IFK vann årets ligaguld

IFK Mariehamn – Ilves 2-1 (1-1)
För första gången någonsin vinner IFK Mariehamn Veikkausliiga. Efter seger med 2-1 i sista matchen hemma mot Ilves blir marginalen till tvåan HJK tre poäng och nu stundar kval till Champions League och nya tider för hela Ålands lag!
Hela 4.335 åskådare kom till Wiklöf Holding Arena denna snålblåsiga söndagseftermiddag. Det är grovt räknat femton procent av alla som bor på Åland! Ingen av dem behövde bli besviken, kampen började direkt efter avspark.
Den enda Ilvesspelare som fick röra bollen under det första anfallet var en försvarare som avstyrde till hörna. Philip Sparrdal Mantilla slog hörnan och träffade Bobbie Friberg da Cruz som med hela kroppen bakom sig vräkte in 1-0 med en perfekt pannträff. Den första minuten var inte ens till ända.
Efter ledningsmålet var Ilvesspelarna klart skärrade och hade svårt att skapa eget spel. På något vis var det symptomatiskt att annars säkre målvakten Mika Hilander i något tillfälle slog insparkarna ut längs med sidlinjen.
IFK tog vara på övertaget och det var bara centimetrar som räddade Ilves då Kristian Kojola, på nytt inlägg från Mantyilla, nickade kraftfullt i ribban. IFK slet som bävrar, de täckte skott, fintade, passade box, var kreativa och, framför allt, modiga. Några av anfallen hörde till den högre akrobatskolan efter obegripliga räddningar vid sidolinjerna.
Ilves fick visserligen några frisparkar men en betongfast IFK-mur stod i vägen med sina huvuden.
Ändå hände det som ingen såg komma i den tjugofjärde minuten. Efter ett passningsrikt Ilvesanfall studsade en retur ut till Tuure Isopod som fick på en riktig stjärnraket som otagbart gick upp i Walter Viitalas högra kryss. 1-1 stod sig sedan halvleken ut; trots fortsatta och farliga anfall från hemmalagets sida. Som när Amos Ekhalie efter en snygg löpning hittade Brian Spans huvud men bollen for retsamt utanför. Strax före halvtidsvilan fick dessutom Dever Orgill på en otroligt snygg bicycleta som målvakten Hilander påpassligt stod i vägen för.
Den andra halvleken började som den första. Det hade inte ens passerat en minut innan Aleksei Kangaskolkka fick på en bra träff från långt håll, i Ilves vänstra stolpe… Vi var många som trodde ledningsmålet kom där och då.
Med drygt tjugofem minuter kvar att spela gjorde IFK det förlösande bytet då den blivande matchvinnaren Diego Assis kom in istället för Amos Ekhalie. Offensiverna började direkt och det märktes inte att Bobbi Friberg da Cruz tvingades utgå på grund av skada för att ersättas av Tommy Wirtanen. Albin Granlund kom i ensamt majestät längs med ena sidolinjen, träffade Kristian Kojola med ett inlägg men bollen smet ovanför ribban. Denna kväll kunde blivit nickmålens förtrollade afton men blev det aldrig.
I den sjuttiofjärde minuten bröt sig istället Dever Orgill fri på högerkanten och spelade ett som det tycktes rätt misslyckat inlägg mot mitten. Det tyckte inte Diego Assis som stod perfekt rätt och dängde bollen upp i nättakten från några armlängders avstånd i det öppna målet. 2-1 och så slutade denna historiska fotbollsmatch som gav IFK den första ligasegern någonsin och en plats till nästa års kval till Champions League.
Planens bästa spelare var Jani Lyyski, Philip Sparrdal Mantilla och Bobbie Friberg da Cruz. Jani Lyyski spelade för övrigt sin 250:e matc denna kväll och kränte det med en ligaseger!
Ilves tränare Jarkko Wiss som för övrigt utsågs till Årets tränare i Finland denna kväll var absolut inte besviken efter matchen:
”Nej, det kan jag inte vara. Stort grattis till IFK och hela ön! Fortsätt på den inslagna vägen. Jag är nöjd med årets säsong och vi har lyft upp Tammerfors på fotbollskartan igen.”
IFK Mariehamns tränare Peter Lundberg kvitterade gratulationerna:
”Grattis till utmärkelsen! Jarkko har gjort ett fantastiskt jobb med Ilves som är det lag som utvecklats mest i årets liga. För vår egen del tycker jag det var grymt av killarna att gå ut och leverera så mycket fotboll trots allt snack och ståhej på förhand. Jag är såklart jättestolt i dag. Särskilt stämningen vid 2-1 var magisk!”
Mer detaljer om matchen kan läsas här. http://www.veikkausliiga.com/tilastot/2016/veikkausliiga/ottelut/498060/...
/Jörgen Pettersson