IFK MARIEHAMN - ROPS 2 - 4 (1 - 3)

Det blev gästande RoPS som tog med sig alla tre poängen hem till Rovaniemi denna soliga söndagskväll i Mariehamn. Med hjälp av stor effektivitet i anfallen och kämpaanda i försvaret lyckades gästerna förminska hemmalaget och öka pressen inför framtiden.

Ryktena före matchen var många beträffande RoPS startelva. Laget är fortfarande med i Europa Leaugue och har liksom IFK hade i fjol ett synnerligen tajt spelschema. Verkligheten blev att tränaren Juha Malinen gick in för åtta ändringar i startelvan, någa av de som spelade hade inte spelat sedan i maj. ”Och det märktes tydligt att de ville visa vad de gick för!”, kommenterade Malinen efter matchen.

Drabbningen började i strålande solsken på Wiklöf Holding Arena. IFK hade sorterat om bland sina spelare och Albin Granlund befann sig på mittfältet tillsammans med Josef Ibrahim, Petteri Forsell och Tomas Hradecky. Efter det obligatoriska ställningskriget var det också IFK som hade första målchansen i den nionde minuten sedan Granlund och Forsell i snyggt samspel träffade Luis Solignacs panna inne i RoPS straffområde och bollen var nära att gå in. Men inte tillräckligt nära...

IFK satte från början hårt mot RoPS och skulle så småningom ”vinna” matchens hörnstatistik med 8-3 och frisparkarna med 22-16. Detta räcker såklart inte och där har vi dilemmat med kvällens match. IFK försökte och försökte och skapade säkert tio målchanser i den första halvleken utan att göra mål. IFK ställde till tumult framför Oskari Forsman i RoPS-målet. I den trettonde minuten hade både Jani Lyyski och Bobbie Friberg da Cruz jätteläge att ge IFK ledningen och spelet ägde rum på i stort sett en planhalva. Men i den femtonde minuten fick RoPS’ Emenike Mbachu drömträff med sin livsfarliga vänster och bollen gick otagbart upp i Otso Virtanens högra kryss från säkert tjugofem meter och 0-1 var ett faktum. Snyggt som få men inte särskilt rättvist...

IFK kom tillbaka och flyttade tillbaka spelet till RoPS-sidan. I den tjugotredje hade Tomas Hradecky ett fantastiskt läge att nicka in Petteri Forsells hörna men bollen smet utanför. I den tjugoåttonde minuten hade Hradecky en ny chans efter frisparksläge men lyckades inte heller nu. IFK-pressen var i detta läge total och då passade RoPs på. I den trettioandra minuten kraschade IFK-försvaret och i tumultet och missförstånden fanns Mika Mäkitalo där och petade in 0-2 bakom en chanslös Otso Virtanen, bollen var i och för sig lös men målvakten skymd. Det var inte nog med detta denna söndagskväll. Redan i trettiosjunde minuten kunde en omarkerad Mika Lahtinen på frispark från kaptenen Antti Okkonen nicka in 0-3 och det mesta såg rätt dystert ut med IFK-glasögon på sig.

IFK hade i och för sig många chanser men lyckades inte förvalta dem. Åtminstone inte förrän i den första halvlekens sista minut då Dever Orgill drev bollen snyggt på högra planhalvan, spelade in till Luis Solignac som behärskat och enkelt satte bollen i öppet mål. Med 1-3 gick spelarna till halvtidsvilan.

Inför den andra halvleken gjorde IFK-tränaren Pekka Lyyski en rockad i hopp om mer tryck framåt och snabba upp mittfältsspelet. Backen Roger Thompson fick ge plats till mittfältsmotorn Amos Ekhalie medan Albin Granlund tog hand om Thompsons plats i försvarslinjen. I den femtionionde minuten kom Diego Assis in istället för Tomas Hradecky och nu började det på riktigt hända grejer i IFK-anfallet. Assis visade direkt att han ville vara med och iscensatte själv många och kreativa anfall mot RoPS-målet. Det skulle dock dröja till den sjuttioandra minuten innan 2-3 målet kom efter snyggt samspel mellan först Amos Ekhalie och sedan Petteri Forsell som utmanade i straffområdet och behärskat satte 2-3 i RoPS-målet. Det blev så klart ny nerv i matchen efter detta. Bara två minuter senare var kvitteringen ytterligt nära och det var i detta skede spel mot bara ett mål.

IFK-pressen fortsatte men resulterade inte. Istället blev det läge för RoPS-kontringar och i en sådan (långt inne i förlängningen)  blev Tommy Wirtanen illa åtgången och liggande utanför den egna kortlinjen. Innan domaren gav klartecken för att komma tillbaka i matchen gick Tommy in för att avstyra ett anfall under den sex minuter långa tilläggstiden. Det får man inte göra. Tommy blev varnad ocxh RoPS fick indirekt frispark fem meter från IFK-målet. Emenike Mbachu avslutade därmed det målkalas han inledde kvällen med och dunkade in 2-4 i matchens allra sista sekund och det blev också slutresultatet.

Efter matchen var RoPS-tränaren Juha Malinen såklart nöjd: ”Vi gjorde åtta ändringar men lyckades ändå. Efter en bra första halvlek kunde vi trots lite slarv i andra ta hem poängen. Det var nog ganska oväntat och ett mycket bra byte i Mariehamn.”

Pekka Lyyski var inte särskilt uppåt efter matchen: ”Det var en väldigt konstig match. Vi skapade farliga situationer men slarvade bort dem i avgörandet. De gör tre mål i första halvlek men vi försker ändå på ett bra sätt att komma igen i den andra. Vi föll på vårt försvarsspel i den första halvleken.” IFK har nu, om den första VPS-matchen räknas bort, släppt in nästmest mål i ligan. Varför det? (Undrade Nya Ålands reporter Totti Vesterlund.) ”Det finns många orsaker till det... ingen enskild förklaring. Men det är klart, jag och laget är besvikna.” Hur gör ni för att hitta tillbaka till spelglädjen? ”Vi måste sätta oss ner och fundera på varför vi göra sådana här misstag.” Det verkade som ni föll omkull väldigt ofta på planen. Vad beror det på? ”Wiklöf Holding Arena är i dag i väldigt fint skick och väldigt tät. Det finns inga dubbar i världen som klarar av ett så här tätt gräs. Vi har en otroligt bra plan i dag i Mariehamn och den kan ibland göra spelet svårare.”

Följande match för IFK sker mot VPS på bortaplan om en vecka.

/Jörgen Pettersson

IFK:s startelva: Otso Virtanen - Albin Granlund, Roger Thompson (Amos Ekhalie, 46), Dever Orgill, Josef Ibrahim, Jani Lyyski, Luis Solignac, Petteri Forsell, Tommy Wirtanen, Tomas Hradecky (Diego Assis, 59), Bobbie Friberg Da Cruz.
Avbytare: Marc Nordqvist, Duarte Tammilehto, Amos Ekhalie, Diego Assis, Erik Lundberg, Bernardo Ribeiro.

RoPS startelva: Oskari Forsman - Lassi Nurmos, Antti Okkonen, Ndukaku Alison, Mika Mäkitalo (Olli Pöyliö, 59, Jamal Gay, 68), Jani Virtanen, Mika Lahtinen, Simo Roiha, Emenike Uchenna Mbachu, Antti Peura (Ville Saxman, 61), Faith Friday Obilor.
Avbytare: Saku-Pekka Sahlgren - Jarkko Lahdenmäki, Jamal Gay Ville Saxman Olli Pöyliö, Niki Otaru, Sainey Nyassi.

Varningar: Faith Friday Obilor, 28, Jamal Gay, 74, Simo Roiha, 76, Josef Ibrahim, 80, Jani Virtanen, 90 och Tommy Wirtanen, 90.

Domare: Jani Laaksonen, Arttu Hautamäki, Veli-Matti Leppänen och Arttu Kyynäräinen.

Lejonspelare:

Tre lejon: Faith Obilor.

Två lejon: Luis Solignac.

Ett lejon: Bobbie Friberg da Cruz.

Publik: 1.202 personer.