IFK slog HIFK i genrepet

IFK Mariehamn - Helsingfors IFK 2-1 (2-1)

Efter mål av Nicklas Maripuu och Aleksei Kangaskolkka är IFK Mariehamn åter ett vinnande lag. I den sista träningsmatchen inför nästa söndags ligapremiär borta mot RoPS slog Grönvitt HIFK med 2-1 i en rätt händelserik match i Eckeröhallen inför 206 åskådare.

Det började lite skakigt från hemmalaget IFK:s sida. Gästande Helsingfors IFK var lite hungrigare och lite snabbare och dukade upp rejält med chanser redan från början. Men trots bland annat dubbla hörnor och flera nära-ögat-ögonblick blev det inget mål. Istället var det grönvita backen Aapo Mäenpää som i den 28:e minuten i en räd långt uppe i HIFK:s straffområde snurrade upp försvaret och serverade bollen bakåt till högerfotade Nicklas Maripuu som från sjutton meter drog till med vänstern och helt ställde Daniel Kollar i HIFK-målet.

Kort därefter var det HIFK:s tur att sånär kvittera men en utrusande Marc Nordqvist i hemmamålet satte stopp för försöket i ett vältajmat ingripande. Resten av halvleken var grönvit. Med tio minuter kvar bröt sig Robin Sid fri och sköt ett skott som Daniel Kollar med visst besvär kunde rädda. Anfallet fortsatte och Amos Ekhalie fick med hjälp av Gabriel Petrovic bollen inne i straffområdet men valde generöst att spela bakåt till Aleksei Kangaskolkka som behärskat satte 2-0 från kort håll.

Efter målet kom HIFK tillbaka och veteranen Pekka Sihvola lyckades efter en två-mot-två situation överlista IFK-backarna Kristian Kojola och Ivan Tatomirovic och slå in 2-1 målet nere vid Marc Nordqvists högra stolpe.

Andra halvleken slutade mållös men kunde blivit helt annorlunda. Båda lagen hade flera och farliga chanser utan att nå ända fram. Allra närmast var HIFK som dels hade ett friläge från bara några meters håll som Marc Nordqvist styrde till hörna och i matchens sista minuter hade en situation efter ett missförstånd mellan Nordqvist och Dylan Murnane som slutade med ett skott som strök typ fem centimeter utanför Nordqvists vänstra stolpe.

Även Aleksei Kangaskolkka hade ett bra läge att avgöra matchen då han chippade över målvakten men missade målet med några handbredder.

IFK gjorde två byten då Simon Silverholt och Thomas Mäkinen kom in istället för Nicklas Maripuu och Pontus Åsbrink.

/Jörgen Pettersson