IFK slog VPS, klara för cupfinal

VPS - IFK 1-3 (1-2)

Sätt champagnen på kylning, men korka inte upp ännu. IFK är återigen i cupfinal! Detta efter att ha besegrat VPS på ett soldränkt Elisa stadion i Vasa under torsdagskvällen med 3-1. Ett hårt jobbande kollektiv gjorde att ”Grönvitt” åker hem till Åland med segern.

Det var två offensivt viktade lag som drabbade samman i semifinalen av finska cupen. IFK öppnade starkast och tog tag i taktpinnen omgående. Det första riktigt farliga läget uppstod efter en fast situation då Aristote ”Totti” Mboma gjorts ner strax utanför straffområdet. Dylan Murnane tog sin vana trogen hand om frisparken och skruvade den över muren och strax över målet. Han levererade sedan i den åttonde minuten ett fint inlägg till Hampus Lönn, som nickade på VPS-försvarare och ut till hörna – den första i matchen av många för de grönvita. Hörnan renderade dock i intet.

Den forne IFK-spelaren, tillika lagkaptenen för VPS – Sebastian Strandvall fick VPS första vassa chans på frispark, från ett liknande läge som nämnde Murnane. Inte heller den blev särskilt farlig. Jerry Voutilainen skickade stunden efter en genomskärare in i straffområdet där unge talangen Momodou Sarr fick tag på den och sköt i burgaveln. När halva delen av första akten gått började VPS alltså att hugga tillbaka och etablera ett tryck mot IFK, som motvilligt fick ställa sig in på att försvara. Tyvärr ledde denna offensiv av hemmalaget till sist också till att VPS tog ledningen. Alain Ebwelle rann retfullt enkelt igenom in mot målet och drog iväg en ”strumprullare” som gick in i Oskari Forsmans högra hörn i matchminut 22. Dessvärre fortsatte VPS på inslagen väg att pressa efter sitt ledningsmål och Voutilainen var ytterst nära att sätta 2-0. IFK visade dock att man inte tänkte ge sig utan en rejäl fight.

En bättre period av bortalaget var på kommande. Rick Ketting nickade i ribbans ovansida och Robin Sid tjongade iväg ett långskott som var nära att segla in i det bortre hörnet, men smet just förbi. Just Sid, som var på strålande spelhumör för dagen assisterade till kvitteringsmålet. Det började med att Robbie Crawford slog en utsökt crossboll till Sid, som sedan avancerade inåt mot straffområdet och på ren rutin spelade snett inåt bakåt. Där kom ”Daja”, mötte passningen och drog till med en ”tåpajare” som efter en lätt touch på VPS-försvare hittade sin väg in i nätmaskorna, 1-1.Minuterna senare står Robin Sid för en delikat boll som seglar mot mål och in i VPS-målvakten, Martin Kompalas vänstra hörn – 2-1 till IFK – ett resultat som stod sig halvleken ut.

I halvlek byttes ”Daja” ut mot Riku Sjöroos och Robin Buwalda lämnade plats för Tarik Hamza. I andra akten fick IFK-keepern Oskari Forsman ta på sig kepsen på grund av det starka solskenet. Under den fick han på avstånd se IFK parkera på VPS planhalva en oförskämt lång stund på hemmalagets planhalva. VPS hade likt den första en lite bättre period och några chanser till kvittering – bland annat genom en vass frispark av Strandvall som Oskari Forsman var tvungen att boxa bort. Såväl undertecknad som matchkommentatorn tyckte att IFK hade matchen precis där de ville ha den i slutet av matchen. Ledningen kändes med något undantag, aldrig hotad.

Hela Ålands lag lyckades i den 84:e minuten dessutom punktera matchen efter att inbytte backen, Tarik Hamza, på inlägg av Murnane nickat in 3-1 till IFK. Domaren Joni Hyytiä lät efter två tilläggsminuter sin pipa ljuda och förkunnade därmed slutet på matchen. Robin Sid sa i intervjun efter matchen att det var tufft mentalt när de hamnat i underläge, men att när laget väl samlat sig så gick det vägen. 2.500 supportrar lämnade matchen med besvikelse, men den lilla och tappra IFK-klacken log i kapp med solen. I finalen väntar Ilves, som på övertid vänt 1-2-underläge till seger med 3-2 mot KPV i Karleby. Spelar IFK som i dag så ska det vara en överkomlig uppgift och doften av guld känns hyfsat stark.

/Charlie Bomanson