IFK vann ÅM för 50:e gången!

FC Åland – IFK Mariehamn 1-5 (0-1)

IFK Mariehamn vann ÅM-finalen i fotboll för femtionde gången genom att besegra FC Åland med 5-1 på den klassiska fotbollsplanen Sportkila i Sund.

348 åskådare var på plats för att se ligalaget IFK Mariehamn ta sig an FC Åland som just nu finns i toppen av division tre. Med fyrtionio ÅM-titlar i ryggen var IFK storfavorit men FC Åland kämpade väl och bjöd på en bra match. Inte förrän i matchens fyrtiofjärde minut, strax före paus, lyckades Diego Assis med ett snyggt långskott ge IFK ledningen.

IFK som ställde upp med i stort sett sitt bästa lag gjorde tre byten i halvtid. Robin Sid, Josef Ibrahim och Amos Ekhalie kom in istället för Duarte Tammilehto, Diego Assis och Duarte Tammilehto. Efter en kort stund gick dessutom Brian Span och Philip Sparrdal Mantilla ut och ersattes av Elias Eriksson och Joel Mattsson. Sedan tog IFK:s tyngd och kondition ut sin rätt.

Inhopparen Joel Mattsson lyckades med sin första bollberöring hitta Dever Orgill som kämpade fram bollen till Josef Ibrahim som satte 2-0 till IFK. 3-0 kom efter ett snyggt inlägg från Petteri Forsell till Josef Ibrahim, igen. Ibrahim träffade först stolpen men slängnickade sedan in sin egen retur.

4-0 gjorde Petteri Forsell på en frispark som studsade i det egna målet från FC Åland-försvaret och i den åttionde minuten gjorde Dever Orgill 5-0 på hörna från Forsell.

FC Ålands tröstmål kom i den åttioförsta minuten sedan Robin Sid tvingats ta bollen med handen i det egna straffområdet vilket renderade ett gult kort och straff för FC Åland. Andreas Jansson lurade IFK-keepern Valter Viitala åt fel håll och fastställde slutresultatet till 5-1.

IFK spelade sista tjugo minuterna med tio man sedan Bobbie Friberg da Cruz frivilligt valt att lämna banan för att inte äventyra framtida ligamatcher. ÅM-finalen var på det hela taget en sportslig uppvisning och snyggt spel från båda sidor.

Nästa match för IFK sker på söndag då VPS väntar på bortplan.

/Jörgen Pettersson

ÅM-mästare år 2015 heter IFK Mariehamn. (Foto: Jörgen Pettersson)