IFK segrade mot FC Honka

IFK MARIEHAMN – FC HONKA 4-1 (0-0)
Hemmalaget IFK Mariehamn gjorde allt rätt denna söndag och kunde efter en mållös första halvlek starta målproduktionen i den andra och till sist vinna med klara 4-1!

Bland vadhållningsbolagen var IFK Mariehamn storfavoriter i söndagens hemmamatch mot FC Honka. Det var man emellertid också förra veckan då mötet lagen emellan i Esbo slutade 1-1 efter rejält övertag från IFKs sida. FC Honka kom till kvällens match med tre nya namn på spelarlistan: Kosta Manev, Yerai Vilaboa och Martin Adarmas. Det var färre än de sex man tidigare flaggat för men ändå en rejäl förstärkning till laget som huserar på nästsista plats i ligatabellen. För IFK:s vidkommande var nyförvärvet Kristian Kojola på plats i startelvan bredvid Jani Lyyski i mittförsvaret och gjorde en mycket stabil insats.
Dagens första initiativ tog IFK-mittfältaren Amos Ekhalie redan efter två minuter. Efter att ha drivit bollen på högra kanten avlossade han en kanon i steget som FC Honka-målvakten Walter Viitala tvingades boxa till hörna. Denna första hörnan räddades liksom den efterföljande. IFK visade från början vem som mest ville bestämma denna söndagskväll i Mariehamn. I den femte minuten avlossade Diego Assis ett hårt markskott mot Honkakassen men även det avstyrdes av Walter Viitala.

Pressen fortsatte och i den åttonde minuten efter en trasslig situation i FC Honkas straffområde var Jani Lyyski väldigt nära att styra in Amos Ekhalies skott mot mål men Viitala lyckades rädda igen. Först i den tolfte minuten lyckades FC Honka samla sig till något slags anfall som Otso Virtanen i IFK-kassen resolut avstyrde. Det var inledningsvis på flera sätt spel mot bara ett mål, FC Honkas.

Matchens dittills skarpaste chans kom i den fjortonde minuten då Diego Assis drog ett par tre spelare på mittfältet och med en genialisk passning spelade fram till Lusi Solignac som ensam med målvakten men med dålig vinkel sköt centimetrar utanför Viitalas vänstra kryss. 1-0 hängde i luften. I den tjugosjunde minuten var Diego Assis oerhört nära att ge IFK ledningen efter en framryckning på högerkanten.
Två minuter senare fick FC Honka sin första hörna efter en hård frispark av Antti Mäkijärvi som studsade i IFK-muren och ut. Hörnan var ofarlig men lite senare blev läget skarpare. Antti Mäkijärvi kunde i den trettioandra minuten ha gett bortalaget ledning efter ett hårt skott från straffområdesgränsen som Otso Virtanen dock ganska enkelt klistrade.

Första halvleken som slutade 0-0 dominerades av IFK som dock inte kunde nå ända fram till FC Honka-målet. Närmast var Luis Solignac som offsidemålade i den fyrtioförsta minuten. Och visst, det var också nära ögat för FC Honka i den fyrtioandra minuten då Antti Mäkijärvi ryckte fram på högerkanten och på nytt var nära att överlista Otso Virtanen.

Halvtiden gjorde gott åt IFK som kom ut ännu mer taggade och övertygade om att vinst var det enda som räknades. Efter tre minuter av den andra halvleken, i den fyrtioåttonde minuten, lyckades IFK ta ledningen efter en försvarstabbe av Honkabacken Lum Rexhepi som misslyckades ta ner en höjdboll och passa den till egna målvakten. Istället fick Luis Solignac tag i bollen och kunde kanske ha avgjort på egen hand (och tagit ledningen i SkytteliganI) men valde att passa till Diego Assis som i öppet mål kunde rulla in 1-0-!

I den sextioandra minuten kom Josef Ibrahim in istället för Amos Ekhalie och även om det inte direkt hade med saken att göra gjorde Diego Assis sitt andra mål och 2-0 direkt efter bytet efter en brytning av Duarte Tammilehto som spelade till Assis som drog två Honkabackar innan han nära mål satte bollen vid sidan av Walter Viitalas fötter.

Efter det ökade snarare än minskade IFK styrkan i anfallen. Övertaget blev ännu tydligare och i den sjuttiofjärde minuten resulterade IFK-pressen ytterligare en gång. Luis Solignac ryckte till sig bollen på högerkanten, spelade fram Petteri Forsell som drog en försvarare och skänkte bollen till Diego Assis som gjorde sitt tredje mål för dagen och sammanlagt 3-0. Det tog inte slut där. I den sjuttiosjunde minuten gjorde Josef Ibrahim likadant som Luis Solignac (strax efter att FC Honka-tränarens lillebror Albert Kuqi bytts in) gjorde vid 3-0 målet. Han slet sig fri på högerkanten och spelade in till Lusi Solignac som enkelt och ensam framför Honka-keepern kunde sätta sitt tionde mål i årets Veikkausliiga och återta ledningen i skytteligan och ge hemmalaget ledningen med 4-0.
IFK lyckades inte täta det egna målet utan i den åttioandra minuten reducerade FC Honka genom Carlos Portela efter snyggt framspel av Roni Porokara. Närmare än så kom aldrig FC Honka denna söndagskväll.

Innan de nittio minuterna var spelade bjöds publiken med två minuter kvar på en kanonfrispark av Petteri Forsell som en storspelande Walter Viitala lyckades rädda långt nere vid den högra stolproten. Det var det sista spännande i en händelse- och målrik match som gjorde att IFK skaffade sig själv marginal i förhållande till bottenstriden i årets Veikkausliiga som av allt att döma nu utspelas mellan FC Honka och TPS.

Efter matchen var FC Honkas tränare Shefki Kuqi missnöjd och korthuggen vid presskonferensen:
”Det bästa laget vann.” Sade Kuqi och gick efter 20 sekunder.

IFK:s Pekka Lyyski var på bättre humör:
”Vi borde kanske ha gjort fler mål i första halvleken men genomförde ändå en väldigt bra match. Jag är glad för killarnas skull. Det var en av säsongens allra bästa matcher!”

Veckan som kommer är en på flera sätt ännu en prövningens tid för IFK. På onsdag är det VPS som kommer på besök till Wiklöf Holding Arena och på lördag är det dags för årets viktigaste hittills viktigaste match då HJK kommer till Mariehamn för att spela semifinal i Finska Cupen. En finalplats och därtill chans till spel i Europa League står på spel!

/Jörgen Pettersson

LAGUPPSTÄLLNING

IFK: Otso Virtanen – Albin Granlund, Jani Lyyski, Kristian Kojola, Robbie Da Cruz Friberg – Petteri Forsell, Duarte Tammilehto, David Ramadingaye (Tomas Hradecky, 74), Amos Ekhalie (Josef Ibrahim, 62) – Diego Assis (Bernardo Ribeiro, 78), Luis Solignac. 

Avbytare: Vladimir Sudar, Roger Thompson, Josef Ibrahim, Robin Östlind, Tomas Hradecky, Erik Lundberg och Bernardo Ribeiro.

FC Honka: Walter Viitala – Iilari Äijälä, Henri Aalto, Lum Rexhepi, Dani Hatakka – Antti Mäkijärvi (Nnaemeka Anyamele, 70), Carlos Portela, Kosta Manev (Albert Kuqi, 76), Yerai Vilaboa – Armend Kabashi (Jussi Vasara, 56), Roni Porokara.

Avbytare: Daniel Kollar, Martin Madarnas, Nnaemeka Anyamele, Jussi Vasara och Albert Kuqi.
Domare: Vesa Hätilä, Sami Nykänen, Risto Monola och Arttu Kyynäräinen.

MATCHHÄNDELSER

Varningar:
Kostas Manev, 35.

Iltalehtilejon:
3 lejon: Diego Assis.
2 lejon: Luis Solignac.
1 lejon: Jani Lyyski.

Publik: 1.226 personer.