IFK till Seinäjoki på poängjakt

Våra grönvita kämpar styr på lördag mot Seinäjoki för match mot stadens stolthet SJK. Båda lagen behöver poängen varför vi kan se fram mot en hård och spännande match på OmaSP Stadion. Seinäjoki har egentligen inget officiellt svenskt namn nuförtiden men för den som vill lyfta svenskan i Finland är Östermyra namnet. Seinäjoki lär ska härstamma från de branta stränder som ramar in ån som flyter genom staden; vägg-å är den direkt översättningen.

SJK är på många sätt en onemanshow där placeraren Raimo Sarajärvi spelar huvudrollen. Han valdes till ordförande för klubben 2009 och har sedan dess placerat stora pengar i verksamheten, fast besluten att göra SJK till ett storlag över tid. När han 2012 förklarade varför detta med SJK är så viktigt svarade han till Ilta-Sanomat:

– Jag har lägenheter, bilar och en stuga, alltså tillräckligt av materiella saker. Nu vill jag lämna andra spår här i världen, sade han.

Denne sympatiske investerare har sedan dess levt som han lärt och ibland har det gått över förväntan och ibland lite annorlunda. Sarajärvi har med stöd av sin egen fotbollsbakgrund aldrig tvekat att delta i klubbens angelägenheter, ofta på ett mycket praktiskt sätt. Tidigare HIFK-tränaren Joaquin Gomez är SJK-coach och inför ligastarten listade Yle Sporten SJK som en medaljkandidat och rutinerade lagkaptenen Mehmet Hetemaj sade till Yle:

– Vi har ett gott självförtroende. Vi kräver mycket av varandra. Då vi går till match så vet vi att vi är bra för vi har pressat varandra hårt under träningspassen.

SJK steg till Veikkausliiga 2014 och har sedan dess hållit sig kvar. 2015 vann laget hela ligan men efter det har resultatet inte riktigt gått hela vägen. Likheterna med IFK Mariehamn är ganska många när det gäller den biten. Det är långt ifrån enkelt att upprepa segrar.

I fjol slutade SJK trea i Veikkausliiga efter ostoppbara HJK och KuPS och förväntningarna var höga inför årets säsong men har än så länge inte infriats. SJK ligger nästsist med sju poäng på åtta matcher. Lika många poäng har IFK Mariehamn men på sju matcher. SJK kommer till match med oavgjort mot FC Haka och en seger mot VPS men före det radade laget upp fem förluster på rad.

IFK Mariehamn åker till Seinäjoki med en snöplig förlust med 1-0 borta mot Ilves i minnet. Laget har uppträtt väldigt annorlunda jämfört med i fjol men har ändå inte riktigt lyckats framåt vilket fyra oavgjorda matcher vittnar om.

Läget är alltså kärvt men än så länge inte kritiskt. Här kan det finnas skäl att minnas att tiden går snabbt och rätt vad det är återstår fem matcher… Detta är alla i klubbarna medvetna om varför lördagens drabbning med säkerhet blir sevärd.

SJK:s budget landar på 2,2 miljoner euro medan IFK Mariehamns ligger en miljon euro lägre. Det är alltså olika världar som möts men det handlar om fotboll och ingenting är förutsägbart. IFK har dessutom stundtals i årets liga uppvisat både stabilitet, spelarglädje och självförtroende vilket borde resultera i fler mål än hittills.

/Jörgen Pettersson