför.

Andra halvlek

Så, normalt känns de som att man ofta får rapportera om IFKs kamp för varje mål, att de krävs många chanser innan det blir mål. Andra halvlek mot FC Lahti var tvärtom, IFK lyckas alltså göra FEM mål i den andra halvleken. Rapporten blir således en beskrivning av varje mål.

2-0, 49´ Dé är först på returen efter ett skott från Mikko Sumusalo.

3-0, 58´ IFK kontrar längs vänsterkanten, Owoeri spelar in bollen till Hopcutt som skjuter från straffområdeslinjen. Tiainen räddar, bollen går i stolpen och sen i ryggen på Tiainen och in mål. Målet räknas som ett självmål.

4-0, 68´ Owoeris inlägg från vänsterkanten styrs vidare mot den bortre stolpen där Mohammed Abubakari kan nicka in bollen från nära håll.

5-0, 70´ IFK slår en boll i djupet som Lahtiförsvararen missbedömer helt med påföljden att Hopcutt kommer fri mot Tiainen och kan retfullt enkelt rulla bollen mellan benen på målvakten in i mål.

6-0, 85´ Efter en tilltrasslad situation efter en hörna så armbågar Juho Pirttijoki Patrik Raitanen i ansiktet och domaren dömer straff för IFK. Owoeri är säkerheten själv från elva meter och borrar ner bollen i den högra gaveln.

Matchen slutar alltså 6-0 till IFK efter en helt osannolik andra halvlek från IFK där laget gör fem mål. Det innebär att IFK med största sannolikhet har säkrat kontraktet för nästa år (Lahti ska vinna återstående matcher och ta igen 28 mål sämre målskillnad för att gå förbi). Nu är IFK uppe på åttonde plats och har allt i egna händer i fortsättningen för att ge sig själva chansen på europaspel nästa år.

Nästa match är den 28/9 hemma mot AC Oulu.

Mål IFK: Dé 39´, 49´, Tiainen(självmål) 59´, Abubakari 68´, Hopcutt 70´, Owoeri (straff) 85´

Mål FC Lahti: -

Varningar IFK: Sumusalo, Owoeri

Varningar FC Lahti: Emsis, Christofi, Pirttijoki

Laget:

Elmo Henriksson

Albin Granlund (Jiri Nissinen 72´) – Timi Lahti (Baba Mensah 79´) – Patrik Raitanen – Mikko Sumusalo

Alvaro Ngamba – Mohammed Abubakari (Yanga Baliso 86´) – Jamie Hopcutt (Tehe Olawale 72´)

Robin Sid – John Owoeri – Dé (Vahid Hambo 79´)

/John Eriksson