IFK vann finländska cupen

Finländska Cupen

IFK Mariehamn – FC Inter 2-1 (1-0)

IFK Mariehamn är vinnare av den finländska cupen efter en högdramatisk final i Valkeakoski. Trots en man mindre på plan besegrade IFK motståndarna FC Inter från Åbo och är nu klara för kval till Europa Leageu. I morgon kan alla hylla IFK på torget i Mariehamn!

Det var ett IFK spänt till bristningsgränsen som steg ut på Fabriksplan i Valkeakoski på lördagseftermiddagen. Spelare och ledare och sexhundra tillresta supportrar visste vad som gällde. Allt eller inget. Och lagkaptenen Jani Lyyski hade lovat allt!

Dever Orgill satte tonen direkt och attackerade efter bara tre minuters spel men missade knappt. I den femte minuten fick IFK en farlig frispark som Petteri Forsell dundrade rätt in i FC Inter-försvaret. Sådär fortsatte det, IFK-spelarna nötte på medan dagens grönvita målvakt Walter Viitala stundtals fick stå rätt ostörd. På läktaren sjöngs det och dansades och hejades framåt, stämningen måste ha varit den tätaste någonsin i Valkeakoski. I FC Inter märktes kanske Sebastian Mannström mest, i IFK slet Diego Assis för fyra och Forsell gav sig aldrig. Fyrhjulsdriften var ständigt påkopplad. Efter en kvarts spel var det igen nära ledningsmål för IFK efter ett långt inkast av Bobbie Friberg Da Cruz som skarvades till Dever Orgill av Jani Lyyski. Ögonblicket efter var Dever Orgill framme och snurrade upp två Interbackar innan han sköt över. Magnus Bahne i Intermålet var en pressad man i denna match och nådde inte upp till samma nivå som han gjorde i måndags på Wiklöf Holding Arena då FC Inter vann ligamatchen med 2-0.

Det var i övrigt en fullständigt annorlunda match än i Mariehamn. Båda lagen gav allt de hade och lite till vilket resulterade i krockar, skador och utbrott. Dever Orgill fick gult kort i den trettionde minuten och strax efter såg Duarte Tammilehto rött. Först bildligt då han slog till en motspelare och sedan bokstavligen då domaren Dennis Antamo gjorde vad han måste och skickade Tammilehto till omklädningsrummet. Läget blev med ens skarpare än tidigare. Med tio man mot elva måste alla som redan gjorde allt, göra ännu mer.

Och som de slet, de grönvita hjältarna. Med två minuter kvar av halvleken lyckades IFK-anfallet efter några om och men och snygga kombinationer få in bollen till Diego Assis som bicykletade men förlorade balansen och bara touchade bollen som därmed gick på ”fel” sida av Magnus Bahne och in i mål. Det var en kombination av skicklighet och lite tur och 1-0 var ett faktum bara sekunder före halvtidsvilan. Bättre kunde inte den första halvleken ha slutat.

Andra halvleken startades med samma trupp från båda håll. I själva verket gjorde IFK bara två byten denna dag. Amos Ekhalie kom in istället för Brian Span och Anthony Dafaa Clement ersatte dagens stora matchvinnare Diego Assis i slutminuterna av matchen.

IFK var en man mindre men kändes som en man mer. Spelarna kämpade hårdare. De sprang mer och visade större mod. Detta gav resultat i den femtioåttonde minuten. Dever Orgill ryckte sig fri på högerkanten och spelade in till Diego Assis som kanske inte är längst på plan men i dag var ostoppbar i såväl sidoled som höjdled. Han hoppade högst och nickade distinkt in bollen i Magnus Bahnes högra stolprot. 2-0 och läktaren vid Fabriksplan sjöd.

Sedan följde lååånga minuter och ett reduceringsmål i den åttioåttonde av Guy Gnabouyou. Det kunde tagit slut där men gjorde det inte. I en ursinnig offensiv på övertid kom FC Inter till fyra fem, kanske sex, direkt matchavgörande matchavslut från kort håll. Först räddade Walter Viitala, sedan Albin Granlund, sedan Bobbie Friberg Da Cruz, Jani Lyyski och så vidare. Jag tror inte man kan komma närmare mål än så men 2-1 stod sig till slutet och IFK Mariehamns första titel är ett faktum. Segerpremien är 50.000 euro som går direkt in på kontot och i sommar väntar en garanterad plats i kvalet till Europa League.

Matchens bästa spelare blev Diego Assis men även Dever Orgill prisades för bästa målskytt i cupen. På torsdag väntar vardagen igen då HJK kommer på besök till Wiklöf Holding Arena.

Redan i morgon (söndag 27 september) kan du delta i hyllningarna av de åländska fotbollshjältarna då laget ska hyllas på torget i Mariehamn. Det börjar 18.30 med musik, sedan kommer laget 18.55 med Röde Orm. Därefter följer hyllningstal och gratulationer fram till åttatiden. Häng med och sjung för Hela Ålands lag!

/Jörgen Pettersson