IFK utslaget ur Finska cupen

IFK Mariehamns laguppställning:

Walter Viitala – Philip Mantilla, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz – 
Josef Ibrahim, Thomas Mäkinen, Gabriel Petrovic, Diego Assis – Aleksei Kangaskolkka, Dever Orgill.

Avbytare: Marc Nordqvist, Robin Sid, Amos Ekhalie, Tommy Wirtanen, Brian Span, Anthony Dafaa Clement och Joel Mattsson. Albin Granlund saknas från laguppställningen pga av skada.

Finska Cupen, åttondelsfinal

IFK Mariehamn-FC Lahti 1-2 (1-1)

Fjolårets cupsuccé händer inte igen. IFK Mariehamn slogs ut i åttondelsfinalen av gästande FC Lahti som vann med 1-2 efter förlängning.

Hemmalaget IFK tog initiativet rätt tidigt även om de allra första minuterna var rätt händelsefattiga. Fast pressen resulterade i mål efter en målvaktstavla av FC Lahtis Tomi Maanoja efter fjorton minuter. Diego Assis sköt ett skott som Maanoja tappade. Bollen kan ha varit över mållinjen eller inte men för säkerhets skull kom Dever Orgill och petade in returen och antecknades som målgörare.

Utöver det radade IFK upp rätt många chanser som inte resulterade och i den trettioandra minuten kvitterade istället FC Lahti på inlägg av inlånade Zenitstjärnan Ivan Solovev efter kort hörna som Kalle Multanen elegant nickade in.

Trots upprepade försök gick lagen till halvtidsvila med ställningen 1-1.

Liksom i den första halvleken var det IFK som startade starkast i den andra. Efter två minuter var Aleksei Kangaskolkka nära att ge IFK ledningen efter ett hårt skott som smet strax utanför Lahtismålvaktens vänstra stolpe.

Efter det var matchen inte väldigt händelserik. Det handlade mycket om ställningskrig och mittfältsspel utan att anfallen blev riktigt farliga. IFK försökte sätta fart på spelet genom att sätta in Robin Sid istället Josef Ibrahim och Brian Span istället för Thomas Mäkinen. Inget fick riktigt effekt. Efter en mållös andra halvlek stod det fortfarande 1-1 vilket innebar förlängning 2 x 15 minuter.

Den första förlängningskvarten började som den ordinarie matchen slutade. Utan egentlig offensiv. Mycket av spelet denna kväll stannade på mittfältet. Första riktiga chansen fick FC Lahti i den andra minuten men det anfallet studsade till en resultatlös hörna. Allra närmast att göra mål var Aleksei Kangaskolkka som i den nittiosjätte minuten spelades fri efter ett briljant pass av Robin Sid men tappade bollen i steget.

Istället blev det bortalaget FC Lahti som i den 102:a minuten tog ledningen efter att Santeri Hostikka gav FC Lahti ledningen med ett distinkt skott upp i Waleri Viitalas vänstra kryss. Hostikka spelades fram snyggt av Kalle Multanen.

Mer hände inte denna kväll på Wiklöf Holding Arena. FC Lahti är vidare till kvartsfinalen i Finska cupen och fjolårsmästaren IFK Mariehamn får koncentrera sig på ligan. Nästa match är redan på söndag kl 16.30 då HJK kommer på besök.

/Jörgen Pettersson