IFK slog FC Lahti, har guldläge

FC Lahti-IFK Mariehamn 0-2 (0-1)

IFK Mariehamn har allt i egna händer inför söndagens sista ligaomgång. I dag besegrades FC Lahti på bortplan med siffrorna 0-2 efter mål av Dever Orgill och Jani Lyyski.

I dag spelade årets hittills viktigaste match i Lahtis dit IFK Mariehamn drog för att ställas mot stadens stolthet FC Lahti. Det blev gasen i botten från början från grönvitts sida och den första riktigt allvarliga målchansen kom redan i den sjunde minuten då Albin Granlund spelades helt fri av Aleksei Kangaskolkka och blev ensam med Lahti-målvakten Vasiutin som lyckades avstyra med hjälp av en avancerad reflexräddning. Den efterföljande hörnan bjöd på stor dramatik i målområdet och en boll på mållinjen; men inget mål. Trycket fortsatte och en minut senare stod Philip Mantilla vid hörnflaggan på nytt, hittade Jani Lyyski som skarvnickade till Dever Orgill som satte ledningsmålet. IFK började klart starkast och radade upp målchanser.

Så skulle det inte förbli. Allt efter minuterna gick flyttade FC Lahti upp spelet och tog fler initiativ. Det resulterade inte men var väldigt nära flera gånger. I den tjugosjätte minuten kom FC Lahtis farligaste målchans sedan Albin Granlund fällt en Lahtianfallare centimetrar utanför det egna straffområdet. Hemmakaptenen Rafael som i sin sista hemmamatch har gjort sammanlagt nittionio mål tog frisparken och sköt välplacerat; men Albin Granlund fanns även där och nickade undan.

Dramatiken fortsatte in i det sista då Aleksei Kangaskolkka i den 47:e minuten nickade in 0-2 men blev avblåst för att ha knuffat Lahtiförsvararen. TV-reprisen visade att backen föll väldigt enkelt... (Reds anm)

På plats i Lahtis var förutom laget även en grupp grönvita supportrar som sjöng och skapade stämning. ”Framåt stolta IFK!”, ljöd högt över arenan, tydligare än FC Lahti-klacken.

Till den andra halvleken kom Brian Span in istället för Anthony Dafaa. IFK fortsatte pressa och bara fyra minuter in i andra halvleken var Bobbie Friberg da Cruz extremt nära att träffa Dever Orgills skalle i straffområdet men bollen bara snuddade skalpen och gick till inspark.

FC Lahti räddades denna kväll av målvakten Vasiutin. I matchens 53:e minut slog Philip Mantilla en hörna som Aleksei Kangaskolkka, högt över alla andra, nickade stenhårt mot mållinjen där en obegripligt snabb Vasiutin blockade. 0-2 låg i luften.

IFK drog inte av på takten, i den 75:e minuten byttes Robin Sid ut mot Diego Assis i ytterligare ett offensivt försök. Det betalade sig. I den 85:e minuten och efter en välplacerad frispark av Philip Mantilla och kaos framför FC Lahti-kassen gjorde Jani Lyyski, tillsammans med Vasiutin, 0-2!

Dagens sista grönvita byte kom i den 87:e minuten då Thomas Mäkinen ersatte Philip Mantilla. I samma läge gick Rafael ut för sista gången och tackades av en stående publik och fick många kramar av såväl Lahtis som IFK:s spelare. Det var mycket känslor i farten.

Jani Lyyski i första intervjun efter matchen, som ligaledare:

– Det känns bra och trevligt att ha detta i egna händer. Det är något vi jobbat för så länge vi levt. Just nu ser detta riktigt riktigt bra ut. Vi har bra lag och god sammanhållning. Dessutom är ålänningarna fantastiska supportrar. Vi ser mycket fram mot söndagens match!

Fler mål blev det inte denna kväll. Drabbningen slutade 0-2 och årets liga avgörs i sista matchen på söndag då Ilves kommer till Mariehamn och Wiklöf Holding Arena. Alla topplagen möter varandra. HJK möter SJK som är IFK:s största utmanare om ligatiteln. Allt ligger i IFK:s händer. Seger på söndag och ligaguldet går till IFK. Ses på läktaren, matchen börjar 15.00!

Hela matchbilden från i dag kan ses på den här länken.

/Jörgen Pettersson