IFK-Mariehamn - VPS 1-0 (0-0)

Efter en jämn match avgjorde IFK med en snygg frispark och en dito nick i den nittionde minuten. Tiomas Hradecky och Petteri Forsell fixade seger i hemmapremiären mot fjolårets bronslag VPS!

Inför den tionde säsongen i finländska Veikkausliiga är IFK Mariehamn tippat som silverlag av flera tongivande media och andra experter. Det innebär såklart att förväntningarna liksom pressen på laget, med tränaren Pekka Lyyski i spetsen, stiger. Till söndagskvällens drabbning på Wiklöf Holding Arena kom ett VPS med en bortaseger mot RoPS i ryggen. Anfallaren Morrisey, som gjorde tre mål mot IFK i ligacupen, följde inte med till Mariehamn den här gången till följd av ett armbrott i RoPS-matchen.

Hemmalaget inledde med medvind, bokstavligen, i form av åtta meter per sekund söderifrån. Trots det var det VPS som fick matchens första hörna sedan Cornelius Stewart på egen hand tvingat IFK-försvaret till rensning efter att han i en vid båge på högerkanten ha rundat comebackande Simon Nurme i IFK-målet. Hörnan blev resultatlös och istället var det IFK:s Josef Ibrahim som efter en snabb kontring avlossade säsongens första skott mot motståndarmålet. Det klarade säkre VPS-målvakten Henri Sillanpää utan större problem. I uppsnacket inför matchen och säsongen stod det klart att de två målvakterna för övrigt ska höra till ligans allra bästa denna säsong. Fast det ska ju såklart bevisas först.

I den tolfte minuten drabbades Josef Ibrahim av en axelskada i följderna av en tuff skuldra mot skuldra-situation. Det såg först ut som han kunde fortsätta men i tjugonde minuten tvingades han meddela bänken att det inte höll. Istället för Ibrahim kom Amos Ekhalie in. IFK fick sin första hörna i den femtonde minuten efter en utmanande frispark från Petteri Forsell långt från mål. Han slog själv hörnan från målvaktens vänstra hörnflagga rakt in på Tomas Hradecky som inte riktigt lyckades få pannan rätt på bollen.  

I den tjugofjärde minuten fick VPS sin andra hörna från Simon Nurmes högra flagga. Nurme boxade bort bollen men den studsade snabbt tillbaka till den tredje hörnan från andra flaggan. Något mer resulterade hörnorna inte i. IFK flyttade nu upp positionerna något och fick i 33:e minuten först en hörna, som var nära att bli mål, och sedan en till som Petteri Forsell skapade farlighet av. På det hela taget klev Petteri fram allt mer som chansskapare på de fasta situationerna i form av hörnor och någon frispark. Detta underströks i hörna nummer fyra (38 minuten) som liksom de övriga tre var bara centimetrar från att gå in i mål. I den 40:e minuten visade Petteri Forsell varför hans frisparkar är kända över hela Finland. Från trettiofem meter drog han till med ett skott som Henri Sillanpää bara med nöd lyckades rädda. IFK-pressen var ytterst nära att resultera i slutminuterna av den första halvleken då Bernardo Ribeiro bröt en VPS-passning och sånär lyckades peta in bollen men fick nöja sig med en träff i målgaveln. 

Sammantaget bjöd den första halvleken inte på något skönlir, antagligen delvis tyngd av premiärnerver. Spelet var rätt så stilllastående, med undantag av enstaka snabba anfallsvågor och farligheter vid fasta situationer, och inte präglat av den vilja som IFK och VPS annars ofta bjudit på. Det ska ändå tilläggas att främst IFK lyckades allt bättre ju längre halvleken framskred.

När den andra halvleken började var det VPS som drog nytta av medvinden och skapade sin första och andra hörna inom den fyrtioåttonde minuten. VPS fortsatte pressa och i den femtiofjärde minuten fick VPS en frispark trettiofem meter från mål. Lagkaptenen och tidigare IFK-spelaren Sebastian Strandvall tog hand om den och fick till ett tungt skott som Simon Nurme behärskat boxade till hörna.

I den sextiofemte minuten uppstod matchens vassaste chans sedan Luis Solignac  efter diverse förvecklingar lobbade bollen mot öppet VPS-mål. Tack vare backen Timi Lahtis långa ben och snabba steg lyckades han rädda bollen genom att strax före mållinjen peta bollen i stolpen varpå den studsade ut. Där stod Bernardo Ribeiro och krutade på mot det fortfarande öppna målet men i sista sekund kom backen Jesper Engström och slängde sig och stoppade skottet med bröstkorgen. I det här läget tydde alltmer på att VPS var nöjda med oavgjort medan IFK allt tydligare jagade seger. Det var nära ögat ytterligare en gång, på nytt i en fast situation, då Jani Lyyski med en nick på Petteri Forsells hörna tvingade Henri Sillanpää till en snygg räddning i den sjuttioförsta minuten.

Värsta ögonblicket för hemmapubliken uppstod i den åttiofemte minuten då VPS Tony Björk efter en skrynklig situation framför IFK-målet träffade ribban med ett skott från straffområdeslinjen. Det var det närmaste VPS kom denna kväll. I den nittionde minuten avgjordes matchen efter en frispark från fyrtio meter av Petteri Forsell. Forsell krutade på in i straffområdet där Tomas Hradecky mötte högt och med en distinkt nick placerade bollen bakom annars storspelande Sillanpää. 1-0!

Sammantaget, och med undantag från några sjudande slutminuter, var det på flera vis en match mellan två starka försvar där IFK-backen Bobbie Friberg da Cruz och hans kollega Jani Lyyski såg till att farligheterna nästan helt uteblev vid IFK-målet.

VPS-tränaren Olli Huttunen var inte så nöjd efter matchen och ”sistasekundenmålet”:

”Det var få målchanser och de som kom, kom efter fasta situationer. Det en match mellan två försvarsstarka lag. Nu blir det en lite längre hemresa.”

IFK-tränaren Pekka Lyyski hade gärna sett fler mål men var glad ändå:

”Vi förtjänade den här segern efter fler målchanser. Vårt försvar lyckades hålla spelet uppe bra och avstyra de värsta chanserna. Jag är också glad över att planen var i så bra skick att vi kunde spela vårt eget spel. Fast jag hade gärna sett att vi förvaltat ännu fler av våra målchanser.”

I morgon inleds en intensiv fotbollsvecka för IFK Mariehamn. På onsdag väntar ytterligare en match i Finska Cupen på bortaplan mot FC Hämeenlinna. På Påsklördag blir det en ny match i ligan då RoPS kommer till Mariehamn och Wiklöf Holding Arena. Matchstart: 16.00.

 

IFK:s startelva: Simon Nurme - Tommy Wirtanen, Bobbie Friberg Da Cruz, Jani Lyyski, Albin Granlund - Josef Ibrahim (Amos Ekhalie, 20), David Ramadingaye (Duarte Tammilehto, 72), Tomas Hradecky, Petteri Forsell, Bernardo Ribeiro - Luis Solignac.

På bänken: Otso Virtanen, Rezgar Amani, Duarte Tammilehto, Amos Ekhalie, Robin Sid, Thomas Mäkinen, Erik Lundberg.

VPS startelva: Henri Sillanpää - Timi Lahti, Ville Koskimaa, Jesper Engström, Nganbe Nganbe (Thomas Kula, 83), Sebastian Strandvall, Tony Björk, Keith Simpson, Anthony Dafaa, Lasse Linjala (Jordan Seabrook, 67), Cornelius Stewart (Jarno Parikka, 79).

På bänken: Jarno Parikka, Thomas Kula, Teemu Honkaniemi, Jordan Seabrook, Miika Niemi, Janne Henriksson.

 

Domare: Vesa Hätilä, Veli-Matti Leppänen, Iiro Heino och Josef Fagerholm.

Publik: 1.247 personer.

Mål: 1-0, 90 min Tomas Hradecky

Varningar:

Nganbe Nganbe, 14, Jani Lyyski, 18, 

Tre stjärnor: Albin Granlund: Två stjärnor: Bobbie Friberg da Cruz. En stjärna: Jani Lyyski.

 

Jörgen Pettersson