IFK Mariehamn - Mypa 2-1 (0-1)

Det började med en försvarsmiss men slutade i triumf för skadedrabbade hemmalaget IFK som målmedvetet vände och vann mot serieledarna MyPa efter hemmasäsongens snabbaste och modigaste passningsspel.

Flest ögonpar vilade rätt naturligt på Mariehamnssonen Erik Lundberg, 20, för dagen mittback i Jani Lyyskis frånvaro. Lundberg spelade för första gången i karriären från start i Veikkausliiga och gjorde det med den äran. Tränaren Pekka Lyyski var inte alls orolig för den saken före matchen:

”Erik Lundberg har jobbat hårt och målmedvetet med att komma tillbaka efter fjolårets knäskada. Han är redo för match.”

Oturen var dock framme i inledningen. Efter ett missförstånd i försvaret kunde Aleksei Ristola med sträckt vrist sätta ledningsmålet för MyPa redan efter två minuter. Detta var för övrigt tidigare TPS-spelaren Ristolas första mål i MyPa-tröjan.

I nittonde minuten efter ganska planlöst spel från båda sidor kom sedan Pekka Sihvola fri med Simon Nurme, för dagen lagkapten. Nurme väntade ut anfallaren och kunde sedan snabbt klistra bollen framför en snopen Sihvola.

IFK:s vassaste chans kom i den tjugofjärde minuten efter trassel i MyPa-lägret. Domarna var emellertid på hugget och dömde offside efter att Luis Solignac fick in bollen bakom Ville Iiskola i MyPa-målet.

I tjugosjunde minuten var det ytterst nära 0-2 efter en välplacerad nick på hörna från MyPa:s Denis Abdulahi. IFK:s Simon Nurme lätt sig inte luras utan kunde med kvällens hittills snyggaste räddning avstyra.

Under matchens första halvlek var det mest MyPa som stod för farligheterna men under den avslutande kvarten lyckade IFK ta sig in i matchen igen med ett mindre stereotypt passningsspel och lite mer oväntade manövrar kombinerat med bättre rörelse. Särskilt Patrick Byskata bidrog starkt till uppryckningen med lätta och tydliga passningar. Men även om IFK flyttade fram spelet märkbart uteblev de allra skarpaste målchanserna. Det förtjänas också sägas att en skarp nordan ställde till med ganska mycket, särskilt för IFK som hade motvind.

När andra halvlek började syntes tydliga spår av snacket i omklädningsrummet. IFK fortsatte den inslagna vägen och fortsatte, nu med en märkbar om än försvagad nordanvind i ryggen, pressen mot MyPa-försvaret. Redan i den fyrtioåttonde minuten var en friställd Luis Solignac bara centimetrar från att träffa Bernardo Ribeiros inlägg med sin panna.

Med uppfinningsrikt spel, snabbt passningsspel och kreativa löpningar tog IFK över mer och mer och i den femtiosjätte minuten resulterade pressen. Albin Granlund frispelade iskallt från mittcirkeln fram en skickligt löpande Bernardo Ribeiro som inte lyckades skjuta förbi MyPa-målvakten. Returen tog istället Petteri Forsell hand om, rundade elegant återstoden av MyPa-försvaret och 1-1 var ett faktum. Målet blev Petteri Forsells tjugofemte ligamål för IFK vilket tar honom förbi David ”Tulle” Carlsson som främsta ligamålskytt genom tiderna. Den minnesgode vet dock berätta att det är långt kvar till totala antalet tävlingsmål för IFK. Den listan toppas av Christer ”Krille” Mattsson med 82 strutar, med ett möjligt förbehåll för Rolf ”Offa” Bergman som lär ha gjort ännu fler...

IFK fortsatte målmedvetet och taktiskt och tvingade MyPa till defensivt spel. I sjuttionde minuten gjorde Luis Solignac 2-1 efter en snygg framspelning av först Petteri Forsell, ut mot en löpande Robin Östlind på vänsterkanten. Östlind slog i steget ett perfekt inlägg mot Luis Solignac som bredsidade in en volley till 2-1.

Det var stundtals spel mot bara ett mål i den andra halvleken och självförtroendet lyste om hemmalaget. Detta smittade av sig på alla, till exempel inhopparen Robin Sid gjorde en lång rusning på vänsterkanten och höll sånär på egen hand att utöka ledningen.

Med undantag av enstaka framryckningar var halvleken IFK:s och det var närmare 3-1 än 2-2. Bland arkitekterna syntes Luis Solignac som elegant och oförtröttligt styrde och ställde med ett allt mer desillusionerat MyPa-försvar. Det var inte bara anfallet som lyste denna kväll. Efter den inledande försvarstabben efter två minuter är det rättvist att säga att Erik Lundberg och Bobbie Friberg da Cruz gjorde en i stort sett felfri match. Denna seger var ett resultat av lagmaskinen IFK.

Kampen stod inte bara mellan IFK och MyPa denna söndagskväll. Lika spännande var envigen mellan den finländska fotbollens två silverryggar Pekka Lyyski (IFK:s mångårige tränare) och Antti Muurinen (HJK:s tidigare guldtränare och numera lagbyggare i MyPa). Den här gången drog Lyyski det längsta strået och var såklart nöjd efter matchen:

”Trots att vi släppte in 1-0 tycker jag vi gjorde en gedigen insats. Matchen innehöll kanske det bästa passningsspelet hittills på det centrala mittfältet. Vi bestämde i halvtidsvilan att passa bollen snabbare och spelarna tog väl vara på möjligheten. Det var en mycket bra match av IFK!”

 

Antti Muurinen var generös med beröm till hemmalaget:

”Det var en svårspelad match på grund av inte minst blåsten. Men vi hade möjlighet att göra 2-0 i första halvlek och då hade matchen sett annorlunda ut. I den andra halvleken var IFK det bättre laget och är bara att gratulera!”

 

IFK Mariehamn: Simon Nurme, Albin Granlund, Erik Lundberg, Bobbie Friberg Da Cruz, Roger Thompson - Robin Östlind (Robin Sid, 70), Patrick Byskata, Amos Ekhalie, Petteri Forsell, Bernardo Ribeiro - Luis Solignac.

Avbytare: Rezgar Amani, Duarte Tammilehto, David Ramadingaye, Robin Sid, Thomas Mäkinen, Otso Virtanen.

MyPa: Ville Iiskola, Antti Koskinen, Toni Lindberg, Tuomas Aho, Juha Pirinen, Denis Abdulahi, William De Mattia, Dawda Bah, Aleksi Ristola (Pyry Soiri, 73), Stefano Souza Pinho (Ville Salmikivi, 61), Pekka Sihvola.

Avbytare: Jere Pyhäranta, Atte Hoivala, Ville Salmikivi, Pyry Soiri, Kassiano Soares Mendonca,

 

Domare: Ville Nevalainen, Sami Nykänen, Ville Koskiniemi, Jesse Aalto.

Varningar: Juha Pirinen, 61, Pekka Sihvola, 72, 

Publik: 1.201 personer.

Bästa spelare:

3 stjärnor: Luis Solignac.

2 stjärnor: Petteri Forsell.

1 stjärna: Erik Lundberg.

 

Nästa match sker i Helsingfors på torsdag då HJK står för motståndet. Till den matchen väntas åtminstone Jani Lyyski och Tommy Wirtanen vara spelbara igen efter sina skador.

/ Jörgen Pettersson