IFK vann FF Jaro i målrik hemmamatch

Laguppställningar, byten och matchhändelser finns här.

IFK Mariehamn – FF Jaro 4-3 (3-1)

IFK utlovade fotbollsfest och det blev det! I årets hittills mest händelserika match fick 1.664 åskådare på Wiklöf Holding Arena se hemmalaget IFK Mariehamn ta hem alla tre poäng mot gästande FF Jaro.

Det började i matchens allra första sekunder då Dever Orgill på egen hand genomförde en attack som i vart fall satte fart på FF Jaros målvakt Jesse Öst. Det handlade om centimetrar från ledningsmål… Men i fotboll kan allt hända och det gjorde det också. På det efterföljande anfallet nådde bollen IFK:s straffområde och några missförstånd senare klappade Jose Manuel Rivera in 1-0 till Jaro. Efter fyrtio sekunder.

Sedan måste man hänga med i svängarna för sedan började det hända grejer. Kvitteringen kom redan efter två minuter och trettiosju sekunder efter en genial passning från Petteri Forsell till Dever Orgill som krigade sig förbi både målvakt och försvarare i FF Jaro och rullade in 1-1.

Det slutade inte där. I den åttonde minuten tvingade Brian Span Jaromålvakten Jesse Öst till en jätteräddning som resulterade i hörna för IFK. Petteri Forsell slog hörnan som efter någon studs nådde Philip Mantillas vänsterfot och därifrån in i mål. 2-1 efter nio minuter.

Därefter tog det ytterligare endast tre minuter innan Dever Orgill rusade fram på vänsterkanten och slog ett inlägg som en lika snabbt springande Brian Span styrde rätt upp i krysset bakom en chanslös Jesse Öst. 3-1 efter tolv minuter! Målet hyllades efter matchen av FF Jaros tränare Alexei Eremenko som kallade det handlingskraftigt, effektivt och ett exempel på ett klassmål.

Spelet åkte från den ena planhalvan till den andra där IFK:s spelare vid flera tillfällen var skickliga på att bryta Jaroanfallen. Dessutom visade bland andra Petteri Forsell stort prov på att aldrig någonsin ge upp då han hämtade upp några till synes omöjliga bollar från sidlinjen. Det var en fröjd att se så mycket glad fotboll. Ingenting var omöjligt även om vissa situationer kanske inte var en fotbollstränares drömspel.

I den tjugoandra minuten var det Duarte Tammilehto som med ett jätteskott såg till att Jesse Öst inte kunde slappna av. Östs räddningar denna söndagskväll var i flera fall av högsta kvalitet.

Brian Span och Dever Orgill fortsatte att göra livet svårt för Jaroförsvaret. Nästan varje anfall blev farligt. Men Jaro var inte uddlöst på något vis och Otso Virtanen fick vid flera tillfällen visa att han är att räkna med. Särskilt när Jaros Jani Virtanen snurrade på gällde det att stå på tårna. Mot slutet av den första halvleken syntes tecken på trötthet hos främst IFK och Jaro såg ut att komma tillbaka in i matchen men halvtidssignalen kom till sist och det förblev 3-1 till IFK.

Båda lagen började med samma manskap i andra halvlek och liksom i den första hände allt väldigt snabbt. Efter två spelade minuter nickade Iljya Vaganov in ett inlägg till 2-3 och FF Jaro inledde en storoffensiv. I den femtioförsta minuten var bollen onödigt nära IFK-målet igen men Otso Virtanen redde upp situationen. IFK högg tillbaka och i den femtioåttonde minuten var det vansinnigt nära en utökad ledning efter samarbete mellan Petteri Forsell och Bobbie Friberg Da Cruz. Bollen gick till hörna som Forsell slog på högt hoppande Jani Lyyski som fick perfekt träff men bollen stannade på en IFK-spelare, dansade på mållinjen och sedan bort.

Istället kunde i det efterföljande anfallet Jaros Walter Moore dra på ett jätteskott från säkert trettio meter som borrade sig in i IFK-målet. Det blev dödstyst på läktaren. 3-3 var inte vad de flesta i publiken ville ha.

Som tidigare i matchen kom repliken från IFK snabbt. Brian Span hittade med en listig passning fram till Dever Orgill som starkare än alla andra tog några snabba steg med bollen och klippte till med vristen i farten. Jesse Öst var chanslös och 4-3 ett faktum i den sjuttionde minuten. Orgills mål var av kalibern de snyggaste som skådats på Wiklöf Holding Arena.

Matchen var inte över även om det inte blev fler mål. Otso Virtanen tvingades till nya bragdräddningar, Jaros Walter Moore åkte ut i den sjuttiofjärde minuten efter två gula kort och Petteri Forsell höll på skjuta sönder målribban med en frispark från fyrtio meter. Just det. Innan allt var över hade samme Forsell prickat insidan av stolpen men tvingats se hur bollen rullade längs med mållinjen och vidare ut.

Matchens lirare blev Dever Orgill före Brian Span och gästernas Jani Virtanen.

Alexeis Eremenko inledde presskonferensen efter matchen med ett skratt:

”Man borde kunna ta femtio euro i inträde för en sådan här match. Det var rent entertainment! Men… resultatet… Det är alltid det lag som gör mest mål som vinner. Simple facts. Vi hade många målchanser och det hade IFK också. Ju längre matchen led, desto bättre blev vi men det räckte inte riktigt till. Våra avslut var inte tillräckligt bra, det krävs högre kvalitet, skarpare avslut och mindre amatörmässigt bollrullande.”

Pekka Lyyski var såklart nöjd över första segern på en månad. Fem oavgjorda räcker inte till för toppkänning:

”Det började nästan kännas som om vi var rädda för att vinna. Därför kom den här segern mycket lämpligt. Vi var effektiva i anfallen, kanske på bekostnad av försvarsspelet. Det kan också bero på att många spelare börjar komma tillbaka efter skador och kanske inte är riktigt samspelta än. Extra skönt var det också att vi kunde slå Jaro som ju är ett lag i storform med två raka segrar i ryggen. Det var en mycket underhållande match där vi gjorde många bra saker men också många som låg under vår vanliga nivå.”

Nästa match för IFKs del sker i Rovaniemi om en vecka där ligatvåan RoPS väntar i en hyperspännande match. Följande hemmamatch för IFK äger rum den 12 augusti då KTP hälsar på.

/Jörgen Pettersson