IFK MARIEHAMN MOT EKENÄS IF I PREMIÄRMATCH NUMMER 2!

I morgon, fredag, är det äntligen dags för säsongens andra?!! premiärmatch för hela Ålands fotbollslag IFK Mariehamn när ettanlaget Ekenäs IF kommer på besök till Mariehamn och Wiklöf Holding Arena.

Normalt skulle man just nu ha avverkat närmare en tredjedel av säsongens matcher men i år är ingenting sig likt. I mitten av mars avbröts som bekant allt fotbollsspelande i hela landet och det är först för tio dagar sedan som lagen åter tillåts träna tillsammans igen inför ett ligaspel som detta år startar den 1 juli och för Grönvitts del med bortamatch i Tammerfors mot FC Ilves.

Förutsättningarna är inte direkt optimala men förhållandena är lika för alla lagen och nu gäller det för tränarteamen att svetsa samman laget för att när ligan startar vara med och kriga om varje poäng som står på spel. I dessa förberedelser igår även träningsmatcher och det är just en sådan vi skall få bevittna på fredag.

För motståndet står Ekenäs IF som redan hunnit med att möta fjolårets ligatvåa FC Inter hemma på Centrumplan i Ekenäs. En match där hemmalaget pressade gästerna ända in i kaklet efter att haft ledningen med 2-1 redan efter 26 minuter och där nye sydafrikanen Darren Smith gjorde båda målen för att efter det ”kröna” dagen med ett rött kort i minut 38! I den tredje tilläggsminuten lyckade måltjuven Timo Furuholm rädda Inter från totalfiasko genom sin kvittering som dock kom efter en tvivelaktigt dömd hörna. Varningsflagg hissad för Ekenäs och Darren Smith alltså!

I Grönvitt är det många nya namn att hålla reda på i år där rutinerade försvararna Mikko Sumusalo och Kalle Taimi anslöt så sent att de ännu inte hunnit debutera för IFK. Andra nya i försvarslinjen är Frans Grönlund och Franklyn Okoye, mittfältarna Yanga Baliso, Niilo Mäenpää, Peter Makrillos, Albion Ademi och Richard Ebwelle samt anfallarna Yvan Yagan och Maximo Tolonen.

På träningarna har det varit ”lätta fötter” och spelglädje men även kampvilja och ”hårda tag” där glädjen över att äntligen få spela fotboll har lyst i kapp med sommarsolen. Det ser bra ut!

Matchen spelas alltså nu på fredag inför max 500 personer på läktarna med avspark kl. 19.00 och med hänvisning till myndigheternas coronarestriktioner gäller följande för matchen: 
• Max. 500 personer får finnas på arenan. Spelare, ledare, domare och funktionärer på/vid fotbollsplanen räknas inte in bland dem. 
• Endast innehavare av VIP- och guldsäsongskort, säsongskort och klackkort har tillträde till matchen. • Inga biljetter finns till försäljning på arenan. 
• OBS! VIP- och guldkortsinnehavare har reserverad och märkt plats på läktaren, dock inte alltid på den förhandsbokade platsen. Detta för att hålla säkerhetsavståndet. 
• Arenan öppnar 90 minuter före matchstart, kom i tid, undvik köbildning. 
• Entré till arenan sker endast genom den södra ingången. 
• Södra altanen och den södra, gröna kiosken är öppna. 
• Cafeterian är stängd. Alla toaletter på arenan är öppna som vanligt. OBS! Respektera avståndet vid köer och besök. 
I övrigt gäller de allmänna coronadirektiven: 
• Stanna hemma om du känner dig sjuk. 
• Håll tillräckligt avstånd på läktaren (gäller inte personer i samma hushåll), vid kiosk, altan och i övrigt på arenan. 
• Tvätta händerna, handsprit finns utplacerad på många platser på arenan. 
• Hosta och nys i armvecket. 
• Besök på arenan sker på eget ansvar

//Sune Eriksson