IFK tar emot Ilves på morsdag!

Söndagen den 13.05 kl 19.00 tar IFK emot fjolårets bronslag, Ilves från Tammerfors. Matchen spelas på morsdag så varför inte bjuda mamma med på matchen? Alla övriga är också naturligtvis välkomna till WHA så att vi tillsammans kan ge det viktiga stödet till vårt kära IFK och skapa stolthet, hjärta och passion! Tre nyckelord som jag tycker i mångt och mycket skapat det IFK vi har idag.

IFK har tagit sju poäng i de tre senaste matcherna. Senast borta mot Honka kom kvitteringen till 1-1 i slutet av matchen genom Simon Silverholt, efter fint förspel av Pontus Åsbrink och Aleksei Kangaskolkka.

Våra motståndare i dagens match är en relativt ny bekantskap i Tipsligan. Ilves avancerade till ligan inför säsongen 2015 då MyPa inte klarade licenskraven och Ilves, som förberedde sig inför spel i division ett, nappade på erbjudandet om att spela ligafotboll. Med tanke på detta så har Ilves gjort en fantastisk resa och bronset ifjol var en stor framgång för klubben.

IFK och Ilves skulle faktiskt ha mötts redan en gång tidigare den här säsongen, men matchen som skulle ha spelats den 18.04 flyttades fram till slutet av augusti eftersom Ilves hemmaplan inte var i spelbart skick.

De två senaste säsongerna har vi avslutat ligaspelet på hemmaplan mot just Ilves. Jag kunde skriva en separat krönika om avslutningsmatchen 2016, då vi säkrade guldet genom att vinna med 2-1.

Avslutningen på säsongen 2017 blev inte riktigt lika rolig då Ilves vann matchen med 1-0 efter mål av Lauri Ala-Myllymäki.

Ilves lag har genomgått relativt stora förändringar inför den här säsongen. Den rutinerade försvarsspelaren Antti Hynynen valde att avsluta sin fotbollskarriär. Ilves bästa målskytt säsongen 2017, Ariel Nguekam, gick till HJK och flyttade sedan vidare till Qatar utan att ha spelat en match för HJK. Mittfältarna Ayarna och Tendeng valde att skriva på för SJK.

Naturligtvis har Ilves även fyllt på med nya spelare. En blandning mellan unga spelare och utländsk rutin i form av tex Issa Thiaw från Senegal.  Jag tycker att Ilves är lite svårbedömda inför årets säsong, men jag har stor respekt för Ilves chefstränare Jarkko Wiss, som verkligen kan få ut det bästa ur sina lag.

Sedan finns det ju även rutin i det för övrigt ganska unga laget och då tänker jag naturligtvis på målvakten och lagkaptenen, Mika Hilander. Hilander har också haft en ful ovana att göra bra matcher mot IFK. Går vi tillbaka till juli 2015 och hemmamatchen mot Ilves räddade Hilander en straff och belönades med tre stjärnor efter matchen som slutade 0-0. I mitt tycke en mycket kompetent målvakt.

Även fjolårets målskytt i avslutningsmatchen, mittfältaren Lauri Ala-Myllymäki, är en spelare som kommer att vara viktig för Ilves i årets ligaspel och det finns förväntningar på att det stora genombrottet skall komma i år.

Lagets bästa målskytt hittills i årets ligaspel är anfallaren Marious Noubissi med tre fullträffar.

Före säsongen var experternas bedömning att både IFK och Ilves skulle hålla till i mitten av tabellen och baserat på resultaten från de inledande sju matcherna stämmer det rätt väl.

IFK har den senaste tiden drabbats hårt av skador och inför bortamatchen mot Honka tvingades Robin Sid, Gabriel Petrovic och Aapo Mäenpää att kasta in handduken. Ifall någon av dessa spelare är tillgängliga i dagens match mot Ilves är i skrivande stund oklart. Långtiddsskadade Philip Mantilla kommer allt närmare en comeback, men matchen mot Ilves kommer troligen lite för tidigt.

Men skador är en del av fotbollens vardag och inget som vi kan skylla på. IFK har under de senaste säsongerna betonat vikten av att ”leva här och nu” och fokusera på det som vi kan göra något åt, dvs dagens match. Därför räknar jag med att vi får se ett viljestarkt, fokuserat IFK med den rätta attityden och inställningen som krävs att vinna dagens tuffa match. Det finns inga genvägar till framgång, bara stenhårt arbete.

Nedan finns statistiken hittills mot Ilves i Tipsligan (säsongerna 2015-2017) och som ni ser så har IFK en positiv statistik i våra inbördes matcher.

IFK hemma: 6 matcher, 3 vinster, 2 oavgjorda, 1 förlust, målskillnad: 9-5

IFK borta: 3 matcher, 2 vinster, 0 oavgjorda, 1 förslust, målskillnad: 4-4

TOTALT: 9 matcher, 5 vinster, 2 oavgjorda, 2 förluster, målskillnad 13-9

Avslutningsvis så hoppas jag att vi alla IFK-fans kommer till WHA på söndag  och firar morsdag med att ta hem tre poäng.

Observera att alla mammor har gratis inträde till söndagens match!

Forza Grönvitt!

Stefan Fonsell