IFK Mariehamn - RoPS 2-0 (0-0)

IFK tog en stabil trepoängare när RoPS avfärdades med 2-0 under lördagen. Efter en halvdan första halvlek tog IFK tag i händelserna ordentligt i inledningen av den andra. Två vackra mål, och en solid defensiv insats senare, så står Grönvitt på fulla 6 poäng med nollan fortfarande intakt.
Förutsättningarna för bra fotboll blir inte mycket bättre än de som bjöds under påskaftonen på WHA. Strålande solsken, ingen vind att tala om, och framför allt, en grön och jämn gräsmatta. Grönvitts motstånd för dagen, RoPS från Rovaniemi, är knappast nöjda med inledningen på säsongen som har börjat med en förlust och ett kryss. RoPS har ett namnstarkt lag och hade nog väntat sig en större poängskörd efter de två inledande omgångarna som bägge har spelats på hemmaplanen i Rovaniemi. Just därför kunde man gissa sig till att laget knappast kommit till WHA för att parkera den berömda bussen. I IFK saknades Simon Nurme pga feber.

I den åttonde minuten fick Otso Virtanen göra sin första räddning när RoPS vänsterback testade IFK-keepern med ett långskott. Två minuter senare var det dags för Sahlgren i RoPS-målet att ingripa för första gången när han enkelt fångade in ett löst skott från 20 meter av Amos Ekhalie. Dussinet minuter i matchen fick IFK en frispark från ca 30 meter, fram klev givetvis Petteri Forsell, men träffen blev sådär och Sahlgren fångade in även den bollen utan problem. Den första kvarten var det annars RoPS som höll mest och bäst i bollen, IFK hade svårt att få passningarna till rätt adress. Men farligare än tre hörnor och en totalmiss av Aleksandr Kokko i ett bra läge i straffområdet, blev det inte. Efter RoPS tredje hörna tog tog IFK tag i taktpinnen allt mer och i minut 23 vaskade man fram två hörnor, där speciellt den andra vållade bekymmer för RoPS-försvaret, men efter en del flipperspel fick de blåklädda till slut undan bollen. 

En halvtimme in i matchen byggde IFK upp ett fint anfall längs högerkanten, både Amos Ekhalie och Petteri Forsell fick fina lägen att avsluta från 16 meter men bägge fastnade för svårare alternativ och det hela rann ut i sanden. Efter den missade chansen kontrade RoPS och bollen hittade fram till Nicholas Otaru som fick fritt skottläge i höjd med straffpunkten, men skottet gick, dess bättre för IFK, strax utanför Otso Virtanens högra stolpe. RoPS, som återigen tagit tillbaka initiativet i matchen, var i den 37:e minuten sedan en hårsmån från att gå till ledning när Petteri Pennanen drog på ett överraskande skott från närmare 30 meter, men skruven var marginellt för lite tilltagen och bollen gick i Virtanens vänstra stolpe och ut till inspark. 

Strax före halvtid var IFK på väg att jobba fram ett två mot ett läge när Solignac och Ekhalie stormade fram mot en ensam RoPS-försvarare, dessvärre så hittade domaren en frispark för RoPS, publiken höll väl kanske inte helt med om huvuddomare Järvinens beslut, men det hjälpte inte. Den första halvleken slutade 0-0, men med fördel RoPS, både gällande målchanser och bollinnehav. För IFK:s del saknades det rörlighet i anfallsspelet vilket resulterade i svåra långbollar utan adress.

Bara fyra minuter i i den andra halvleken jobbade Petteri Forsell fram en hörna som han själv tog hand om, hörnan som i sig inte ledde till någon farlighet slutade med att bollen hamnade ute på högerkanten hos Bernardo Ribeiro som slog ett precist inspel som hittade måltjuven Luis Solignac, argentinaren rakade in bollen i öppet mål vid den bortre stolpen och hemmaledningen var ett faktum. Inledningen på halvlek nummer två blev minst sagt händelserik. I matchminut 51 drog Otaru i bortalaget till med ett hårt långskott som vållade stora bekymmer för Otso Virtanen i IFK-målet, den fina räddningen ledde till en hörna som i sin tur ledde till ett finfint skottläge för Petteri Pennanen, räddande ängel den gången blev lagkapten Lyyski, som styrde bollen till ytterligare en resultatlös hörna.

Åtta minuter in i halvleken var det sedan dags för IFK att dubbla sin ledning. Målet som gjordes av Petteri Forsell föranledes av grovt slarv i RoPS försvaret. Forsell fick bollen till skänks av Faith Obilor och vandrade in från höger i straffområdet innan han avslutade kliniskt strax under ribban. I matchminut 61 gjorde IFK ett dubbelbyte, ut gick Duarte Tammilehto och Amos Ekhalie, in på planen kom Robin Östlind och David Ramadingaye. Robin Östlind fick extra varma applåder av hemmapubliken då det var hans första inhopp efter ett långt skadeuppehåll.

I och med hemmalagets 2-0 ledning så var RoPS tvungna att släppa på bromsen ordentligt, detta öppnade givetvis stora ytor för IFK att kontra på. Efter timmen spelad gav RoPS mittback, Faith Obilor, ånyo bort bollen, Luis Solignac var den som tackade och tog emot, men avslutet satt i burgaveln, på fel sida stolpen.
I minut 72 gjorde RoPS ett dubbelbyte med förhoppningen att kunna få till en reducering, men IFK-försvaret spelade lugnt och stabilt och det blev aldrig farligare än några misslyckade distansskott samt en nick över ribban från nära håll av ständigt farlige Nicholas Otaru. I den 80:e minuten hittade inbytte Östlind in till en fri Petteri Forsell i straffområdet, Petteri fick till en bra träff men Sahlgren i RoPS-målet stod för en strålande reflexräddning. Under de tio sista minuterna syntes det tydligt att bensinen i RoPS-tanken tog slut. Laget orkade inte anfalla och IFK hade inga problem att hålla motståndet på behörigt avstånd. Segern var sist och slutligen rättvis och dessutom aldrig speciellt hotad.

RoPS tränare, Juha Malinen var missnöjd men samlad efter slutsignalen:"I första halvlek spelar vi jättebra fotboll, vi skapar en hel del chanser men vi klarar inte av att sätta bollen i mål. I andra halvlek så är det tyvärr ett eget stort misstag i försvaret som leder till 2-0-målet, och där avgörs matchen"

IFK-tränaren Pekka Lyyski var också han lugn och sansad, men förstås desto nöjdare"I första halvlek lyckas vi inte med vårt passningsspel. Men vi förstod samtidigt att RoPS inte skulle klara av att spela med den hårda pressen hur länge som helst, så det gällde att hålla huvudet kallt. I andra halvlek så gör vi allt precis så som vi vill. Vi lyckas sätta våra chanser samtidigt som RoPS tröttnar allt mer. Vi var helt klart värda den här segern"

IFK ligger efter dagens seger på en tredjeplats i en haltande tabell. Redan på onsdag är det dags för nästa match. Då reser laget till Åbo för att möta TPS i årets första bortamatch.

IFK:s startelva: Otso Virtanen - Tommy Wirtanen, Bobbie Friberg Da Cruz, Jani Lyyski, Albin Granlund - Amos Ekhalie (Robin Östlind, 61) ,Duarte Tammilehto (David Ramadingaye, 61), Tomas Hradecky, Bernardo Ribeiro (Rezgar Amani, 81), Petteri Forsell - Luis Solignac.

På bänken: Johan Sundman, Rezgar Amani, David Ramadingaye, Amos Ekhalie, Robin Östlind,  Robin Sid, Erik Lundberg.

RoPS startelva: Saku-Pekka Sahlgren - Jarkko Lahdenmäki, Antti Okkonen, Mika Mäkitalo, Jani Virtanen (Mbachu, 72), Nicholas Otaru, Alexandr Kokko (Gay, 82), Juuso Majava, Antti Peura (Saxman, 72), Petteri Pennanen, Faith Friday Obilor.

På bänken: Oskari Forsman, Jamal Gay, Ville Saxman, Emenike Mbachu.
 

Domare: Jari Järvinen, Jan-Peter Aravirta, Jonas Turunen. 4:e domare: Josef Fagerholm.

Publik: 1.151 personer.

Varningar: Luis Solignac, 75. Albin Granlund, 90.

Tre stjärnor: Petteri Forsell, Två stjärnor: Bernardo Ribeiro, En stjärna: Jani Lyyski

/Daniel Skogström