IFK Mariehamn - FC Lahti 0-0 (0-0)

IFK MARIEHAMN - FC Lahti 0-0 (0-0)

Oavgjort och mållöst blev det mellan IFK och FC Lahti denna blåsiga kväll i Mariehamn. Spelet var omväxlande och absolut inte ofarligt men målvakterna i vardera lagen var omutliga och tog också hem bästemansprisen.

Det kunde ha blivit 1-0 redan i den tredje matchminuten men Diego Assis’ skott från straffområdeslinjen gick rakt på ett försvarsknä och studsade bort. IFK fortsatte pressa och i den fjärde minuten avlossade Petteri Forsell sin första kanon för dagen som dock FC Lahtimålvakten Henrik Moisander (tvillingbror till landslagsmittbacken och Ajaxstjärnan Niklas Moisander; båda bröderna är fostrade i TPS) kunde omfamna. FC Lahti började i stark medvind i form av nordan och kom snabbt tillbaka och ökade pressen mot IFK-målet. En frispark i elfte minuten från högerkanten kunde blivit farlig men ingen Lahtisanfallare nådde ända fram. 

I den fjortonde minuten blev Petteri Forsell neddragen trettio meter från mål och tog själv frisparken. Han krutade på och tvingade Moisander i Lahtimålet till en extra studs för att fånga den wobblande bollen.

Matchens första hörna kom i den nittonde minuten och gick till FC Lahti. Shala Drilon fick på en livsfarlig skruv som med vindens hjälp borrade sig in mot Otso Virtanens högra stolpe. Virtanen lyckade styra ut bollen och den efterföljande hörnan träffade burgaveln. FC Lahti fortsatte pressa och fick sin tredje hörna i den tjugotredje minuten. Den blev en dubbelhörna som desarmerades.

Resten av halvleken förblev mållös även om chanser inte direkt saknades. Det bjöds på omväxlande spel fram till straffområdena men längre än så kom ingen. Statistiken visade ett överläge för förhandsfavoriten IFK. I skott på mål vann hemmalaget med 5-2 och frisparkarna med 6-1. Hörnorna däremot tog FC Lahti hem med 6-2.

Inför andra halvlek gjorde IFK-tränaren Pekka Lyyski ett byte och tog ut Amos Ekhalie för att sätta in Bernardo Ribeiro. IFK, nu med vinden i ryggen, satte full fart direkt och visade tydligt att oavgjort inte fanns på önskelistan.

I den femtioandra minuten höll pressen nästan på ge IFK ledningen sedan Albin Granlund efter att ha drivit fram bollen på vänsterkanten dunkade på ett långskott som knappt gick över ribban men satte fart på adrenalinet hos Henrik Moisander. I den sextioandra minuten kom Juho Mäkelä in istället för Luis Solignac och det tog bara två minuter för den tidigare HJK-stjärnan att presentera sig i form av två snabba dragningar och ett skott i ribban i den sextiofemte matchminuten.

Om matchen i övrigt inte var direkt fylld av målchanser blev det nu bättre och i den sjuttioförsta minuten tvingade Tomas Hradecky Henrik Moisander till en räddning nere i det högra hörnet av målburen. IFK lyfte upp spelet sakta men säkert. På en frispark från Petteri Forsell i sjuttioåttonde minuten var Roger Thompson mycket nära att sätta en nick och minuten efter gjorde Diego Assis tillvaron osäker för FC Lahti-målvakten. 

I den sjuttionionde minuten kom matchens hittills allra farligaste chans och det var FC Lahti som skapade den. Efter ett anfall på vänsterkanten gick bollen till Salhi Hafid som från några meters håll blev ensam framför OFK-målet. Otso Virtanen visade precis i det läget varför han är landslagsaktuell i under nitton sammanhang och gjorde en jätteräddning på skottet.

Det blev på sätt och vis den sista farligheten denna måndagskväll på Wiklöf Holding Arena. Trots viss press, fler skott på mål (14-9), fler frisparkar (14-7) men färre hörnor (2-7) slutade denna drabbning 0-0. Ingen av tränarna jublade direkt över detta faktum.

FC Lahti-tränaren Toni Korkeakunnas var glad över poängen efter matchen:
”Jag är ganska nöjd med hur vi spelade. Första halvlek vågade vi spela och försöka med korta passningar. Vi kunde ha vunnit men är man ärlig hade hemmalaget också många möjligheter. Vi har haft lite svårigheter med att avgöra matchen. På det hela taget var det ett rättvist resultat. I andra halvleken lyckades IFK lite bättre, delvis tack vare vinden i ryggen. En helt okej match trots 0-0.” 

Korkeakunnas berömde särskilt gräsplanen.

”Hemma i Lahtis kan vi inte spela som här. Vår plan är inte alls lika bra”, säger han.

IFK:s Pekka Lyyski var inte lika nöjd efteråt:
”Jag tycker inte det var en bra match. Vi passade alldeles för många fel. Mitt lag såg slitet ut, antagligen på grund av alla matcher som sitter i benen. De gör det svårt att prestera på en tillräckligt hög nivå. Vi fick inte anfallet att leverera när mittfältet inte fungerade. Vi ska spela bättre och snabbare fotboll än vi lyckades med i dag.”

Om säsongen som helhet är Lyyski varken nöjd eller missnöjd:

”Man måste vara realistisk. Vi har det vi har och man får inga extra poäng. Marginalerna är små och vi har bara gjort en riktigt dålig match (Seinäjoki).”

Matchen mot FC Lahti var den sista matchen före vårens efterlängtade uppehåll. Nästa match äger rum söndagen den 8 juni då IFK åker till Kuopio för bortamatch mot KuPS.

 

IFK:s startelva: Otso Virtanen - Albin Granlund, Roger Thompson, Duarte Tammilehto (Patrick Byskata, 76), Luis Solignac (Juho Mäkelä, 62), Petteri Forsell, Tommy Wirtanen, Amos Ekhalie (Bernardo Ribeiro, 45), Tomas Hradecky, Diego Assis, Bobbie Friberg Da Cruz.

Avbytare: Rezgar Amani, Robin Sid, Erik Lundberg, Bernardo Ribeiro, Juho Mäkelä, Patrick Byskata, Marc Nordqvist (mv).

FC Lahti startelva: Henrik Moisander, Jani Tanska, Mikko Hauhia, Pyry Kärkkäinen, Dirlon Shala, Rafael Viera, Henri Toivomäki, Eero Korte, Hassan Sesay, Loorents Hertsi (Ariel Nqueukam, 66), Hafid Salhi.

Avbytare: Matti Klinga, Ariel Ngueukam, Kimmo Hovi, Jaakko Hietikko, Joonas Meronen.

Domare: Dennis Antamo, Jonas Turunen, Juha Puoskari och Josef Fagerholm.

Publik: 1.024 personer.

Varningar: Loorents Hertsi, 51, Duarte Tammilehto, 57, Pyry Kärkkäinen, 77.

Tre stjärnor: Henrik Moisander.
Två stjärnor: Otso Virtanen.
En stjärna: Albin Granlund.

/Jörgen Pettersson