IFK lyckades inte plocka poäng mot KuPS

Strålande sensommarväder i Mariehamn och Finlands för tillfället hetaste lag stod för motståndet. Tyvärr tog förhandsfavoriten, enligt spelbolagen, hem matchen efter seger med två mål mot noll. KuPS gör det väldigt bra och IFK lyckas tyvärr inte spräcka nollan. Närmast var Maximo Tolonen som hade ett skott i stolpen.

Oskari Forsman fick redan efter tre minuter visa prov på en fin benparad på skottvillige Arttu Heinonens första försök av flera. När knappt kvarten var spelad kom IFK till sina första farliga målchanser och det var en dubbelchans då Albion Ademi drog iväg en slägga som Otso Virtanen räddade med knutna händer. Returen letade sig till Dmytro Bilonog som fick på ett bra skott men återigen stod Otso Virtanen i vägen.

Ett tag såg det ut som att vi skulle gå till halvtidsvila med ett mållöst resultat men Jiri Nissinen ville annat. Efter en hel del flipperspel i IFKs straffområde kunde Nissinen tillslut trycka in målet för KuPS. Målet var helt i linje med KuPS form och självförtroende, den studsade precis rätt för KuPS. Därmed gick IFK till paus och halvtidsvila med ett underläge 0-1, inte helt orättvist men desto mer bittert.

IFK kom taggade ut till andra halvlek men KuPS lyckades kontrollera spelet väldigt bra. För IFKs del var det svårt att komma till kvalificerade målchanser mot ett kompakt och stabilt KuPS. Precis när IFK håller på att förbereda sig för ett dubbelbyte så gör KuPS ytterligare ett mål genom Udo på assist av Nissinen. Dubbelbytet gjordes således direkt efter målet och in kom Saku Ylätupa och Maximo Tolonen istället för Dmytro Bilonog och Riku Sjöroos.

Vårt IFK gav aldrig upp utan fortsatte försöka penetrera den sista tredjedelen hos KuPS för att komma till avslut. När IFK ökar insatserna för ett reduceringsmål stiger samtidigt riskerna för att KuPS får läge på kontring. När klockan har passerat 70 minuter ser det ut som att spiken i kistan ska komma då KuPS kommer igenom på en kontring genom ständigt farlige Usman Sale. Sale gör det bra men som tur är för IFKs del går skottet i stolpen. Således fanns fortsättningsvis chansen!

IFKs bästa möjlighet till att göra mål kommer i den 80:e minuten då Maximo Tolonen får till ett skruvat skott som letar sig mot krysset men istället går det klockrent i stolpen. Det blev sedan inte fler chanser trots ett relativt bra tryck av IFK mot slutet.

Sammanfattningsvis vinner KuPS rättvist matchen. KuPS visar att de är Finlands hetaste lag för tillfället och gör många saker bra samtidigt som de gör det svårt för IFK att komma till alltför farliga lägen. Vi önskar KuPS all lycka i Europa League kvalet mot Cluj! För IFK väntar en resa till Lahti för ett möte med FC Lahti den 2.10.

/Lasse Danielsson

Målskyttar:  38’ 0-1 Jiri Nissinen, 61’ 0-2 Udo

Varningar IFK: 89’ Mikko Sumusalo

Varningar KuPS:

Domare: Jari Järvinen

IS-stjärnor: 3 -Nana Boateng, 2- Usman Sale, 1- Niilo Mäenpää

Laget:

Oskari Forsman

Lassi Järvenpää (77’ Aapo Mäenpää), Kalle Taimi, Gustaf Backaliden “K”, Mikko Sumusalo

Dmytro Bilonog (61’ Maximo Tolonen), Peter Makrillos, Niilo Mäenpää, Riku Sjöroos (61’ Saku Ylätupa)

Albion Ademi, Akseli Pelvas

Avbytare: Marc Nordqvist, Tarik Hamza, Maximo Tolonen, Aapo Mäenpää, Joel Karlström, Saku Ylätupa, Frankline Okoye