IFK vann borta mot FC Inter

FC Inter-IFK MARIEHAMN 0-2 (0-0)

IFK Mariehamns framfart i ligan fortsätter. Dagens bortamatch mot FC Inter slutade med tre poäng för IFK som i det mesta var överlägsna hemmalaget denna eftermiddag i Åbo.

Solen stod högt i Åbo ovanför Veritas Stadion och förväntningarna på bortalaget var höga, IFK kom till match med sex förlustfria matcher bakom sig. FC Inter däremot är indraget i bottenstriden efter nio matcher utan seger.

Dagen bästa nyhet stod IFK för redan då laguppställningen blev offentlig. Efter lång tid av skador var målvakten Simon Nurme tillbaka mellan de stolpar han så framgångsrikt tidigare bevakade. Det var också IFK som satte tonen direkt och drog igång anfallen. Redan i den sjätte minuten var Amos Ekhalie nära att sätta 1-0 till IFK efter en vågad bicykleta i FC Inters straffområde, bollen smet strax utanför hemmamålvakten Magnus Bahnes högra stolpe.

IFK höll trycket mot hemmalaget och i den tjugonde minuten var det ytterst nära att Luis Solignac hade gett IFK ledningen efter förarbete av Albin Granlund som klackade till Amos Ekhalie som serverade Solignac som inte riktigt hann fram.

Minuten efter var det å andra sidan ytterst nära att hemmalaget tagit ledningen efter en sylvass och snabb kontring som IFK-försvaret med klipporna Jani Lyyski och Kristian Kojola kunde avstyra med visst besvär.

Hel ofarligt var absolut inte hemmalaget som stod som favorit enligt spelbolaget Verikkaus. I den trettioåttonde minuten fick Joni Aho på ett kanonskott som touchade både Jani Lyyski och Simon Nurme innan bollen gick ovanför ribban, obehagligt nära! Hörnan som följde rensade Lyyski enkelt bort.

Första halvleken slutade 0-0 med övertag för IFK Mariehamn som hade tryck men inte turen med sig i avsluten. Matchstatistiken var inte lika tydlig. I skott mot mål blev det 6-6 medan FC Inter inkasserade tre hörnor mot IFK:s 1. Inte en enda varning delades ut vilket kanske säger något om tempot som inte var det allra högsta; från något av lagen.

När domaren Marko Grönholm blåste igång den andra halvleken var enda skillnaden på plan att Josef Ibrahim kommit in istället för Amos Ekhalie i IFK. Ibrahim var också drivande i en situation som sånär resulterade i ledningsmål för IFK i den femtionde minuten. Efter många och farliga studsar i FC Inter-straffområdet lyckades hemmalaget rensa bort bollen. IFK fortsatte trycka på mot krisdrabbade FC Inter.

I den femtioförsta minuten fick IFK sin andra hörna som Petteri Forsell avfyrade och passerade Jani Lyyski som var bara centimetrar från att få tån på bollen mot mål. Det är rättvist att slå fast att det rätt långsamma spel som präglade den första halvleken blev något snabbare i den andra. I den femtiofjärde minuten kom matchens kanske hittills vassaste chans sedan Bobbie Friberg da Cruz drivit fram bollen på högerkanten och spelat in en nästan helt fri Luis Solignac som inte riktigt lyckades avsluta i mål.

Viljan i anfallen tilltog och i den femtiosjunde minuten var FC Inters Joni Aho nära att på nytt spela in bollen i mål och sekunderna efter fick Simon Nurme visa att formen fortfarande är god, trots det långa skadeuppehållet. Säkert och fyllt av självförtroende stod han på rätt plats, som alltid matchen igenom.

Även i den sextiofjärde minuten kunde bortalaget tagit ledningen, på nytt efter ett vackert inlägg av Bobbie Friberg da Cruz som Albin Granlund inte hittade rätt på. Men minuten efteråt, i den sextiofemte, resulterade IFK-pressen. Petteri Forsell fick tag i bollen vid mittplan, lobbade läckert in den till Luis Solignac som tåade den över målvakten (som sedan kraschade in i den egna backen) och slutligen enkelt bredsidade in den i det öppna målet. Luis Solignacs tolfte mål och ett starkare grepp om ledningen i ligans skyttetopp! I den sextioåttonde minuten hade Petteri Forsell frisparksläge men bollen som dök kraftigt på slutet gick ändå ovanför Magnus Bahnes ribba.

I sjuttioförsta minuten gjorde Luis Solignac en miss han säkert kommer att fundera något över senare. Josef Ibrahim dribblade sig genom FC Interförsvaret och serverade en helt fri Solignac som fick korvsocka när han skulle slå in bollen i det öppna målet. Bollen studsade på mållinjen men skruvade sig själv ut igen och i famnen på Magnus Bahne. IFK styrde och ställde rätt mycket men hade oflyt i de riktigt skarpa lägena.

Luis Solignac tog dock, som vid tidigare tillfällen, revansch på sig själv då han efter några sköna dragningar serverade David Ramadingaye som med gott om tid i lugn och ro sköt bollen bredvid en framrusande Magnus Bahne: 0-2 blev också slutresultatet men borde i ärlighetens namn varit ännu mer. Solignac valdes också rättvist till matchens bästa spelare medan comebackande Simon Nurme förärades med två Iltalehtilejon!

Nästa match för IFK Mariehamn sker på onsdag 18.30 då SJK kommer på besök till Wiklöf Holding Arena. Då är det bäddat för målfest!

/Jörgen Pettersson

Startelva IFK: Simon Nurme – Albin Granlund, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg da Cruz – Petteri Forsell, David Ramadingaye, Amos Ekhalie (Josef Ibrahim, 46), Duarte Tammilehto – Luis Solignac, Diego Assis.

Avbytare: Vladimir Sudar, Josef Ibrahim, Robin Östlind, Robin Sid, Tomas Hradecky, Erik Lundberg och Bernardo Ribeiro.

Startelva FC Inter: Magnus Bahne, Juuso Hämäläinen, Mathias Lindström, Tamàs Gruborovics, Irakli Sirbiladze, Joni Aho, Severi Paajanen (Francisco Suarez, 78), Kalle Kauppi, Mika Ojala, Renan Oliveira (Stefan Marinkovic, 74), Henri Lehtonen.

Avbytare: Ari Nyman, Jere Koponen, Francisko Suarez, Diogo da Costa, Stefan Marinkovic, Solomon Duah och Vincent Onovo.

Domare: Marko Grönholm, Iiro Heino, Arttu Kuukasjärvi och Arton Ibrahimi.

Iltalehtilejon

3 poäng: Luis Solignac.

2 poäng: Simon Nurme.

1 poäng: Magnus Bahne.

Publik: 1.245 personer.