IFK siktar mot ny seger

På söndag kl 17.00 (OBS TIDEN!) kommer Ilves på besök till Wiklöf Holding Arena. 

För IFK:s vidkommande gäller det att komma tillbaka efter en väl genomförd HJK-match som ändå slutade i förlust.

”Alla spelare var självklart besvikna men nu väntar nya utmaningar igen, sådan är fotbollen”, säger Pekka Lyyski.

Ilves som är en nykomling i årets liga får finna sig i att inte vara favorit på Wiklöf Holding Arena.

”Fast de är absolut inte ofarliga. Vi slog dem i Finska cupen men laget består av duktiga veteraner med erfarenhet från ligan kombinerat med nya, entusiastiska spelare”, analyserar IFK-tränaren Pekka Lyyski motståndarna.

Cupmatchen gällde den sjätte omgången och en plats till kvartsfinalen. Det var sista matchen innan ligan startade och IFK vann på bortaplan med 2-0 efter mål av Brian Span och Dever Orgill. Bland utropstecken från den matchen hade vi Thomas Mäkinen som spelade högerback med den äran. Då dominerade även Duarte Tammilehto och Anthony Dafaa Clement mittfältet.

”IFK är ett bättre lag nu än vi var då, i cupen, och det är kanske de också men de har en lång resa framför sig till Mariehamn och ett tufft schema i kroppen varför vi borde vara favoriter. Får vi likadant stöd i Mariehamn som vi fick i Helsingfors i torsdags blir det mycket enklare!”, säger Pekka Lyyski.

IFK ligger för ögonblicket på en fjärdeplats med klart häng på tabelltoppen.

På de sex första matcherna har Ilves från Tammerfors skrapat ihop en seger och två oavgjorda matcher. Det är varken bra eller dåligt men sämre än IFK som har tre segrar och tre oavgjorda och en fjärdeplats i tabellen. Ilves väg till ligan kom ganska överraskandeoch berodde på MyPas ekonomiska tillkortakommanden. Det gjorde att tiden för att förbereda ett avancemang från divison ett kanske inte riktigt räckt till, trots att tongångarna var positiva i januari när beskedet kom:

”Innan vårt definitiva beslut undersökte vi noggrant vad spel i ligan skulle innebära sportsligt och ekonomiskt. Ligan är en stor utmaning och möjlighet. Vi har ett slagkraftigt lag och vi kommer säkert att klara oss såväl på planen som utanför”, sade Ilves-vdn Toni Hevonkorpi till Yle Sporten.

Ilves spelade senast i ligan 1996. Tammerforslaget spelade så sent som 2012 i division 2 och säsongerna 2013–2014 i division 1. Tampere United spelade i ligan 2000–2010 och vann guld 2001, 2006 och 2007.

Bland de kända namnen i Ilves finns tidigare IFK-målvakten Gustav Långbacka som spelade 38 ligamatcher för IFK. Nu är han än så länge reservkeeper i Ilves men ser framtiden an med tillförsikt:

”Säsongen är lång och chansen kan dyka upp när som helst. Det gäller att vara redo att bära laget när man behövs”, sade han nyligen till Yle.