IFK i ligaledning efter seger

IFK MARIEHAMN – FC KTP 2-1 (2-1)

Det började lite skakigt men efter hand tog sig IFK Mariehamn samman och kunde till sist vinna med säkra 2-1 mot Kotkalaget FC KTP.

Liganykomlingen FC KTP visade ingen som helst respekt mot det etablerade hemmalaget IFK. Efter bara tre minuter hade bortalaget tagit ledningen med 1-0 efter något som bara kan beskrivas som en målvaktstabbe av normalt sett och senare storspelande Otso Virtanen. Otso skulle ut och rätt rutinmässigt bryta ett avfall men steg snett, missade bollen och lämnade Samuli Kaivonurmi helt ensam med bollen och en tom målbur.

Målet var ändå att betrakta som en tillfällighet. Hemmalaget var starkare i början av matchen. IFK pressade högt och hade två hörnor redan efter sju minuter. I den tionde drog Brian Span till med ett överraskande och svårt skott som tvingade bortamålvakten Jere Pyhäranta att styra ut bollen till en tredje hörna. Den blev först inte farlig men studsade så småningom ut till Tommy Wirtanen som från tjugofem meter sköt bollen rätt i mål – 1-1! Efter kvitteringen fortsatte IFK att pressa på bortalaget. I den fjortonde minuten fick ändå FC KTP sin första hörna som lagkaptenen Jani Lyyski resolut nickade bort.

Målskytten Tommy Wirtanen, som varit borta i säsongsinledningen men inledde dagens match och dessutom kvitterade, tvingades utgå med en ny förmodad ljumskskada i den tjugoandra minuten. Mariehamnssonen Thomas Mäkinen ersatte i sitt andra ligainhopp i karriären. Det var alltså en dramatisk inledning denna fredagskväll som bjöd på en frysk sydlig vind.

IFK höjde ytterligare tempot och missade inget tillfälle att utmana. Till exempel Robin Sid som i trettioåttonde minuten efter en soloräd sköt en svår krypare som smet precis utanför Jere Pyhärantas vänstra stolpe.

Pressen betalade sig efter att Diego Assis blev neddragen av målvakten Jere Pyhäranta och fick en odiskutabel straff som Duarte Tammilehto säkert förvaltade till 2-1 vilket också blev halvtidsresultatet.

Andra halvlek började med samma spelare som i den första. Det var ändå ett mer offensivt bortalag som med både mod och snabbhet utmanade mer och gjorde livet i IFK-försvaret besvärligt. Trots farligheter åt båda håll blev ändå halvleken mindre händelserik och några fler mål blev det inte. Matchen slutade med 2-1 seger till hemmalaget trots hela åtta tilläggsminuter till följd av en nickduell som slutade i blodvite. Mot slutet visade bland andra Thomas Mäkinen väldigt tydligt att han är mogen för större uppgifter då han effektivt täckte bort tidigare IFK:aren Niko Ikävälko i en komplicerad situation i det egna straffområdet. I FC KTP spelar också Sasha Anttilainen och Tamás Gruborovics men ingen av dem var med i Mariehamn till följd av den senaste matchen mot VPS då båda skadades.

Närmast ett mål på övertid var Diego Assis som ryckte sig fri i de sista minuterna och sköt den stenhårt i KTP-stolpen från nära håll. Matchen avslutades därefter med en kanonad från IFK:s sida då FC KTP förlorade både kraft och tempo. Fler mål blev det ändå inte.

Segern gör IFK Mariehamn till ensam serieledare på tolv poäng, en pinne före HJK.

FC KTP:s tränare Sami Ristilä:

”Det blev en knepig match. Vi fick en drömstart men IFK vann ändå rättvist. Vi fick inte igång vårt eget spel. Efter en bra match senast gick det sämre i dag. Vi saknade Tamás Gruborovics och några till i öppningselvan. Vi vill gärna se förbättring i framtiden.”

IFK:s Pekka Lyyski:

”Vi gjorde en strålande första halvlek, vi pressar bra, har bra fart och visar bestämdhet. Första målet var en olyckshändelse men sedan ordnade det upp sig. Vi tappade lite av koncentration i andra halvleken som bjöd på mer kamp. Jag är glad och stolt över laget, vi hade ändå fem spelare borta ur öppningselvan. Till exempel Thomas Mäkinen kom in i en ovanlig position men fixade det bra!”

På frågan från en grupp tillresta Norrköpingjournalister vad just nu skadade Bobbie Friberg da Cruz betyder för IFK svarar Lyyski:

”Väldigt mycket, han är strålande på högerbacken och viktig i omklädningsrummet. Han är en stor spelare i ett litet lag. Han har vunnit ålänningarnas hjärtan!”

Inkommande torsdag är det dags för den stora Helsingforsdrabbingen då IFK Mariehamn möter HJK på Sonerastadion. Hundratals supportrar är på väg till huvudstaden. Nästa hemmamatch är kl 17.00 (OBS TIDEN!) då en annan nykomling i form av Ilves kommer till Wiklöf Holding Arena.

/Jörgen Pettersson

IFK:

Otso Virtanen – Tommy Wirtanen (Thomas Mäkinen, 22), Kristian Kojola, Jani Lyyski, Albin Granlund – Amos Ekhalie, Duarte Tammilehto, Anthony Dafaa Clement, Robin Sid (Josef Ibrahim, 79) – Diego Assis – Brian Span.

Avbytare: Walter Viitala, Josef Ibrahim, Thomas Mäkinen, Elias Eriksson och Rezgar Amani.

KTP:

Jere Pyhäranta – Ville Oksanen, Nosh A Lody, Jordi van Gelderen, Felipe Aspegren – Josh Mulvany (Marcus Heimonen, 53), Valeri Minkenen, Shane McFaul (Niko Ikävalko, 69), Ilari Äijälä – Juho Lehtonen, Samuli Kaivonurmi (Giorgi Ositashvili, 63).

Avbytare: Sauli Kilpeläinen, Juuso Salonen, Henri Järviniemi, Joel Mero, Giorgi Ositashvili, Marcus Heimonen och Niko Ikävalko.

Publik: 1.127 personer.

Varningar:

Jere Pyhäranta, 42, Ville Oksanen, 90.

IS-stjärnor:

3 stjärnor: Jani Lyyski.

2 stjärnor: Thomas Mäkinen.

1 stjärna: Nosh A Lody.