IFK vann kämpamatch i Vasa

VPS-IFK Mariehamn 0-1 (0-0)

Det är konstsparkarnas år i år. IFK tog med sig alla tre poäng hem från VPS och Vasa sedan Diego Assis med en bicycleta avgjort en händelserik match i den sjuttioförsta minuten.

Om det var ett trögstartat IFK som gick in till match i cupkvarten på hemmaplan mot AC Oulu i söndags var det något helt annat som dök i i Vasa på onsdagskvällen. Brian Span, Dever Orgill, Duarte Tammilehto, Albin Granlund och Diego Assis snurrade runt rejält med hemmaförsvaret och borde egentligen redan efter tio minuter haft ledningen. Särskilt Orgill for fram med en fart som gjorde att backarna såg ut att röra sig i slowmotion. VPS var lite chockskadat direkt i starten men var i den trettonde minuten ändå nära att ta ledningen efter två snabba hörnor med nära-ögat-upplevelser för Otso Virtanen i IFK-målet. Strax efteråt fick IFK sin första hörna som även den ställde till med oreda i hemmaförsvaret.

Ska något ändå noteras på minussidan är det möjligen att IFK:arna ibland var lite för generösa med hemåtpassningarna, fast det var en parentes. IFK forsatte pressa hårt framåt och kom i våg efter våg in på VPS-halvan. Närmst var Amos Ekhalie som i den tjugoandra minuten fick iväg ett ribbskott från tjugo meter. Amos var glödhet denna kväll och tvingade VPS-målvakten Sillanpää till en avancerad räddning efter ett nytt skott i den tjugosjätte minuten efter snygg passning från Philip Mantila.

I trettiosjunde minuten kom matchens dittills farligaste chans i samband med IFK:s femte hörna. Innan VPS-försvaret fick bort den studsade den så gott som bokstavligen på mållinjen men gick aldrig över.

I den fyrtiandra minuten var Dever Orgill sånär frispelad igen men fick bara hörna med sig, den sjätte i ordningen. Den nådde nästan Jani Lyyskis patenterade hörnskalle men bollen gick via skulten till inkast.

Trots ett sista tappert IFK-försök av Brian Span  i den sista övertidsminuten blev den första halvleken mållös vilket faktiskt var överraskande. Med så många målchanser borde bortalaget för kvällen haft ledningen.

Andra halvlek

Vad som hände i VPS’ omklädningsrum i pausen vet nog bara de själva men någon lek var det inte för det var ett helt annat lag som kom ut på plan till andra halvlek. Plötsligt var det VPS som var först på bollen, som skapade chanser, utmanade och stod i. Efter halvlekens första tio minuter hade hemmalaget skapat minst två riktigt farliga målchanser som tack och lov inte resulterade.

Med trettio minuter kvar började IFK ta tillbaka initiativen och spelet. I den sextiofjärde minuten resulterade ett passningsspel mellan Diego Assis, Dever Orgill och Amos Ekhalie i ett bra läge för Philip Mantilla som sköt från trettio minuter och tvingade VPS-målvakten Sillanpää att göra rätt för lönen. Två minuter senare brände det till på nytt sedan Brian Span missat Amos Ekhalies fot med några centimetrar.

Matchen var än så länge 0-0 men chanserna var många. Först kom VPS i den sjuttionde minuten då anfallaren Jordan Seabrook från nära håll med ett hårt skott träffade insidan av Otso Virtanens  vänstra stolpe.

Sedan tog det bara någon minut till och plötsligt var IFK i ledning! IFK fick inkast långt nere på VPS-sidan. Bobbie Friberg da Cruz kastade långt, Kristian Kojola skarvnickade och Diego Assis gjorde som Dever Orgill och bicykletade in 0-1 i den sjuttioandra minuten.

Matchen var långt ifrån över. I den åttionde matchminuten var det alltför nära men inte tillräckligt nära en kvittering efter hårt tryck från VPS-anfallet. Som så ofta var även detta regisserat av Jordan Seabrook.

Det intensiva tempot fortsatte ändå till slutet och i åttioåttonde tvingades Otso Virtanen till en vågad utrusning för att bryta ett överraskande VPS-anfall. Minuten efter fick VPS sin fjärde hörna… vilket inte brukar kännas bra med bara minuter kvar att spela. Den här gången seglade den dock långt över och vidare till inspark.

Den allra sista målchansen gick istället till IFK:s Philip Mantila som på övertid sköt strax utanför straffområdet och tvingade Sillanpää till ytterligare en av kvällens många räddningar.

Mer än så hände inte. IFK Mariehamn fick med sig alla poäng hem från Vasa i en rättvis, välspelad och spännande match. ”Hoho, vilken match”, lät sucken från kommentatorerna när matchen var över och det är bara att instämma.

Nästa match i raden är mot KuPS som kommer till Wiklöf Holding Arena på söndag. Matchstart: 16.00.

/Jörgen Pettersson

IFK:s startelva:

Otso Virtanen – Bobbie Friberg Da Cruz, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Albin Granlund – Amos Ekhalie, Duarte Tammilehto, Philip Sparrdal Mantilla, Brian Span – Diego Assis – Dever Orgill.
Avbytare: Walter Viitala, Robin Sid, Tommy Wirtanen och Elias Eriksson.

Övrigt: Förutom långtidsskadade Petteri Forsell och Aleksei Kangaskolkka saknas också Josef Ibrahim och Anthony Dafaa som båda är sjuka. Dessutom är Thomas Mäkinen i Grekland med det finska U18-landslaget där han fick göra debut i tisdagens 1-1-match. Han hoppade in i den 82:a minuten.

VPS startelva:

Sillanpää, Honkaniemi (Voutilainen, 66), Viitikko, Koskimaa, Engström, Soiri (Hertsi, 81), Kula, Abdulahi, Seabrook, Björk (Miheso, 59), Mäkelä.
Avbytare: Pitkänen, Lahti, Voutilainen, Niemi, Hertsi, Miheso, Alanko.

Varningar: Kristian Kojola, 48, Kula, 82.

Publik: 1.446 personer.