IFK-seger mot estniska Paide

IFK Mariehamn-Paide Linnameeskond 2-1 (0-1)

Hemmalaget IFK Mariehamn vann med 2-1 över gästande Paide Linnameeskond från Estland i kvällens träningsmatch i Eckeröhallen. Fjolårets målkung i Veikkausliiga, Aleksei Kangaskolkka gjorde bägge IFK-målen.

Det var i och för sig en träningsmatch men ändå temperamentsfylld och stundvis hetsig för domaren Josef Fagerholm som tillsammans med assisterande domarna Niclas Fagerlund och Daniel Melander gjorde en utmärkt insats inför 256 åskådare. Paide Linnameeskond har en sjätteplats från i fjol i estniska ligan som börjar redan den 27 februari varför laget är på slutspurten i sina förberedelser.

Det var IFK som tog greppet direkt i första halvleken. Julio Cesar Fernandes var ett ständigt yrväder i Paides straffområde men fick ändå inte till den sista touchen. Närmast kom en stolpträff från nära håll i den tjugoförsta minuten.

Trots en stundtals hård press och mycket mer bollinnehav för Grönvitt var det ändå gästerna som gjorde första målet. Efter en blixtsnabb omställning stod plötsligt Ander Ott Valge i det närmaste fri med IFK-keepern Anton Lepola och gjorde inget misstag. 0-1 kändes kanske inte rättvist men visar samtidigt att det inom toppfotbollen inte finns utrymme för misstag och Paide Linnameeskond består av både skickliga och snabba spelare som inte hade kommit till Åland för att förlora.

IFK-tränaren Peter Lundberg hade för dagen valt att ställa ordinarie kaptenen och backen Kristian Kojola utanför startelvan. Istället fick Ivan Tatomirovic dra på sig bindeln. Nyförvärvet Simon Silverholt började även han matchen och hann under första halvleken visa prov på såväl snabbhet som god bollkontroll och speluppfattning. Han byttes ut mot Amos Ekhalie i den andra halvleken.

Efter bara några minuters spel i den andra halvleken var det ytterst nära att Robin Sid lyckades kvittera efter en uppvisning av Amos Ekhalie men Paide-målvakten Andrea Liotti styrde ut bollen till hörna – IFK:s första i matchen.

Efter pausen uppstod också några hetsiga situationer vilket bland annat resulterade i ett gult kort för Aleksei Kangaskolkka, från sidan såg det ut som han pratade till sig det. Förutom den varningen fick även två Paide-spelare det gula kortet, fast senare.

IFK fortsatte pressa mot Paide-försvaret och ett tag såg det ut som en högt hoppande Ivan Tatomirovic skulle kvittera på en hörna av Dylan Murnane men nicken gick knappt över ribban.

Murnane följde upp något senare med ett tungt skott som tvingade Andrea Liotti till en tuff räddning vid sin högra stolprot. Än värre blev det i den sjuttioandra minuten då Kangaskolkka nickade från nära håll rätt i bröstet på Paidemålvakten varpå Robin Sid sköt returen högt över ribban.

En kvittering hängde alltså bokstavligen i luften och två minuter senare visade Aleksei Kangaskolkka hur en målkung regerar. Efter ett spelavbrott med några byten uppfattade Allu att Paide-målvakten stod någon meter för långt ut. Trots att det var fyrtio meter från bollen till målet klappade Allu till och vi fick alla se hur den seglade snyggt över den kämpande Liotti och in i målet, 1-1. Det såg enkelt ut – från sidan – men kräver ett säkert spelöga, känsla för timing och, såklart, kapacitet att skjuta så långt.

Med fem minuter kvar av matchen sprang sig Amos Ekhalie fri i straffområdet men drogs ner av försvaret varför Josef Fagerholm direkt visade på straffpunkten. Ingen av Paidespelarna protesterade och Aleksi Kangaskolkka gjorde vad han är en mästare på och gav IFK ledningen med 2-1.

För att lufta på laget gjorde IFK-ledningen ytterligare tre byten i den andra halvleken. Joel Karlström kom in istället för Nicklas Maripuu, Scott Beeks ersatte Robin Sid och Robbie Moliis gick in mot slutet då Julio Cesar Fernandes gick ut.

Efter 2-1 målet var matchen dock inte över och med bara någon minut kvar tvingades IFK-målvakten Anton Lepola visa vad han går för och gjorde några avgörande räddningar.

Sammanfattningsvis var matchen en hygglig värdemätare. Det är såklart viktigt att i cupen vinna mot FC Honka:s och HJK:s farmarlag men som motstånd betraktat var detta annorlunda och lovar gott inför väntande matcher. Nästa upp-till-bevis-match sker på söndag 18 februari kl 18.00 då FC Inter kommer till Eckeröhallen för match i Finlands Cup.

/Jörgen Pettersson                 

IFK:s startelva: Anton Lepola - Aapo Mäenpää, Petter Hemming, Ivan Tatomirovic (c), Dylan Murnane - Simon Silverholt (Amos Ekhalie, 46), Nicklas Maripuu (Joel Karlström, 77), Gabriel Petrovic, Robin Sid (Scott Beeks, 86) - Aleksei Kangaskolkka, Julio Cesar Fernandes (Robin Moliis, 90).

Avbytare: Marc Nordqvist, Kristian Kojola, Amos Ekhalie, Joel Karlström samt de egna juniorerna Scott Beeks och Robbie Moliis.
Saknas i truppen: Philip Sparrdal Mantilla, Joel Mattsson, Pontus Åsbrink (lår) och Thomas Mäkinen (sjuk).