IFK I SEMI EFTER KÄMPAINSATS

GRÖNVITTS KÄMPAINSATS BELÖNADES MED SEMIFINAL PLATS

Söndagskvällar brukar normalt innebära TV4 och repris på repris på någon gammal Beck film för att kittla kroppen med lite spänning, underhållning, hårda tag och dramatiska upplösningar. Ikväll får nog TV,n vila för dagens dos av nämnda söndagssysselsättning fylldes med råge i samband med besöket i Eckerö Hallen och finska cup kvarten mellan IFK Mariehamn och FC Lahti.

På förhand såg många IFK,s lottning mot FC Lahti i kvarten som rena drömmen men IFK tränare Peter Lundberg har gång på gång varnat för matchen – cup är cup och motståndarna kommer säkert att göra allt de också för att vinna, det blir hårt och tufft - och så rätt han hade.

Grönvitt inledde matchen övertygande, rullade boll, styrd och ställe och hade flera bud på fina avslutslägen men alltid kom det ett Lahti ben emellan eller så avstyrde Lahti keepern IFK,s avslut.

Och i den 18´ minuten kom kallduschen. Lahti fick sin första hörna och högst kom, redan reslige, Erik Törnros som med bortalagets första avslut på mål nickade in matchens första mål i Oskari Forsmans högra hörn och 0 – 1 var ett faktum.

IFK låter sig inte nedstämmas utan fortsätter dominera spelet och där Lahti verkar gå in för att försvara ledningen och satsar på långbollar och tätt försvarsspel. 45 minuter rinner iväg och i halvtid är det alltså gästerna som är vidare till semifinal.

Andra halvleken fortsätter som första, bollinnehav för IFK och Lahti försvarar sig tätt med kontringar som anfallsvapen. Tiden rinner iväg men efter hand ökar IFK trycket mot motståndarmålet och i en tät situation framför mål får IFK,s Hampus Lönn en smäll över benet, blir liggandes och tvingas till ett byte. Då står det 70 minuter på klockan och en pigg Amos Ekhalie kommer in. Han skapar flera lägen och i den 85` minuten belönas han och IFK och hela Eckerö Hallen och alla Ruutu tittande ålänningar med det så välförtjänta 1 – 1 målet. En hörna som nickas ut från mål som Amos möter på volley och skickar in via stolproten.

Resultatet håller sig tills domaren blåser av för fulla 90 minuter spelade men eftersom det är cup skall en vinnare koras och vi har alltså 2 x 15 minuters förlängning att se fram emot.

Och i den 6,e tilläggsminuten händer det! Robert Crawford dansar loss på mittplan, skojar upp 4, 5 ja kanske 6 eller 7 Lahtis pelare, serverar Sid som vackert vickar bollen vidare till Artistote ”Totti” Mboma som enkelt rullar in 2 - 1 och nu ar det Grönvitt som är i cupsemi!

I den 12,e tilläggsminuten har Lahti sitt andra riktiga avslut på mål för dagen men Oskari Forsman gör en bra räddning på ett inlägg som smiter igenom hela IFK försvaret.

Tre minuter efter sidbytet i förlängningen får gästernas Prieto sitt andra gula kort för dagen och IFK får avsluta matchen med en gubbe mera på planen.

Efter det kontrollerar IFK händelserna och släpper inte till några större möjligheter utan istället springer en pigg Amos Ekhalie igenom Lahtiförsvaret, lobbar bort backen och avslutar på volley igen i samma hörn som vid 1- 1 målet och 3 – 1 är ett faktum till de 535 personer starka publikens jubel. Nu var saken klar!

Segern innebär alltså att IFK, tillsammans med VPS, KPV och Ilves, kommer att spela semifinal i årets Finlands Cup. Lottningen i semifinalerna sker på tisdag eller onsdag inkommande vecka och semifinalerna spelas torsdagen den 16 maj.

/ Sune Eriksson

Bra fart på Grönvita fans idag