IFK SPELAR I VEIKKAUSLIIGA ÄVEN NÄSTA ÅR!

IFK Mariehamn – KuPS 1-2 (1-1)
Riktigt höstväder välkomnade de 1509 personerna till den sista omgången i årets upplaga av Veikkausliiga, för motståndet idag stod KuPS från Kuopio. Mycket stod på spel inför dagens match. IFK spelade för att undvika kval och KuPS för en bronspeng samt Europaspel. Höstvädret avspeglade sig även på gräsmattan som inte på förhand såg ut att bjuda upp till något skönspel.

IFK visade tidigt att detta var en uppgift som togs på allra största allvar. Redan i den 9:e minuten gjorde IFK matchens första mål och det var ett riktigt fint samspel mellan Robin Sid och Simon Silverholt där Robin Sid slutligen fick bollen efter ett välplacerat inlägg längs marken, Sids avslut skruvades snyggt upp i bortre krysset – otagbart för Otso Virtanen i KuPS-målet.

I den 14:e minuten kom IFK igen till ett farligt målchansläge. Denna gång var det efter ett samspel mellan Gabriel Petrovic som stångades i KuPS straffområde, Petrovic gick vinnande ur den duellen och petade elegant fram bollen till en inrusande Amos Ekhalie som sånär kunde trycka in bollen i mål. Dock smet den metern utanför stolpen.

KuPS skapade inte så mycket farligheter inledningsvis men i den 20:e minuten kvitterar KuPS och det är oerhört snöpligt. Ett inlägg som såg ut att bli ofarligt styrs via Dylan Murnanes ben rätt upp i krysset.

Alla på WHA trodde att IFK i den 24:e minuten skulle få en straff då Aleksei Kangaskolkka såg ut att bli neddragen av Otso Virtanen efter att han fumlat med bollen. Domare Gestrainus bedömde dock situationen motsatt och frisparken gick till KuPS. Även i den 38:e minuten blir Simon Silverholt neddragen vid ett friläge och återigen har publiken och domaren motsatta åsikter.

Första halvlek kunde summeras som en riktigt bra halvlek från IFKs sida där det skapades flertalet målchanser och 1-1 kändes något i underkant.

Andra halvleken fortsatte med ett taggat IFK. Efter en timmes spel slog Igor Levchenko en långboll från eget straffområde som hittade fram till Aleksei Kangaskollkka, Kangaskokka avslutade direkt men tyvärr gick skottet precis utanför.

Kort efter Kangaskolkkas förra chans tog han på sig rollen som framspelare och kunde snyggt frispela Simon Silverholt men KuPS målvakt Otso Virtanen räddade Simons skott. Amos Ekhalie fick returen relativt långt från målet men det hindrade inte honom att gå för ett distansskott, vilket blev ett stenhårt sådant men dessvärre gick över.

Publiken på WHA jublade i den 71:a minuten då Simon Silverholt nickade in bollen i mål men målet dömdes bort för offside. Kort därefter har KuPS bollen i mål och det är Petteri Pennanen som är sist på den men även det dömdes bort för offside.

Med cirka 10 minuter kvar att spela fick IFK slutligen sin straff efter att Kangaskolkka blivit fälld av Otso Virtanen. Kangaskolkka tog själv hand om straffen men tyvärr lyckades han inte få den i mål då Virtanen läste rätt och räddade den.

KuPS lyckades efter lite tveksamheter och flipperspel att på något sätt nicka in ledningsmålet, den som var sist på bollen var inte lätt att se men troligen Petteri Pennanen.

Trots att IFK var det bättre laget så vann KuPS med två mål mot ett. Dock spelade det sist och slutligen ingen roll för IFKs tabellplacering eftersom TPS förlorade mot HJK. IFK spelar därmed även nästa säsong i Veikkausliiga och undviker kval.

/Lasse Danielsson

Varningar IFK: Amos Ekhalie (15:e minuten), Philip Mantilla (51:a minuten), Aleksei Kangaskolkka (70:e minuten), Dylan Murnane (75:e minuten)

Varningar KuPS: Petteri Pennan (35:e minuten), Otso Virtanen (80:e minuten), Rangel (88:e minuten) Ats Purje (90:e minuten)

Domare: Mattias Gestranius
Publik: 1509

Laget:
Igor Levchenko
Philip Mantilla, Kristian Kojola (”K”), Ivan Tatomirovic, Dylan Murnane
Amos Ekhalie (Keaton Isaksson – 82:a minuten), Amin Nazari, Gabriel Petrovic (Thomas Mäkinen 90:e minuten), Robin Sid (Pontus Åsbrink – 90:e minuten)
Simon Silverholt, Aleksei Kangaskolkka

Avbytare:

Anton Lepola, Nicklas Maripuu, Pontus Åsbrink, Aapo Mäenpää, Thomas Mäkinen, Joel Karlström, Keaton Isaksson