IFK möter Otso i Kuopio

På söndag ställs IFK mot ligatvåan KuPS som vunnit fem matcher av sina tio spelade. KuPS senaste match slutade 0-0 på bortaplan mot ligajumbon JJK. KuPS är ett lag som alltid varit särskilt utmanande gentemot IFK, ifjol lyckades inte grönvitt ta ett enda poäng på tre ligamöten.

Men då är då och nu är nu och alla matcher börjar med 0-0. Dessutom har vi att göra med ett IFK som i allt högre grad börjar hitta tillbaka till flytet som ledde fram till fjolårets ligaguld. Mot såväl SJK som FC Lahti levererade IFK ett både tekniskt och modigt spel. Manskapet är vid gott mod och med undantag av andremålvakten Marc Nordqvist som är skadad är övriga spelbara.

Ska man tro spelbolaget Veikkaus är det KuPS som bär favoritskapet och ger 1,98 gånger pengarna på KuPS-seger och 3,75 i händelse av IFK-vinst.

I årets upplaga av KuPS återfinns många matchvinnare med förre IFK-målvakten Otso Virtanen i spetsen. Han har släppt in tio mål hittills i år men har hållit nollan i de två senaste matcherna. Dessutom har vi fjolårets HJK-kapten, -ikon och backklippa Sebastian Sorsa, 33, som kom till KuPS inför årets säsong och genast förärades kaptenstiteln med stöd i vicekaptenerna backen Tuomas Rannankari, mittfältaren Ville Saxman och backen Azubuike Egwuekwe. Till detta kan läggas superfarlige anfallaren Gbolahan Salami som stänkt in mål men som haft privata utmaningar vilka lett ända upp till landets utrikesminister Timo Soini. Salami kom till KuPS i fjol och gjorde fjorton mål, fler än någon annan i KuPS historia.

Inför matchen där alla KuPS-spelare är tillgängliga beskriver KuPS-tränaren Jani Honkavaara IFK-spelarna som fysiskt starka och storvuxna.

”IFK är alltid svårt att besegra. Man har ett försvar som varit med länge och som gör sitt arbete bra. Dessutom är man farliga på kontringar. Spelar vi slarvigt straffar det sig direkt”, säger Honkavaara på KuPS hemsida.

Matchen spelas på Savon Sanomat Areena och börjar kl 18.30. Den kan som vanligt ses på IS-TV via den här länken.

/Jörgen Pettersson