IFK redo för första matchen

På söndag är det dags för IFK Mariehamns första riktiga tävlingsmatch denna säsong. Det handlar om Finlands Cup och för motståndet står FC Honka Akatemia som steg till division två senaste år och utgör återvändande ligalaget FC Honkas farmarlag.

– Så mycket mer än det vet vi ännu inte om laget men vi underskattar ingen och planerar gå för fullt, säger IFK-tränaren Peter Lundberg.

Som alltid när det handlar om fotboll är varje match viktig, inte minst om man som IFK har siktet inställt mot nytt spel i Europa. Vinnaren i cupen är garanterad en plats i kvalet till Europa League.

Årets upplaga av Hela Ålands lag är på många vis väldigt mycket annorlunda än i fjol. Uppemot halva truppen är nykomlingar men långt ifrån oprövade.

– Jag tycker vi har en bättre balanserad spelartrupp i år jämfört med i fjol. De spelare vi har i dag har en lite större mix i personliga egenskaper. I år kan vi agera mer flexibelt och har möjligheter till ett mer varierat spel, säger Peter Lundberg.

Laget har tränat och umgåtts tillsammans sedan nyår och även om tiden varit kort tycker Lundberg lagbygget ser bra ut. En av ”hemligheterna” bakom IFK:s framgångar över tid är gruppdynamiken som man ägnar stor kraft åt. I lagspel gäller att inte bara träna fysiskt utan också växa tillsammans. Därför har IFK-ledningen arrangerat gemensamma middagar, frukostar och andra aktiviteter för att alla spelare ska lära känna varandra även utanför omklädningsrummet och på plan.

Truppen består i dagens läge av 19 spelare, om allt går som planerat ansluter en tjugonde inom en nära framtid. Från fjolårets lag återstår spelare som till exempel Marc Nordqvist (målvakt), backklippan Kristian Kojola, mittfältskämpen Philip Sparrdal Mantilla, löftet Petter Hemming, motorn Gabriel Petrovic, outslitlige Amos Ekhalie, backlåset Aapo Mäenpää, dynamon Robin Sid, bollsäkre Joel Mattsson och, inte minst, fjolårets skyttekung Aleksei Kangaskolkka.

Nyförvärven är just nu nio till antalet och på många vis väldigt olika. Målvakten Anton Lepola anslöt redan i slutet av fjolårssäsongen vilket även egna löftet Joel Karlström gjorde. Till dessa kan nu läggas Thomas Mäkinen som är tillbaka efter sin sejour i Italien, Dan Sjöblom som ansluter som tredjemålvakt, snabbe och tekniske ytterbacken Dylan Murnane, tuffe försvararen Ivan Tatomirovic med erfarenhet från både RoPS och HJK, centrale mittfältaren Nicklas Maripuu, irrationelle och kvicke yttermittfältaren Pontus Åsbrink och målfarlige anfallaren Julio Cesar Fernandes som gjorde IFK:s båda mål i säsongens första träningsmatch senaste helg då det blev seger med 2-1 mot FC Åland.

I IFK:s cuppgrupp finns förutom FC Honkas akademilag även Klubi 04 (steg till ettan i fjol), Ekenäs IF (division 1) samt ligalagen TPS och FC Inter från Åbo.

Redan nästa vecka spelar IFK sin andra cupmatch då Klubi 04 kommer på besök.

Matchstart: söndag 21.1 kl 18.00 i Eckeröhallen.

Inträde: 12 euro för vuxna och 7 euro för studeranden. Upp till 17 år är det gratis entré. Så gott som samtliga cupmatcher kan ses på kanalen Ruutu som fortsätter där IS TV slutade.

/Jörgen Pettersson