IFK tappade segern mot RoPS

RoPS – IFK Mariehamn 1-1 (0-1)

IFK Mariehamn fick oavgjort borta mot RoPS efter att ha lett hela matchen, till den sista övertidsminuten. Inför 3.021 åskådare i Rovaniemi fick IFK sitt tionde oavgjorda resultat, flest av alla i årets liga.

Toppmötet i ett ösregnigt Rovaniemi mellan hemmalaget RoPS och gästande IFK Mariehamn började i högsta växeln. RoPS stod för första (resultatlösa) anfallet och redan efter trettio sekunder blev Dever Orgill neddragen strax utanför RoPSs straffområde och matchens första frispark gick till IFK. Petteri Forsell dundrade på och RoPS-målvakten Ricardo tvingades visa vad han går för och lyckades avstyra ett välriktat skott.

IFK fortsatte pressen och i den åttonde minuten kom första målet sedan Dever Orgill i fritt läge, innnför RoPS straffområde, fälldes av RoPS försvarare Obilor och fick straff. Petteri Forsell satte straffen snyggt djupt nere i målvaktens högra hörn och visade efteråt att den straffen satt bra – den glädjen hördes ända hem till Mariehamn!

0-1 och dessutom fick Obilor rött kort till följd av frilägesutvisningen.

Efter målet fortsatte matchen i ett intensivt tempo där de flesta riktigt farliga chanserna var signerade Dever Orgill. Till exempel i den fjortonde minuten då Orgill ryckte sig fri och drog två försvarare och målvakten som var långt ute på planen. Tyvärr valde Orgill att slå bollen mot mål istället för att passa någon medspelare och missade knappt.

Samme Dever Orgill fick sedan gult kort efter en fällning i den 33:e minuten och dömdes därefter bort för offside tre minuter senare efter att han med ett konstmål och korsade ben lyckats rulla bollen i RoPS-målet. Målet var snyggt men tyvärr inte godkänt.

RoPS var en man kort men absolut inte ofarligt. Ligatvåor är sällan det. I den 42:a minuten var det till exempel mycket nära en kvittering men en vaken Otso Virtanen lyckades rensa. IFK hade det numerära överläget men RoPS  försökte ändå intensivt göra mål, något IFK-försvaret effektivt satte stopp för.

Inför den andra halvleken kom båda lagen in med samma uppställning. RoPS har ju använt i stort sett samma spelare hela säsongen. Här är skäl att påminna om lagens interna historia. RoPS kom till Mariehamn och Wiklöf Holding Arena den 20 maj med fem raka segrar i bagaget. Det bekymrade inte IFK som vann med 1-0. Nu har RoPS inte förlorat sedan den dagen och jagar ligaledning när IFK är på nytt besök. Dever Orgill fortsatte den andra halvleken med att visa att det är mål han vill göra. I den femtiotredje minuten fick han bollen i RoPSs straffområde, vände runt den egna axeln och avfyrade en projektil som Ricardo bara kunde rädda tack vare att han stod på rätt ställe.

Med trettio minuter kvar tog IFK över allt mer av matchen och radade upp chanser som mycket väl kunnat innebära utökad ledning. Ricardo i RoPS-målet hade en svettig kväll och särskilt Dever Orgill var ytterst nära flera gånger.

I den sextioåttonde minuten fick Diego Assis gult kort efter en fällning som resulterade i frispark från hyggligt håll för RoPS. Den togs om hand av IFK-försvaret.

RoPS Mäkitalo varnades i den sjuttionde minuten efter att alldeles för tufft ha dragit ner Petteri Forsell på mittplan. Det satte igång ett anfall som via ett inkast sånär nådde målet men kunde avvärjas av RoPS-försvaret.

I samma veva, i den sjuttioförsta minuten, kom Amos Ekhalie in istället för Diego Assis i IFK.

I den åttionde minuten gick Duarte Tammilehto ut och Anthony Dafaa kom in i IFK. I sen åttioförsta minuten var Brian Span nära att utöka ledningen för IFK men bollen som han sköt i steget från trettio meters håll träffade ribban. I den åttiofjärde minuten fick Dafaa gult kort men den efterföljande frisparken blev resultatlös.

I matchens sista minuter drog RoPS igång en offensiv som resulterade i några nervösa minuter för IFK-försvaret i allmänhet och målvakten Otso Virtanen i synnerhet. I ett försök att hejda anfallen byttes Bobbie Friberg da Cruz ut mot Thomas Mäkinen på övertid. Det hjälpte inte. I den fjärde övertidsminuten (och matchens sista spark) lyckades RoPS ökände målkung Alexands Kokko fösa in ett inlägg till 1-1 efter misstag i IFK-försvaret. Därmed blev IFK:s tionde oavgjorda resultat ett faktum.

Dagens bästa spelare blev i tur och ordning Diego Assis, Ville Saxman och Dever Orgill vilka fick tre, två respektive en stjärna vardera.

Nu väntar två veckors matchledigt för IFK som den 9 augusti möter seriejumbon VPS på deras hemmaplan i Vasa.

/Jörgen Pettersson

Här finns matchen i siffror och all statistik.

IFK Mariehamn:

Otso Virtanen i målet, Bobbie Friberg da Cruz högerback, Albin Granlund vänsterback, Kristian Kojola och Jani Lyyski i mittförsvaret. På mittfältet från höger finns Brian Span, Philip Mantilla, Duarte Tammilehto och Petteri Forsell. Dever Orgill längst fram med Diego Assis strax bakom. Som avbytare finns Walter Viitala, Amos Ekhalie, Robin Sid, Thomas Mäkinen och Anthony Dafaa Clement.