IFK slog Ilves på bortaplan

Ilves – IFK Mariehamn 1-3 (1-0)

IFK är tillbaka på banan! I dag lyckades målskyttet igen och Hela Ålands lag tog med sig alla tre poäng hem från Tammerfors efter att slagit Ilves med siffrorna 1-3.

Det blev en intensiv matchinledning i Tammerfors på söndagskvällen inför 3.284 åskådare. Redan i den andra minuten skapade IFK första målchansen på en frispark efter hands strax utanför Ilves straffområde. Petteri Forsell fick bra träff men skottet hejdades av Ilvesförsvaret, snubblande nära ytterligare en hands och straff.

I den femte minuten gjorde Amos Ekhalie en framryckning på vänsterkanten och hittade Brian Spans huvud framför mål. Balansen var dock inte den bästa varför nicken gick ovanför målet.

Istället och från ingenstans gjorde Ilves 1-0 i den sjätte minuten efter ett inlägg från Tomi Petrescu, några missförstånd i IFK-försvaret och sedan en avslutning från Mika Lahtinen rätt i mål.

Efter de händelserika sex första minuterna blev det inte så mycket spel. Bollen stannade mestadels på mittfältet utan att bli farligheter.

”Målet kom lite slumpartat. Jag var på rätt plats vid rätt tid. Det var ett viktigt mål som kom tidigt i matchen.” kommenterade målskytten Mika Lahtinen i halvtid.

I den andra halvleken var det hemmalaget Ilves som började starkast men i den fyrtionionde minuten var det nära mål för IFK. IFK-mittfältaren Amos Ekhalie satte igång anfallet på mittfältet, spelade fram till Albin Granlund som efter några snabba steg fick in ett snyggt inlägg som sånär träffade Aleksei Kangaskolkkas panna. Även den nicken gick dock över mål.

IFK flyttade sakta och säkert fram spelet och i den femtiosjunde minuten var Brian Span bara decimetrar från att kvittera efter en snygg löpnng med boll på högerkanten. I femtioåttonde byttes Diego Assis in istället för Anthony Dafaa Clement och Dever Orgill kom in istället för Aleksei Kangaskolkka. Båda bytena andades offensiv.

I den sjuttiofjärde minuten resulterade äntligen IFK-spelet i mål, det första spelmålet på sex matcher. Anfallet började med Albin Granlund som drev bollen på vänsterkanten och spelade in till Brian Span som behärskat nickade ner bollen till Petteri Forsell som dunkade in kvitteringen.

Målet satte fart på matchen och IFK började skapa mer och mer.

I den sjuttionionde minuten resulterade pressen. Brian Span startade anfallet på mittfältet, spelade fram till Petteri Forsell som hittade Dever Orgill. Orgill drog ett par backar och målvakten och rullade in 2-1 i öppet mål innan han gjorde sina obligatoriska frivolter.

I matchens sista övertidsminut avgjorde Dever Orgill det förlösande 3-1 målet efter en snygg långpassning från Philip Mantilla.

Nästa match för IFK är FF Jaro i Jakobstad på onsdag. Matchens alla händelser och byten kan man läsa här på Veikkausliigas hemsida.

/Jörgen Pettersson