IFK slog VPS, för tredje gången

För tredje gången denna säsong (på plan) vann IFK Mariehamn mot VPS, för andra gången i en spännande match på hemmaplan i Mariehamn. Segermålet kom i första halvlek medan andra blev mållös.

Matchens första hörna gick till IFK redan i den tredje minuten och i Petteri Forsells frånvaro var det Josef Ibrahim som lade en listig medelkort variant som en hårt uppvaktad Albin Granlund inte lyckades styra mot mål. VPS kontrade tillbaka och var på inget sätt ofarligt men avväpnades effektivt av Jani Lyyski och dennes nygamle mittbackskollega Kristian Kojola. Det blev händelserikt från början. I den sjunde minuten klev IFK:s Luis Solignac över bollen och skapade chans för Bernardo Ribeiro som fick bra träff men bollen smet strax utanför Henri Sillanpääs vänstra kryss.

Båda lagen visade från start att man ville vara med och bestämma. IFK styrde och ställde ändå mest i matchens inledning och i den trettonde minuten fick Josef Ibrahim på ett skarpt skott från straffområdeslinjen men Henri Sillanpää stod rätt och kunde klistra. I sjuttonde minuten dribblade sig söndagens hattrickhjälte Diego Assis igenom en stor del av VPS-försvaret men träffade ytterligare en back i skottet; returen från Josef Ibrahim tog även den på en försvarare.

Minuten senare ryckte Josef Ibrahim igenom vid VPS kortsida, med hjälp av Luis Solignac, och sköt stenhårt på en VPS-back vilket sånär resulterade i självmål men gick till hörna... Målchanserna avlöste varandra. I den tjugoandra minuten gjorde VPS sitt första byte då Lasse Linjala med ryggskada gick ut till förmån för notoriske måltjuven Steven Morrissey vilket också blev mer utmanande för IFK-försvaret.
Tre minuter senare fick Diego Assis frispark efter en farlig inbrytning just utanför VPS’ straffområde. Josef Ibrahim skruvade snyggt och lågt men bollen smet strax utanför den inledningsvis hårt arbetande Henri Sillanpääs högra stolprot.

I den tjugosjunde minuten kom målet som så länge hängt i luften. Luis Solignac drev bollen längs högerkanten, passade in till Bernardo Ribeiro som flipperspelade den till Diego Assis som valde att toucha bollen och låta den gå till en helt frispelad Josef Ibrahim som fem meter från mål drog upp den i nättaket. 1-0!

Målet väckte VPS som omedelbart slog tillbaka, mycket med hjälp av Steven Morrissey, och sånär kvitterade men blev avblåst för hårt spel i IFK:s straffområde. I den trettiofjärde minuten stod IFK-keepern Otso Virtanen för en av de svettigaste reflexräddningarna publiken på Wiklöf Holding Arena skådat denna säsong. VPS-kaptenen Sebastian Strandvall kastade djupt ner från IFK:s planhalva ett långt inkast som efter någon studs ramlade framför fötterna på Tony Björk som fick på ett stenhårt skott från målområdeslinjen, nästan en kopia av Josef Ibrahims ledningsmål. Men Otso Virtanen stod perfekt och kunde stoppa skottet.

I det efterföljande anfallet var IFK istället ytterst nära att utöka ledningen vilket väl beskriver matchen som fick en nytändning efter målet. I den trettionionde minuten stod Otso Virtanen för ytterligare en ny svettig räddning på skott från Tony Björk. Första halvleken var en dramatisk historia med klart övertag för hemmalaget som vann hörnstatistiken med övertygande 8-1 och skotten med 9-4.

Andra halvleken innebar motvind för IFK i form av en frisk men avtagande sydlig bris. Båda lagen kom in som de gick ut och fortsatte att skapa anfallsfotboll, IFK med tydligare struktur och VPS lite mer chansartat. Försvaren stod dock pall och avstyrde anfallen. Första riktiga möjligheten kom först i den i sextiofjärde minuten då Steven Morrissey på sitt typiska vis var ytterst nära att nå ett inlägg med sin tå, bollen gick dock till inspark för IFK. I den åttiosjunde minuten satte Morrissey på nytt hjärtat i de grönvita halsgroparna med en skarp volley som gick precis utanför Otso Virtanens mål.
De allra värsta målchanserna uteblev med undantag av Morrisseys lägen i andra halvleken. VPS hade möjligen lite farligare chanser medan IFK förde mer av spelet. Båda lagen utnyttjade alla sina byten men resultatet stod sig ändå och IFK tog en viktig seger inför semifinalen mot HJK i Finska Cupen på lördag. Det var viktigt av flera skäl, inte minst mot bakgrund av att VPS de facto, över tid, vunnit de allra flesta matcher som lagen spelat i Mariehamn. IFK vann skotten med 14-8 och hörnstatistiken med 11-5.

Matchen var trots ställningskriget i andra halvlek en välspelad historia med bara en enda varning. Den gick i matchslutet till VPS-backen Jordaan Brown som för övrigt har en spännande bakgrund för vänner av åländsk och engelsk fotboll. Han är nämligen den förste spelaren som brittiska Stainstown FC (Middlesex) har sålt till utlandet. Stainstown är laget där IFK:s träningschef Steve Beeks i tiderna spelade. Flitiga Ålandsbesökaren och fotbollsentusiasten Steve Parsons är dessutom sekreterare i Stainstown FC och har följt med ungdomslaget Steve Beeks Soccer School till Alandia Cup ända sedan år 1994!

VPS-tränaren Olli Huttunen var av lätt insedda skäl besviken vid den efterföljande presskonferensen:
”Vi har en tung period bakom oss, hur vi än spelar får vi inga poäng. Jag var nöjd med första halvlek men vi hamnade ändå i underläge. Andra halvlek blev mer ställningskrig. I dag räckte det inte.”

IFK:s tränare Pekka Lyyski är mer nöjd med sina spelare:
”Det var en jämn och rörlig match, svårkontrollerad i vinden. Båda lagen gör ganska många tekniska fel och felbeslut och dåliga passningar. Det var en helt annan match än i söndags. Sist och slutligen kunde vi spara lite energi till slutet av denna viktiga vecka. Jag är glad att vi håller nollan, mest av allt kanske Otso Virtanens förtjänst.”
Lite ligauppehåll nu. Vad gäller inför lördag och semifinalen i Finska Cupen?
”Det är årets viktigaste match, igen. Den här var också viktig men semifinalen är såklart något extra. Nu gäller att fokusera på den.”
/Jörgen Pettersson

IFK: Otso Virtanen – Albin Granlund, Jani Lyyski (C), Kristian Kojola, Robbie Da Cruz Friberg (Roger Thompson, 83) – Josef Ibrahim (Amos Ekhalie, 72), Tomas Hradecky, David Ramadingaye (Duarte Tammilehto, 70), Bernardo Ribeiro – Diego Assis, Luis Solignac. 

Avbytare: Vladimir Sudar, Roger Thompson, Duarte Tammilehto, Robin Östlind, Petteri Forsell, Erik Lundberg och Amos Ekhalie.

VPS: Henri Sillanpää – Ville Koskimaa, Jesper Engström, Teemu Honkaniemi, Jordaan Brown – Sebastian Strandvall (C), Tony Björk (Cornelius Stewart, 63), Thomas Kula (Cheyne Fowler, 82), Anthone Dafaa – Lasse Linjala (Steven Morrissey, 22), Jean Fridolin Nganbe Nganbe.

Avbytare: Daniel Kollar, Martin Madarnas, Nnaemeka Anyamele, Jussi Vasara och Albert Kuqi.

Domare: Marko Grönholm, Veli-Matti Leppänen, Timo Vuorinen och Jani Laaksonen.

Varningar: Jordaan Brown, 88.

Iltalehtipoäng:

3 poäng: Luis Solignac.
2 poäng: Jani Lyyski.
1 poäng: Josef Ibrahim.

Publik: 1.167 personer.