IFK slog PS Kemi med 3-0

IFK Mariehamn – PS Kemi 3-0 (0-0)

1.007 personer tog sig till Wiklöf Holding Arena denna majkväll för att se IFK Mariehamn vinna hemma mot PS Kemi efter en svag första och en händelserik andra halvlek.

Förutsättningarna var i stort sett perfekta. Majsolen var på sitt bästa humör och IFK var taggade efter tre raka 1-1 matcher. Motståndarna PS Kemi är tippade att bli årets slagpåse och många i publiken väntade målkalas på den grönvita hemmaplan Wiklöf Holding Arena. Så blev det efter några om och men och en första halvlek som var mest en transportsträcka.

Enligt skottstatistiken stod det 6-6 efter den första halvleken. Det låter bättre än vad det var. Man räknar även skott MOT mål vilket inte alltid är rättvisande. Det fanns helt enkelt väldigt få farligheter. Robbin Sellin försökte mest och lyckades en gång nå Joel Mattsson som fick snedträff där han stod bra placerad inne i PS Kemis straffområde.

Sellin fyllde på i den 36:e minuten med ett brutalt skott som dock strök över målribban. Den egentligen första målchansen kom först i den 41:a minuten och skapades av PS Kemi men avstyrdes av IFK-keepern Andreas Vaikla.

Efter det hettade det till något och IFK hade vassa chanser i slutet av halvleken. Både Robbin Sellin och Aleksei Kangaskolkka kunde ha målat men missade knappt.

Den andra halvleken började likadant som den första slutade; både när det gäller spelare och målchanser. Det tog till den 61:a minuten innan det började hända grejer; Gabriel Pterovic drog på ett megaskott från trettio meter som prickade ribban men kunde blivit årets mål.

I mitten av andra halvlek gjorde IFK-ledningen allt för att flytta fram spelet och skapa fler målchanser. Först kom Albin Granlund, för första gången i årets liga, in istället för Aapo Mäenpää som vänsterback. Sedan ersatte Luckymore Mkosana Brian Span och då började det hända saker i IFK-anfallet.

Det började bra, Mkosana ryckte sig fri med målvakten i den 69:e minuten men det avslutande skottet gick rätt högt över Oskari Forsmans målribba.

Lucka visade dock att han är en målgörare att räkna med. I den 78:e minuten gjorde Lucky Mkosana 1-0, framnickad av Kristian Kojola!

IFK-ledningen gjorde med 1-0 i ryggen kvällens sista byte då Robin Sid gick in istället för Robbin Sellin som gick ut med ljumskproblem.

I 83:e minuten fick IFK sin sjunde hörna efter en osannolik reflexräddning på Aleksei Kangaskolkkas nick. Hörnan tog Philip Sparrdal Mantilla hand om, skickade in bollen rätt på Aleksei Kangaskolkka som säkert och otagbart nickade in 2-0!

Och när det väl börjat fortsatte flytet

 I den 88:e sköt Aleksei Kangaskolkka in 3-0 efter en snärjig situation som började på Jani Lyyskis öra (!) och slutade vid Kangaskolkkas vrist och därifrån hårt in i PS Kemi-målet.

PS Kemis tränare Jari Åhman var såklart inte nöjd efter matchen:

Det är bedrövligt att åka hem med noll poäng efter att ha spelat bra i sextiofem minuter och sedan tappat allt. Vårt försvar bar sig åt som juniorer då IFK gjorde 1-0 och sedan blev det egentligen bara värre.

För IFK Mariehamns tränare Peter Lundberg var det en lättnad att ta en ny trepoängare och hålla årets första nolla:

Vi uppträdde ibland ganska obeslutsamt men det släppte efter första målet. Jag är glad för tre mål på fasta situationer och hoppas det här ska stärka självförtroendet inför framtiden.

IFK:s nästa match äger rum om exakt en vecka då Helsingfors IFK tar emot i Helsingfors. Nästa hemmamatch är den 23 maj då FC Lahti kommer till Mariehamn.

Kvällens bästa spelare:

3 stjärnor: Aleksei Kangaskolkka

2 stjärnor: Joel Mattsson.

1 stjärnor: Jani Lyyski.