IFK Mariehamn - FC Inter 3-1 (3-0)

Med hypereffektivt spel i första halvlek punkterade IFK matchen för besökande FC Inter. Det blev till sist 3-1 för hemmalaget men det kunde blivit mycket mer!

Det är rättvist att säga att publiken som kom till Wiklöf Holding Arena i dag hade fjärilar i magen med tanke på de senaste matcherna där IFK-spelet inte riktigt imponerat, för att uttrycka det försiktigt. Men vilken fotbollsfest det blev! Det började redan i den sjätte minuten då Petteri Forsell avlossade matchens första kanon mot FC Intermålvakten Magnus Bahne som klistrade den enkelt. Forsell gjorde inget mål i dag men stod ändå bakom väldigt mycket av de öppnande passningarna och de kreativa lösningarna i IFK. En annan som också öppnade starkt var Interstjärnan och tidigare IFK:aren Tamás Gruborovics som redan i den tionde minuten, efter en hörna, hade en nick som Otso Virtanen i IFK-målet enkelt kunde plocka. Tre minuter senare hade Gruborovics ytterligare ett skott som smekte utsidan av Virtanens stolpe.

Det tog till ungefär 25 minuter av den första halvleken innan IFK fick att starkare grepp om matchen. FC Inter hade chanser men Otso Virtanen och Bobbie Friberg da Cruz och Erik Lundberg, vilka var mittbackar, gjorde ett starkt jobb i Jani Lyyskis frånvaro. IFK flyttade upp spelet och skapade allt mer och i den 32a minuten lossnade det, fast egentligen började det redan i den 31a! Då krutade Luis Solignac i ribban från nära håll efter pass av Diego Assis som skickligt tog och höll bollen från FC Inter-försvaret. Minuten senare var det dags på riktigt. Assis (t) höll bollen snyggt, spelade skickligt fram till Solignac som den här gången inte gjorde något misstag utan gav IFK ledningen med 1-0. I den 35e minuten var det dags igen. Då sprang lagkaptenen för dagen Tommy Wirtanen sig fri på högerkanten efter ett kanoninspel från Petteri Forsell, avlossade ett inlägg mot Diego Assis som med kirurgisk precision touchnickade in 2-0 bakom en fullständigt chanslös Magnus Bahne.

Denna kväll räckte inte ens det. 37 minuter hade gått av matchen då Diego Assis elegant spelade fram Luis Solignac på nytt. Solignac kom helt fri med målvakts-Bahne som fick finna sig i att bli rundad och se hur både boll och Solignac gled in i målet. 3-0 var också resultatet i halvtid. De som märktes mest i IFK var förutom målskyttarna Solignac och Assis även Roger Thompson, Bobbie Friberg da Cruz, Petteri Forsell, Erik Lundberg, Otso Virtanen och fler.

Andra halvleken började med FC Inter-offensiv. Otso Virtanen tvingades till flera mycket kvalificerade räddningar, redan i första minuten efter närskott av hungrige och inbytte Francis Suarez i FC Inter. Fast de farligaste chanserna hade IFK i början av halvleken. Luis Solignac blev helt frispelad av Petteri Forsell som allt mer ger prov på den förmåga som riktigt stora fotbollsspelare har – att inte bara se matchen som den är utan också veta vad som kommer att hända, innan det hänt. Trots att IFK tryckte på gick ändå halvlekens första mål till FC Inter efter att Francis Suarez på assist av bortalagets jätte Irakli Sirbiladze skjutit bollen i mål från nära håll. Otso Virtanen kunde inget annat göra än plocka bollen ur nätet. 3-1 skulle sedan stå sig resten av matchen trots att chanser till fler mål absolut inte saknades.

Båda lagen utnyttjade alla sina byten och gjorde vad som var möjligt men IFK bevakade skickligt sin ledning. I själv verket var IFK närmare 4-1 än 3-2, särskilt Albin Granlund som blev lagkapten när Tommy Wirtanen byttes ut. Han var ytterst nära att med en snygg bicykleta punktera matchen i den 68e minuten men Magnus Bahne kanonräddade till hörna. 

Resultatet ändrar inte mycket i tabellen men ger möjlighet för IFK att fortsättningsvis hålla sikte mot toppen hellre än botten. Efter matchen var det en besviken FC Inter-tränare Job Dragtsma som analyserade:

”Det finns egentligen inte så mycket att säga. Vi hade lika många chanser i den första halvleken men gjorde inga mål. Första som vi släppte in var svagt av oss, de andra likaså och efter 3-0 är det svårt att komma tillbaka. Det var en frustrerande match. Med så många chanser måste vi göra fler mål.”

IFKs Pekka Lyyski var både glad och lättad:

”Detta är bra för hela laget. Vi hade inte väldigt många chanser men vi förvaltade dem vi skapade väldigt väl. Våra mål gjorde det hela mycket enklare, vi var jätteeffektiva i dag.”

IFK startelva: Otso Virtanen, Albin Granlund, Roger Thompson, Luis Solignac (Dever Orgill, 71), Petteri Forsell (Bernardo Ribeiro, 86), Tommy Wirtanen (Amos Ekhalie, 61), Tomas Hradecky, Diego Assis, Erik Lundberg, Bobbie Friberg Da Cruz, Patrick Byskata.

Avbytare: Marc Nordqvist, Dever Orgill, Duarte Tammilehto, Amos Ekhalie, Robin Sid, Bernardo Ribeiro 

FC Inter: Magnus Bahne, Juuso Hämäläinen, Tamas Gruborovics, Ari Nyman, Irlaki Sirbiladze, Joni Aho, Severi Paajanen (Kalle Kauppi, 78), Stefan Marinkovic (Francis Suarez, 43), Solomon Duah (Blend Miftari, 61), Vincent Onovo, Henri Lehtonen.

Avbytare: Jere Koponen, Blend Miftari, Kalle Kauppi, Suarez Arteaga Bemba Camara

Domare: Mattias Gestranius, Mika Lamppu, Olli Jantunen och Oskari Hämäläinen.

Publik: 1.159 personer.

Varningar: Solomon Duah, 40, Tommy Wirtanen, 45, Juuso Hämäläinen, 68, 

Tre stjärnor: Diego Assis.
Två stjärnor: Luis Solignac.
En stjärna: Bobbie Friberg da Cruz.

Nästa match äger rum på bortaplan mot MyPa söndagen den 13 juli kl 18.30. Den matchen kan följas på Paf Carnival på torget i Mariehamn där det blir livesändning! Följande hemmamatch är om två veckor mot RoPS.

 

/Jörgen Pettersson