IFK vände och vann mot JJK

IFK Mariehamn - JJK 5-2 (1-2)

Efter åtta minuter stod det 0-2 på Wiklöf Holding Arena i Mariehamn. Gästande JJK från Jyväskylä gjorde till synes vad de ville med hemmalaget IFK Mariehamn. Fast sedan tog det roliga slut (för liganykomlingarna) och när huvuddomaren Antti Munukka blåste av matchen stod det 5-2 till de regerande ligamästarna!

Det blev en fotbollsuppvisning på väldigt många olika sätt i Mariehamn denna lördagseftermiddag inför 1.103 åskådare i Mariehamn. IFK tog kommandot direkt efter avspark men lyckades inte åstadkomma något direkt farligt. Istället var det JJK som efter strålande spel från främst Mikko Manninen gjorde först 0-1 (i den fjärde minuten genom Toni Tahvanainen med assist av Manninen) och sedan 0-2 genom Tomi Petrescu styrde och ställde. IFK-spelarna såg mer ut som rundningskoner än regerande mästare och hade svårt att samla krafterna mot anstormningen från JJK.

Å andra sidan hade JJK väldigt mycket flyt och förvaltade sina chanser på ett osannolikt framgångsrikt vis medan IFK till en början mest förlitade sig på långa bollar som JJK-försvaret effektivt tog hand om.

Detta såg också IFK-tränaren Peter Lundberg som tog det extremt ovanliga beslutet att redan i första halvleken göra sitt första byte. I den trettioförsta minuten gick Amos Ekhalie ut och ersattes av Luckymore Mkosana och sedan började IFK äta sig tillbaka in i matchen. Hungrigast av alla grönvita spelare denna kväll var Brian Span som på assist från Philip Sparrdal Mantilla i stort sett ensam  snurrade upp JJK-försvaret och satte 1-2 på stopptid i första halvlek. Sedan tog halvleken slut och samtidigt JJK-krafterna. När den andra halvleken började var det i stort sett bara ett lag på plan.

I den femtioandra minuten gjorde Alekesi Kangaskolkka 2-2 efter en soloräd där Brian Span stod för den förlösande passningen. Sedan satte Robbin Sellin 3-2 i den sextiotredje minuten efter gedigen servering av Brian Span och i den sjuttionde matchminuten gjorde Kristian Kojoloa 4-2 på pass av – Brian Span!

Det var på det hela taget ett helt nytt IFK Mariehamn som kom till match i den andra halvleken. Man visade mod, inspiration, vilja, kraft och teknik och det var mer följd i färg än tillfälligheter att Luckymore Mkosana till sist gjorde 5-2 på övertid. IFK körde rätt och slätt över JJK denna hemmapremiär och ser nu fram mot ny match inkommande lördag då HJK kommer på besök.

Efter matchen var ändå båda tränare hyggligt nöjda:

– Vi fick en bra start med 0-2 men IFK åt sig sakta men säkert tillbaka i matchen. Vändningen i andra halvlek kom kanske lite väl snabbt och slutresultatet kanske blev lite för fult. Fast å andra sidan är det lika illa att förlora med 3-2 som med 5-2 så på det hela taget är jag nöjd med premiären, säger JJK-tränaren Juha Pasoja.

IFK-coachen Peter Lundberg:

– Första delen av matchen präglades av rädsla, inaktivitet och stillastående men sedan vände det rejält med ett psykologiskt viktigt mål strax för pausen. Jag tror det handlade om premiärnerver och är väldigt stolt över att laget lyckades komma tillbaka. Det var kanske första gången jag någonsin gjort ett byte i första halvlek men det kändes som något måste göras.

Här finns alla detaljer från matchen.