IFK Mariehamn - HJK 0-2 (0-0)

IFK fick inte med sig något från fredagens match mot HJK på WHA. Precis som när lagen möttes i Helsingfors i våras så avgjorde HJK i matchens absoluta slutskede.

Hos spelbolag och experter är serieledarna HJK favoriter oavsett motstånd och oavsett om man spelar hemma eller borta. Mot IFK på Wiklöf Holding Arena råder inget undantag. HJK kommer till Mariehamn med elva raka matcher utan förlust, och har under denna period en smått fantastisk målskillnad då man gjort 23 mål framåt och samtidigt bara släppt in ett. Senast var det TPS som fick sig en lektion när de blåvita körde över Åbo-klubben med hela 5-0. De regerande mästarnas förlustfria svit inleddes när man bytte huvudtränare. Mika Lehkosuo, tidigare i Honka, anställdes, och Sixten Boström fick lämna sin post efter en knackig inledning på säsongen. Även IFK kommer till dagens match med en vinst i ryggen. 3-1 segern i Kuopio var imponerande och speciellt lagets poängkungar, Petteri Forsell och Luis Solignac, stod för väldigt fina insatser. Även defensiven såg stabil ut mot KuPS, så många är nog de som nu hoppas att vinden har vänt för Grönvitt efter en tung vår och försommar, och att IFK nu skall kunna vara laget som avslutar HJK:s poängsvit.

Ett stort avbräck för HJK i dagens match var att lagets poängkung, Demba Savage inte kunde delta p.g.a sjukdom. Långtidsskadade Rasmus Schuller saknades också. I IFK var Diego Assis tillbaka i startelvan efter skada. Annars mönstrade IFK samma uppställning som senast mot KuPS.

Under matchens inledande 20 minuter var det HJK som föga överraskande hade spelövertaget. Men någon jättepress handlade det inte om. IFK visade tidigt att man inte hade som intention att parkera den berömda bussen. Istället bjöd IFK på flera fina kombinationer som dock aldrig ledde fram till några heta chanser. Närmast var Dever Orgill i den tionde minuten när han stod för en konstspark på ett inkast från Petteri Forsell. Skottet gick dock metern över ribban. HJK i sin tur kom runt på kanterna en hel del, men inläggen saknade precision. Närmast var Macoumba Kandji som kom åt att nicka från nära håll på ett fint inlägg, men anfallaren fick inte den önskade träffen. 

I den 28:e minuten skapade IFK stor oreda i HJK:s straffområde efter att Dever Orgill jobbat fram en hörna. IFK skickade in bollen gång på gång i det välfyllda straffområdet, men HJK red ut stormen och kunde till slut rensa undan bollen. Halvvägs in i halvleken tog IFK över spelet allt mer. HJK backade hem med hela laget och IFK fick hålla i bollen. Efter dryga halvtimmen fick Petteri Forsell chansen på frispark från 19 meter, men träffen blev fel och bollen seglade högt över både Michael Törnes och hans mål. I den 36:e minuten var Otso Virtanen farligt ute när han rusade ut ur sitt straffområde för att bryta en HJK-omställning. Virtanen – som blev utvisad i en liknande situation för tre veckor sedan – hann lyckligtvis fram tiondelen före HJK-spetsen Kandji, och hemmapubliken kunde andas ut. Halvleken sista målchans skapades sedan av ett dominant IFK. Orgills nick på ett inlägg av Petteri Forsell saknade dessvärre en del fart för att ställa Törnes i HJK-målet.

I ärlighetens namn finns det inte så väldigt mycket att skriva om den första halvleken. HJK var bollförande i den första halvan, och IFK i den andra. Bägge lagen prioriterade ett lågt försvarsspel och några snabba omställningar bjöds det inte på. Istället blev det mest att rulla runt på mittfält och i backlinje. Sett till helheten så får man ändå säga att IFK var det bättre laget i den första halvleken. 

IFK skapade två målchanser direkt i inledningen av den andra. Först sköt Petteri Forsell en stenhård frispark från 25 meter som HJK-målvakten tvingades boxa till en hörna. Den efterföljande hörnan skapade ånyo full kalabalik i HJK:s straffområde, men Törnes stod återigen rätt placerad och fångade upp bollen precis på mållinjen. 

Den inledande kvarten av andra halvlek bjöd på ett öppnare spel. Bägge lagen pressade lite högre och ytorna blev lite öppnare. Inget av lagen vågade dock släppa bromsen helt. 

Forsell fick ytterligare en bra frisparkschans i den 67:e minuten. Men inte heller den här gången gick bollen på mål. 

Dryga 70 minuter in i matchen fick Otso Virtanen göra en svettig räddning på ett lurigt distansskott från Robin Lod. Beskrivande för matchbilden var att detta var HJK:s första avslut på mål. IFK fortsatte att vara spelförande, men man hade fortsatt nästan lika svårt som bortalaget att skapa några heta chanser. Diego Assis och Dever Orgill hade varsitt avslut från snäva vinklar men Törnes hade inga problem att freda målet. 

I den 88:e minuten kom sedan den totala kallduschen. HJK:s Nikolai Alho hittade lite yta ca 25 meter från IFK:s mål och beslöt sig för att testa lyckan med ett långskott. Bollträffen blev perfekt och Otso Virtanen var chanslös när bollen seglade in i krysset. Precis som i Helsingfors i våras avgör alltså HJK matchen i dess absoluta slutskede. Otroligt tungt för ett välspelande IFK som egentligen hade mästarna på fallrepet långa stunder. Tyvärr så saknades den sista udden i anfallsspelet och då går det ofta på det här viset, speciellt mot ett lag av HJK:s kaliber. Med matchen allra sista spark gjorde sedan inhopparen Konan 2-0, fri i straffområdet efter en fin framspelning av Gideon Baah. Samtidigt som spelarna firade målet så blåste domare Antamo av matchen som således slutade med en svidande 2-0 förlust för Grönvitt.

 

HJK:s tränare Mika Lehkosuo

"Det var en sådan match som det ofta blir i Mariehamn. Jämnt, tufft, många hårda dueller. I slutet av andra halvlek tar vi över matchen något och tillslut får vi in en boll. Men det kunde lika gärna ha gått åt andra hållet. Petteri Forsell har flera farliga frisparkslägen men idag hade vi lite tur. Men jag är stolt över grabbarnas insats"

IFK:s tränare Pekka Lyyski 

"Jag tycker att vi var värda mer idag. HJK:s låga press i första gav oss chansen, men vi lyckades inte ta till vara på den. Men vi spelade bra idag, speciellt i första. Vanligtvis när Petteri får fyra chanser så brukar en sitta, men så var gick det inte idag"

IFK:s startelva: Otso Virtanen (mv) - Albin Granlund, Dever Orgill, Jani Lyyski (c), Luis Solignac, Petteri Forsell, David Ramadingaye, Tomas Hradecky (Duarte Tammilehto, 79), Diego Assis, Bobbie Friberg Da Cruz, Patrick Byskata

Avbytare: Marc Nordqvist (mv), Roger Thompson, Duarte Tammilehto, Amos Ekhalie, Robin Sid, Erik Lundberg, Bernardo Ribeiro

 

HJK:s startelva: Michael Törnes (mv) - Gideon Baah, Mika Väyrynen, Tapio Heikkilä, Markus Heikkinen, Sebastian Mannström (Konan, 67), Teemu Tainio (c), Valtteri Moren, Nikolai Alho, Robin Lod, Macoumba Kandji (Forssell, 90)

Avbytare: Carl-Johan Eriksson, Mikael Forssell, Veli Lampi, Konan Oussou, Emerik Grönroos   

 

Domare: Dennis Antamo, Jonas Turunen, Risto Monola, Josef Fagerholm.

Publik: 1.502 

Varningar: Macoumba Kandji, 60. Nikolai Alho, 71. Mika Väyrynen 84. Duarte Tammilehto, 87. Oussou Konan, 90.

 

Följande match för IFK spelas i Sejnäjoki mot SJK inkommande onsdag.

 

/Daniel Skogström