IFK till ligaledning efter ny seger

IFK Mariehamn – PK-35 4-2 (1-1)

Det blev IFK Mariehamn som inför 1.501 åskådare tog ledningen i årets liga genom att besegra PK-35 med 4-2 på Wiklöf Holding Arena.

Förutsättningarna var tydliga, allt annat än seger mot redan division ett-klara seriejumbon PK-35 fanns inte på kartan. Vill man vinna ligan måste sådana här matcher vinnas. Fast helt solklart blev det inte och först efter att Josef Ibrahim bytts in i underläge svängde matchbilden och till sist blev det hemmaseger med 4-2.

Över detta var PK-35:s tränare Pasi Pihamaa måttligt road:

”Grattis till segern IFK! Vi förlorade mot ett bättre lag och så ska det vara när toppen möter botten. Jag tycker killarna gjorde det bra men var inte tillräckligt fysiska i anfall och försvar.”

IFK Mariehamns huvudtränare Peter Lundberg kom till presskonferensen som serieledare med tre omgångar kvar att spela. Spänningen är alltså total:

”Jag är glad för att vi lyckades vinna matchen. Vi började bra men föll tillbaka lite för att sedan komma igen. Vi blandade aktiva perioder med passiva, kanske lite psykologi i det hela. Målen kom ju nästan från ingenstans och ju längre matchen led desto tydligare blev det att vi kontrollerade matchen.

Att åka till Helsingfors som ligaledare är extra allt, tycker Lundberg:

”Härlig utmaning såklart. Det är myclet inspirerande att få spela sådana matchder i slutet av ligan. Vi tränar tisdag onsdag för att sedan ta tre dagar ledigt och träna på nytt på söndag med HJK-matchen som mål.”

Denna kväll stod det utom alla tvivel klart vilket lag som ville vinna mest, redan från avspark. Efter tjugo minuter av den första halvleken stod det 3-0 i hörnor till hemmalaget IFK och såväl Jani Lyyski som Dever Orgill som Brian Span hade varit extremt nära att slå in ledningsmålet.

Det var egentligen bara tack vare PK-35:s målvakt Daniel Kollar som målen inte trillade in. Övriga bortalaget var bortspelat och kom bara i undantagsfall över mittlinjen. Det var alldeles bokstavligen spel mot bara ett mål. Fast första målet dröjde ändå ända till den trettiofjärde minuten då Aleksei Kangaskolkka från hög höjd nickade in 1-0 på en hörna av Philip Sparrdal Mantilla.

Glädjen över ledningsmålet varade dessvärre bara sex minuter då PK-35:s Ömer Masar med en klassisk frisparkskanon kvitterade till 1-1; kanske inte rättvist men ändå väldigt snyggt!

IFK flyttade i replik upp spelet och ställde till viss oreda men förmådde ändå inte återställa ordningen innan halvtidsvilan. 1-1 var ställningen efter fyrtiofem minuter, trots en offensiv av tyngsta kaliber från grönvitt. Daniel Kollat gjorde en fantastisk första halvlek och räddade PK-35 på alla vis.

Andra halvlek var det PK-35 som började piggare vilket resulterade i en mardrömsstart för det guldjagande hemmalaget. IFK började betydligt mer osorterat, lagdelarna synkade inte vilket gjorde att bortalaget efter bara fyra minuter tog ledningen, 1-2, efter mål av Kastriot Kastrati. Situationen föregicks av slarv i de grönvita försvarsleden.

Sedan bytte matchen på nytt skepnad, tack Josef Ibrahim som i den femtiotredje minuten byttes in istället för Brian Span. Det gav resultat, fast kvitteringsmålet gjordes bara två minuter efter bytet av Dever Orgill som assisterades av Robin Sid och rundade i stort sett hela PK-35försvaret innan han rullade in bollen i tom målbur. Josef Ibrahim var på många ställen samtidigt och låg bakom flera av de chanser som uppstod mot slutet av matchen.

Mot slutet på andra halvleken ökade IFK trycket ytterligare och i den sjuttiotredje minuten kom 3-2 målet. Det började med ett inlägg från Philip Sparrdal Mantilla som nådde Dever Orgill som försökte sig på en bicycleta som efter några flipperstudsar nådde inbytte Josef Ibrahim som krutade på allt vad han hade och det kunde ingen stoppa. 3-2 var ett faktum!

Med tio minuter kvar byttes Thomas Mäkinen in istället för Anthony Dafaa. Strax efter visade lagkapten Jani Lyyski hur det ska gå till då han med kraft drog in 4-2 efter röra i PK-35 försvaret. Det sista bytet för IFK denna dag blev när Amos Ekhalie ersatte Philip Sparrdal Mantilla men då handlade det mest om att bevaka ledningen.

Nästa match för IFK är fredag 14e oktober då HJK väntar i Helsingfors. En viktigare match än den har IFK aldrig spelat!

/Jörgen Pettersson

Laguppställningar och övrigt matchdata finns att läsa här.

Stjärnspelare

3: Josef Ibrahim.

2: Philip Sparrdal Mantilla.

1: Aleksei Kangaskolkka.