IFK mot TPV i Tammerfors

I morgon klockan 16.00 är det fotbolls-lördag och en ny direkt avgörande match väntar Grönvitt. IFK Mariehamn åker på fredagskvällen med färjan till Helsingfors för vidare färd till Tammerfors där division ett-laget TPV står för motståndet i Finska Cupens åttondedelsfinal som spelas i Pirkkahalli. Vinst betyder avancemang till kvarten som spelas den 30 eller 31 mars, lottningen sker antagligen på måndag.

TPV eller Tampereen Pallo-Veikot är en anrik idrottsförening med rötter ända till 1930. Klubben har heller inte saknat framgångar genom åren. TPV kom till Veikkausliiga första gången 1993 och blev finländska mästare 1994. Året efter föll laget ur ligan för att återvända 1999 och falla tillbaka och sedan dess ha spelat i ettan och tvåan. Just nu är det division ett som gäller. Lagets tränare är Anssi Ylinen under vars ledning TPV vann sin kvalgrupp i Finska Cupen före FC KTP, TPS, AC Kajaani och Ekenäs IF.

Mot den här bakgrunden är det IFK Mariehamn som borde gå vidare till cupens kvartsfinal. Men teori och praktik är skilda världar när det gäller fotboll och bollen är alltid rund och så vidare. Det är alltså upplagt för fotbollsfest!

– Vi är såklart beredda på att det är vi som är favoriter. Men man ska minnas att även om skillnaden mellan Veikkausliiga och division ett är stor gäller det för oss att hålla full fokus, har vi en dålig dag slutar det illa. Vi har väldigt stor respekt för TPV, understryker IFK-tränaren Peter Lundberg.

Skillnaderna mellan division ett och Veikkausliiga är många men huvudsakligen, enligt Lundberg:

– Det handlar till exempel om hastigheten i spelet, tekniken och spelarfysik. Ett ligalag borde vara snabbare, skickligare och starkare än ett som spelar i ettan.

IFK kommer till Pirkkahallen i Tammerfors nästan direkt från sitt vårliga träningsläger i Turkiet. Det är ett stärkt och harmoniskt och spelsuget Grönvitt som återvänder efter en vecka med hårdkörning, spelövningar, strategisnack och social samvaro. För att ett lag ska fungera är det många variabler som ska vägas in. Matcherna är definierande men helheten och lagmaskinen är oerhört mycket mer.

– Vi har övat som ett lag och allt har gått bra. Vi har haft perfekta förutsättningar med bra planer, fint hotell, härligt väder och fantastisk mat!

Bland de osäkra korten än så länge finns Daniel Sjölund och Amos Ekhalie som tvingas stå över TPV-matchen till följd av skador. Övriga spelare är huvudsakligen spelklara.

IFK:s väg till åttondedelsfinalen började med förlust mot FC Inter den 26 januari. Efter det har laget inte förlorat en enda match: FC Inter-IFK Mariehamn 2-1, HJK-IFK Mariehamn 2-2, IFK Mariehamn-FC Lahti 1-0, FC Honka-IFK Mariehamn 0-0 och IFK Mariehamn-HIFK 3-0. Under träningslägret i Turkiet spelade man också en träningsmatch som slutade 1-1 mot Rukh Vynnyky från Ukraina.

Matchen kan som vanligt ses i Ruutu+ på den här länken.

/Jörgen Pettersson