IFK MOT TPS I CUPEN PÅ SÖNDAG

På söndag kväll är det dags för hela Ålands fotbollslag, IFK Mariehamn, att spela sin andra match i årets gruppspel till Finlands cup 2020. Efter den inledande matchen mot FC Inter i Åbo förra helgen är det nu hemmamatch som gäller när en av årets nykomlingar i ligan, TPS från Åbo, kommer på besök till Åland och Eckeröhallen.

Ett TPS som förlorade sin första match i cupkvalet mot HJK på bortaplan i Helsingfors med 0 – 3 är alltså nykomlingar i årets liga efter att i fjolårets kvalspel till ligan besegrat Karlebylaget KPV med 3 – 0 över två matcher. TPS har de senaste åren pendlat mellan ettan och ligan men är annars ett av de klassiska lagen i finsk fotboll och har på sina över 70 säsonger i högsta ligan vunnit 8 ligaguld samt 3 guldmedaljer i just Finlands cup.

Laget tränas av Tommi Pikkarainen som också var med om att föra upp laget från ettan till ligan ifjol. I truppen hittar vi spelare som erfarne målvakten Jere Koponen med ett förflutet i KTP, SJK, FC Inter och senast i FC Palanga i den Litauiska ligan. Rutinerade mittbackarna Rasmus Holma och Sami Rähmönen, mittfältarna Juho Lähde (ny från VPS) och Tomas Hradecky - som säsongerna 2013 och 2014 spelade i Grönvitt och gjorde 3 mål på 42 ligamatcher. I anfallet återfinns förutom 34-årige Mika Ääritalo som på 275 matcher i TPS skjortan gjort 60 mål även Colombianen Eliécer Espinosa som gjorde hela 18 mål i ettan ifjol samt för säsongen nye reslige Senegalesen Diop Babacar som de senaste åren hållit till i de lägre divisionerna i Turkiet. Nya för året i TPS är - förutom Lähde och Babacar - också försvararen Juhani Pikkarainen (KPV), mittfältaren Jami Siirtola (Salpa) och målvakten Santeri Aaltonen (FC Haka).    

I den Grönvita truppen står det klart att Aristote ”Totti” Mboma kommer att missa söndagens match eftersom han dras med en underkroppsskada, meddelar IFKs Rehab och Fys ansvarige, Nils Lindgren. Däremot är nyförvärvet Peter Makrillos klar för spel och - om allt går som planerat – kan även någon ny testspelare dyka upp i matchen för Grönvitt. I övrigt är truppen intakt utan några andra skadeproblem än just ”Totti”.

Matchen spelas alltså i Eckeröhallen med avspark på söndag kl. 19.00.

Till matchen ordnas det busstransport från bussplan i Mariehamn med avgång kl. 18.00 med retur efter matchens slut. Kostnaden är 5 € t/r.

 

//Sune Eriksson