IFK MALDE NER SJK OCH TOG TRE POÄNG!

IFK MARIEHAMN - SJK 1-0 (0-0)

Viktiga poäng stod på spel när IFK mötte SJK för andra gången inom loppet av 10 dagar. IFK var det spelmässigt bättre laget och kunde därmed ta hem alla de tre viktiga poängen inför 1208 personer på WHA. Ett otroligt förlösande mål av Robin Sid och en straffräddning av Oskari Forsman gjorde detta möjligt. Jakten på övre slutspelsplatsen lever i allra högsta grad. För tillfället innehar grönvitt den sjätte och sista platsen för att tillhöra den övre halvan när serien delar sig.

Stor dominans av IFK i första halvlek

IFK var verkligen på hugget från första början och hade ett relativt stort spelmässigt övertag. SJK saknade mittfältarna Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi och Mehmet Hetemaj vilket självfallet var ett jobbigt tapp för bortalaget.

Klockan hade bara hunnit till 1 minut och 24 sekunder när Dylan Murnane slog IFKs andra hörna (hörntempot lugnade sedan ned sig något och det blev sju stycken när första halvlek blåstes av).

IFK skapade flertalet chanser i första halvlek men det ville sig inte riktigt i de avgörande momenten. Bästa möjligheten för IFK i första halvlek hade Keaton Isaksson som efter lite tumult inne i straffområdet fick en tå på bollen som i bästa fall kunde gått in i stället för tätt utanför. SJK däremot skapade inte mycket, det dröjde enda till den 40:e minuten innan deras chans kom. Det var en farlig kontring och en misstänkt offside men bollen hamnade slutligen hos Zakaria Beglarishvili som inte fick ordning på avslutet. I övrigt fick Robbie Crawford byta redan när cirka 20 minuter var spelat, troligen var det på grund av en boll som han olyckligt fick i huvudet några minuter innan. Amos Ekhalie ersatte.

Andra halvlek hade allt

I andra halvleken fick vi se mål, straff, straffräddning och rött kort vilket också kan ses som matchavgörande såklart. Jag ska försöka guida er igenom detta. För övrigt inleddes halvleken med att IFK tvingades till ytterligare ett byte, det var Aapo Mäenpää som tvingades utgå och in kom Lassi Järvenpää. När knappa timmen var spelad så kom äntligen de så förlösande målet för IFK, helt rättvist och logiskt. Det var Dylan Murnane som slog ett bra inlägg som hittade till Keaton Isaksson i boxen, Keaton försökte skjuta men blev nedtryckt av en SJK försvarare. Publiken hann inte börja ropa på straff för den auktionen innan Robin Sid dök upp som gubben ur lådan och stänkte in målet.

Efter målet är det fortsättningsvis IFK för hela slanten. Dock händer det som inte ska hända, ett inlägg från SJK tar enligt domare Kalle Mäkinen på Dajas arm och det resulterar i en straff för SJK i den 74:e minuten. Ologiskt och orättvist kändes det då...men Oskari Forsman fokuserade istället annat och gjorde en fantastisk räddning och ställningen var således fortsättningsvis 1-0 till grönvitt. Publikens jubel visste inga gränser och den straffräddningen var fruktansvärt skön.

IFK kunde fortsätta dominera spelet och släppte aldrig riktigt in SJK i matchen. Med en aktiv press och ett hårt jobbande lag där verkligen allihop bidrog. Försvaret var otroligt stabilt, mittfältet vann kampen och anfallet var kreativt samt satte den så viktiga pressen på SJKs backar i deras uppspelsfas.

SJKs potentiella forcering mot slutet fick sig en törn när Obed Malolo tog sitt andra gula kort bara minuter efter att han missat straffen. Tungt för SJK men desto skönare för IFK.

Lundis var nöjd med hur spelarna kämpade, pressade och visade inställning under hela matchen.

/Lasse Danielsson

Målskytt: Robin Sid

IS-stjärnor: 3 Rick Ketting, 2 Daniel Sjölund, 1 Oskari Forsman

Varningar IFK: Aapo Mäenpää, Robin Sid, Daniel Sjölund, Lassi Järvenpää

Varningar SJK: Obed Malolo (två gula och utvisad i 76:e minuten)

Domare: Kalle Mäkinen

Laget:
Oskari Forsman

Aapo Mäenpää (Lassi Järvenpää, 46:e minuten), Robin Buwalda, Rick Ketting, Dylan Murnane
Robert Crawford (Amos Ekhalie, 20:e minuten), Daniel Sjölund ”K”, Gustaf Backaliden
Keaton Isaksson, Hampus Lönn (Riku Sjöroos, 83:e minuten), Robin Sid

Avbytare: Marc Nordqvist, Tarik Hamza, Amos Ekhalie, Riku Sjöroos, Lassi Järvenpää