IFK Mariehamn - FF Jaro 4 - 2 (1 - 2)

IFK-spelarna visade stolthet, hjärta och passion i kväll och kom tillbaka två gånger från underläge mot ligatvåan FF Jaro från Jakobstad. När sista signalen ljöd stod det 4-2 till IFK efter fantastiska frisparksmål och en målkungs återkomst!

Bland de tydligaste förändringarna i hemmalaget IFK fanns rockaden mellan Albin Granlund som gick ner på högerbacken medan Tommy Wirtanen tog steget upp på mittfältet. Taktiken från IFK:s sida var en 4-4-1-1 uppställning med Luis Solignac på topp och Petteri Forsell strax bakom. Redan i den allra första minuten visade IFK Mariehamn att sju matcher utan seger får räcka. Wirtanen spelade snyggt fram Forsell som från högerkanten slog ett inlägg som sånär prickade fötterna på Luis Solignac; en grop i gräsmattan räddade Jaro-keepern FF Jaro från 1-0.
FF Jaro väntade inte med svaret utan redan i fjärde minuten bjöd IFK-mittfältet på en öppning som sånär resulterade i ett Jaro-mål. Det var två spelglada och anfallsinriktade lag som gjorde upp på Wiklöf Holding Arena denna soliga söndagskväll med gästande Alandia Cup-lag í publiken.

Petteri Forsell visade hög klass matchen igenom. Han sprang på allt som rörde sig och skapade ständigt farligheter för hemmalaget. Ändå var det FF Jaro som i den nittonde minuten gick till ledningen med 0-1. Det började med att Shahdon Winchester ryckte sig fri på högerkanten, han spelade in till Närpessonen Kevin Peth som efter att från nära håll skjutit första gången i försvararen Albin Granlund den andra gången inte gjorde något misstag utan passerade IFK-målvakten Oscar Forsström, till vardags i farmarklubben Ekenäs IF i division 2.
I den tjugosjätte minuten försökte sig Petteri Forsell på en fräckis efter en höjdboll från Bernardo Ribeiro. I äkta Robin Van Persie-anda försökte Forsell sig på en nicklobb som till skillnad mot hollländarens mål mot Spanien i VM seglade långt över målet. Det gjorde inte så mycket för i den trettionde minuten satte Forsell årets första frisparksmål från trettiotvå meter! Han skruvade bollen stenhårt i Jesse Östs vänstra stolprot, oåtkomlig för den annars säkre Jaromålvakten.

Minuterna senare dunkade Bernardo Ribeiro på ett jätteskott efter en snabb frispark från Patrick Byskata, dock lite högt... Det räckte, hemmalaget fortsatte att pressa och skapade i den trettioåttonde minuten ett jätteläge för Luis Solignac som vände bort Jaroförsvaret och sköt lågt på Jesse Öst som räddade med delar av kroppen man helst inte vill ha i närkontakt med hårda skott. Efter snabb läkaröversyn kunde han fortsätta. Solignac missade i det stressade läget att spela bollen till Bernardo Ribeiro som stod strax bakom och enklare hade kunnat träffa målet.

Det var rättvist att slå fast att den första halvleken hörde till IFK. Men det var FF Jaro som gick till halvtidsvila med 2-1 i ryggen sedan Jonas Emet i den fyrtiofemte minuten stenhårt nickat in ledningsmålet på inspel av Shahdon Winchester som den här gången drev framåt på vänsterkanten. FF Jaro var ett tillbakapressat lag som ändå lyckades oerhört väl i sina få chanser att göra mål och den gamla sanningen att lag i medgång har flyt medan lag i motgång har oflyt såg ut att besannas. Ändå är det viktigt att påpeka inställningen hos IFK:arna som från läktarhåll såg annorlunda ut än i tidigare matcher. Spelarna dunkade varandra i ryggen, kom med uppmuntrande tillrop trots baklängesmålen och såg på riktigt ut att vilja vinna denna kväll.

I den andra halvleken gjorde Pekka Lyyski ett byte då Amos Ekhalie kom in istället för Tommy Wirtanen på mittfältet. De första minuterna av halvleken började ganska skakigt från båda lagens sida men efterhand tog IFK ett starkare grepp om händelserna. Även den här gången var det Petteri Forsell som stod bakom vändningen, även den här gången med ett brutalt men ändå kliniskt frisparksmål från tjugo meter rätt upp i Jesse Östs vänstra kryss. Värt att notera är Patrick Byskata som ställde sig i buren för att sedan gå åt sidan och lämna rum för sniper-Forsells precisionsskott. Fyra minuter senare laddade Roger Thompson i steget från nästan samma plats och träffade ribban! IFK visade stolthet, hjärta och passion!

I den sextiosjunde minuten steg jublet över Wiklöf Holding Arena då fjolårets målkung Dever Orgill gjorde comeback efter elva månaders rehabilitering. Den senaste matchen han spelade var i Baku, Azerbajdzjan och kvalet till Europa League i fjol. Nu är han tillbaka i till synes bättre form än någonsin. Han sprang, hoppade, fintade och visade på precis alla sätt att han är att räkna med. Det tog också bara åtta minuter innan han satte ledningsmålet 3-2 efter formidabelt förarbete av Albin Granlund. Orgill firade med dubbla volter på sitt kännspaka vis och hyllades av Petteri Forsell som nöjde sig med en kullerbytta! Dessvärre bars Dever Orgill ut på bår i den åttioförsta minuten efter att ha segnat ner med en befarad lätt hjärnskakning till följd av en kollission med Jaro-målvakten Jesse Öst. Det verkade inte vara någon större fara då Orgill senare gjorde intervjuer efter matchen men Lagledningen befarar ändå en veckas uppehåll.

David Ramadingaye ersatte Orgill och IFK fortsatte pressa framåt vilket i den nittionde minuten gav resultat då Amos Ekhalie fastställde IFK:s viktiga seger till 4-2 med ett behärskat skott inifrån straffområdet efter passning från Luis Solignac.

FF Jaros tränare Alexei Eremenko var generös med berömmet efter matchen:
”Det är bara att gratulera till en mycket väl genomförd match och segern! Jag är besviken på mitt eget lags kvalitet i passningsspelet, vi hade flera bra chanser att komma igenom men utnyttjade dem inte. Jag tycker mina spelare underpresterade. Samtidigt måste man slå fast att Petteri Forsell i dag var helt fantastisk med sina passningar och sina båda frisparksmål! Otroliga prestationer. Så här är fotbollen. Ibland går det bra och ibland sämre. Detta måste vi nu svälja och sedan se framåt igen.”
Eremenko sticker inte under stol med att han saknade mittfältsmotorn Fredrik Svanbäck som var skadad.
”Det är klart. Vi har spelat tretton matcher med samma laguppställning och måste nu göra förändringar. Sådant skapar viss oro”, sade Eremenko.

IFK-tränaren Pkka Lyyski var såklart nöjd efter matchen:
”Vi spelade aggressivt, intensivt och passionerat. Jaro straffade oss i den första halvleken efter väldigt effektivt spel och två mål. Särskilt det andra strax före halvtidsvilan var besvärligt att hantera. Sådana kan skapa frustration vilket inverkar negativt på spelet. Helst hade våra spelare velat fortsätt utan vila. Men vi diskuterade det i pausen och de lyckades vända frustrationen till något positivt. Det är jag väldigt stolt över. Vi behövde dessa tre poäng.”

Den tydliga förändringen som IFK genomgått under veckan förklarar Pekka Lyyski så här: ”Att man har bra spelare på pappret betyder inte att det fungerar på planen. Vi har pratat om det och betonat vikten av att uppmuntra och stödja varandra.”

IFK:s startelva: Oskar Forsström (mv), Albin Granlund, Roger Thompson, Jani Lyyski (c), Luis Solignac, Petteri Forsell, Tommy Wirtanen (Amos Ekhalie, 46), Tomas Hradecky, Bernardo Ribeiro (Dever Orgill, 67, David Ramadingaye, 81), Bobbie Friberg Da Cruz och Patrick Byskata.

Avbytare: Marc Nordqvist (mv), Dever Orgill, Duarte Tammilehto, David Ramadingaye, Amos Ekhalie, Erik Lundberg, Juho Mäkelä.

FF Jaro startelva: Jesse Öst (mv), David Aubrey, Mathias Kullström (David ”Tulle” Carlsson, 46), Johan Brunell, Jari Sara, Jonas Emet, Hendrik Helmke (c), Peter Opiyo, Shandon Winchester, Kevin Peth, Carlos Fondacaro.

Avbytare: Emil Öhberg, David Carlsson, Markus Kronholm Iidle Muhamed Elmi och Alexander Tumasyan.

Domare: Tero Nieminen, Timo Vuorinen, Iiro Heino och Josef Fagerholm. Fagerholm ersatte Iiro Heino i den 59:e minuten sedan Heino skadats.

Publik: 1.808 personer.

Varningar: Peter Opiyo, 57.

Tre stjärnor: Petteri Forsell.
Två stjärnor: Roger Thompson.
En stjärna: Luis Solignac.

Nästa match är inkommande onsdag då FC Lahti kommer till Wiklöf Holding Arena. Matchstart: 18.30.

/Jörgen Pettersson