IFK nollade FC Lahti

IFK Mariehamn-FC Lahti 3-0 (2-0)

I tuff nordan och hällande regn bjöds det på rejäl kamp på Wiklöf Holding Arena denna söndagskväll. 766 tappra åskådare fick se IFK spela ut gästande FC Lahti och till sist vinna med 3-0 och för femte matchen i rad hålla nollan!

Det tog bara tio minuter innan kvällens första mål borrade in sig under FC Lahti-keepern Tomi Maanoja. Skottet kom strax utanför straffområdet från IFK:s mittfältare Brian Span som elegant spelades fram av Diego Assis efter att Assis tagit bollen på mittfältet, snurrat upp en Lahtispelare och sedan ryckt ifrån. Span sköt i steget och Maanoja lyckades inte fånga den hala bollen som slank under honom.

Bara tre minuter senare blåste det på nytt hett kring Maanoja. Efter matchens första hörna studsade bollen på några skallar innan Dever Orgill nickade den till Bobbie Friberg da Cruz som fick vikten på fel fot och avlossade en projektil tre meter ovanför målet.

Trots motvind och –regn var det IFK som styrde och ställde i den första halvleken och i den tjugofjärde minuten resulterade det på nytt. Efter matchens andra hörna som Diego Assis skapade och Gabriel Petrovic slog stod det plötsligt 2-0 till hemmalaget. Hörnan gick längs marken till Jani Lyyski som elegant och längs marken styrde in bollen genom försvaret och förbi den olycklige Toni Maanoja.

FC Lahti har över tid varit ett slags spöke för IFK Mariehamn. Senaste matchen slutade med att FC Lahti slog ut IFK ur Finska cupen och i höstas blev det 0-2 i ligan. Efter kvällens match tycks detta vara över.

När domaren Petri Viljanen blåste av till halvtid stod det fortfarande 2-0 till IFK efter en gedigen insats från samtliga lagdelar. Minst svettigt för dagen var det för IFK-målvakten Walter Viitala. Bland anfallarna var det framför allt Amos Ekhalie och Diego Assis som gjorde söndagen besvärlig för FC Lahti-försvaret. I bortalaget märktes till exempel den nye unge stjärnan Jasse Tuominen som gav prov på utmärkt bollbehandling vid flera tillfällen.

FC Lahti gjorde ett byte till andra halvlek då Jussi Länsitalo kom in istället för Felix Wallace Bonilha. I övrigt fortsatte samma spelare med en viktig skillnad i att IFK fick vinden och regnet på sin sida.

Det märktes från början då hörnorna trillade in i takt med stark offensiv från grönvitt håll. Hörna nummer fem räknades in i den femtiosjätte minuten. Tommy Wirtanen slog den rakt på Jani Lyyskis skalle men nicken gick någon decimeter ovanför ribban. Hörna nummer sju kom en minut senare och då kom också 3-0. Bollen studsade bland försvarare och anfallare och landade framför Amos Ekhalie som krutade på och gav Dever Orgill möjlighet att sidvägen klacka in målet. Snyggt på precis alla sätt!

I ett försök att styra upp det hela bytte FC Lahti i den sextionde minuten ut Fareed Sadat mot Rodrigues Euller da Silva och fem minuter senare kom Kalle Multanen in istället för Santeri Hostikka.

Inget hjälpte denna kväll. IFK sprang mer, passade listigare och kämpade hårdare än gästerna.

Kvällens match slet hårt på spelarna och i den sjuttioandra minuten kom IFK:s första byte då Thomas Mäkinen gick in istället för Tommy Wirtanen.

Det mesta gick vägen för IFK denna kväll. I den sjuttiosjunde minuten kom ett hårt skott från Kalle Multanen som sånär styrdes in i det egna målet av backen Tommy Virtanen. Men Walter Viitala var med och lyckades avstyra det hela.

Strax efter gick Dever Orgill ut istället för Aleksei Kangaskolkka som kom in med pigga och snabba ben. Med åtta minuter kvar kom Philip Sparrdal Mantilla in istället för Kristian Kojola.

Matchen slutade 3-0 och IFK:s Walter Viitala höll nollan för femte matchen i rad. IFK har med tre insläppta mål ligans klart starkaste försvar och även serieledning!

FC Lahtis tränare Toni Korkeakunnas var inte helt nöjd efter matchen:

– Det var ett dåligt resultat. Hemmalaget utnyttjade förhållanden och domarlinjen bättre. Det var egentligen ingen 3-0 match, men det blev tungt efter att vi gav bort 1-0 målet. Den här gången lyckades det inte. Pojkarna kämpade till slutet och den attityden är jag nöjd med. IFK var bärttre på andra bollarna i första halvleken men i andra bättrade vi oss. Dåligt resultat men vi ser framåt.

IFK:s tränare Peter Lundberg gillar läget betydligt mer:

– Jag är nöjd med vår prestation. Vi gjorde mål på två fasta situationer och det är bra. Fint också att hålla nollan för sjunde gången på nio matcher. Vi satsade på att hålla spelet högt i andra halvlek och medvinden och lyckades med det.

Hans Backe, Finlands förbundskapten, var på plats i Mariehamn. Han tyckte IFK gjorde allt rätt denna kväll:

– IFK hade precisare passningsspel och solid defensiv. Det var en oneway match och klasskillnad. Lahtis kunde inte hota nånting. IFK har presterat imponerande spel denna säsong, säger han.

Fler detaljer från matchen finns att läsa på den här länken. Nästa match för IFK Mariehamn sker på fredag i Helsingfors då HIFK tar emot. Nästa hemmamatch är den 25 maj då KuPS kommer till Mariehamn.

/Jörgen Pettersson

IS-stjärnor:

3: Amos Ekhalie

2: Diego Assis

1: Gabriel Petrovic

IFKs laguppställning: Walter Viitala – Tommy Wirtanen, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz – Brian Span, Anthony Dafaa Clement, Gabriel Petrovic, Amos Ekhalie – Diego Assis, Dever Orgill.

Avbytare: Marc Nordqvist, Josef Ibrahim, Aleksei Kangaskolkka,Thomas Mäkinen, Robin Sid, Philip Mantilla och Joel Mattsson. Saknas från laguppställningen gör skadade Albin Granlund (lår).