IFK slog HJK i Helsingfors

HJK - IFK Mariehamn, play off  1-2 efter förlängning (1-0, 1-1)

Skulle IFK äntligen stå som segrare i den kanske viktigaste matchen någonsin mot HJK på bortaplan i Helsingfors. Det var frågan på allas läppar före avsparken under söndagskvällen. Svaret blev… JA!!! 2-1 till grönvitt efter förlängning. Så här gick det till.

Den första riktiga farligheten kom drygt fem minuter in i drabbningen när Rafinha drog på ett farligt skott från straffområdeslinjen som gick strax utanför. Det var dock jämnt spel med anfall åt båda håll inledningsvis. Spelet var inte särskilt organiserat och präglades kanske av en viss nervositet från bägge håll.

Efter drygt tio minuter var det ändå grönvitt som hade initiativet och spelade tydligt för vinst. Kvarten in i matchen kom något orättvist så kallduschen – Parra Sinisterra tog tag i bollen från strax utanför straffområdet och bombade iväg ett skott som via ribban gick in i mål, 1-0 – snyggt men surt och otagbart för IFK-keepern Oskari Forsman.

HJK-forceringen kom inte av sig efter målet utan hemmalaget försökte utöka ledningen. Bland annat kom Forsell till ett fint läge, men Forsman klistrade. IFK Mariehamn stack upp emellanåt, men efter knappa halvtimmen var det ändå HJK som behärskat höll tag i matchen. Grönvitt ville ändå framåt och visade stundom prov på fint passningsspel. Dessvärre gick det oftast lite för långsamt i uppspelsfasen och hemmalaget hann samla sig i positionerna. 

Andra akten började som den första såg ut till största delen – HJK hade boll och IFK fick jaga. Tempot hade dock tilltagit en aning. Tidigt fick Vertainen på ett fint skott som turligt nog inte gick in, utan tog i kryssribban. Hoppet levde således så här långt för IFK – ett tvåmålsunderläge hade varit ödesdigert. Bara en kort stund senare hade nämnde Vertainen ytterligare ett fint läge, men skottet gick utanför.

Kvarten in i andra började IFK anfalla strukturerat och rullade boll. Det ledde också till en fin chans för grönvitt när Murnane skickade in bollen till Keaton Isaksson som nickade strax över. I matchminut 62 gjorde IFK Mariehamn ett dubbelbyte för att få till en förändring. Amos Ekhalie gick ut och in kom Gustaf Backaliden. Dessutom byttes Riku Sjöroos ut mot Hampus Lönn. Några minuter senare, i den 68:e minuten, skickades bollen in mot “Totti” i boxen, men HJKs Faith Obilor hann få pannan på före och nickade in i egen bur, 1-1.

Efter målet hade IFK äntligen fått lite vind i seglen och man var efter en frispark av Murnane nära att ta ledningen. Bra period av de grönvita i det läget. Mot slutet av ordinarie matchtid böljade spelet fram och tillbaka. Keaton Isaksson fick ett fint läge i den 85:e minuten då han petade till en boll som “Totti” skickat in. Bollen gick strax utanför Rudakovs högra stolpe. På tilläggstid var det HJK som tryckte på, men tiden rann ut och matchen gick till förlängning.

I den första förlängningsakten hade HJK ett dubbelläge att avgöra. Först nickade Mensah i stolpen och den påföljande returen gick rakt i famnen på välplacerade Oskari Forsman. På det hela taget hade HJK här ett grepp om matchen igen.

I den andra förlängningskvarten kom IFK till ett fint anfall, vilket resulterade i en hörna som Totti Mboma nickade i stolpen och Rick Ketting fick till sist in returen i mål, 1-2. En förlösande känsla. Nu gällde det bara att hålla i detta de knappa 10 minuter som återstod. Grönvitt hade ett byte kvar och “Daja” fick lämna planen till förmån för unge Joel Karlström. Karlström drog igång en kontring som sånär ledde till spiken i kistan, men Dylan Murnanes skott räddades till hörna. IFK spelade sedan taktiskt av tiden och stod som segrare när slutsignalen äntligen ljöd.

Nu väntar ett dubbelmöte mot FC Honka om vem som kniper kvalplatsen till Europa League. IFK börjar hemma på onsdag 30.10 kl 18.30 på WHA. Returen går i Hagalund 3.11 kl 13.00.

/Charlie Bomanson